2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuvalet Eğitimi
MAKALE #19153 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Aralık 2017 | 3,553 Okuyucu
Tuvalet eğitimi hem sabır hem de zaman gerektiren bir gelişimsel görevdir. Başlangıç için kesin bir tarih yoktur ancak 2.5-3 yaşından sonra çocuğunuz duygusal, bilişsel ve fiziksel olarakta hazırsa başlanabilir. Bir kaç ay öncesi ya da sonrası gibi esnemeler cinsiyete, yaşa ve çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterebilir.

Duygusal olarak hazır olduğunu nasıl anlarız?

Eğitime başlamadan evvel başarılı olmak için çabanın gerektiğini ve bunun sonucunda başarısız olma ihtimalinin olduğunu ancak başarılı olmak için daha çok fırsatının olduğunu anlaması gerekmektedir. Yetişkinler gibi tuvalet yapmaya isteğini belli eden işaretler de duygusal olarak hazır olduğunu düşündürebilir.

Bu süreçte etrafınızdan gelen "20 aylıkken halletmiştik biz, siz çok geç kalmışsınız", "tuvalet eğitimini vermem 3 günümü bile almamıştı" sözlerine kulak asmadan kendi sürecinize odaklanın. Her çocuk için tek bir doğru olmadığını bilin. İyi oluşturulmuş bir planlama, çocuğunuza uygun olan bir yaklaşımla bu işin üstesinden gelebilirsiniz.
Bilişsel olarak hazır olduğunu nasıl anlarız?

Çocuğunuzun kendisini ifade edebiliyor olması, altı kirlendiğini rahatsızlığını dile getiriyor olması, çiş ve kakanın nereden gelip nereye gideceğini kavrıyor olması da bilişsel olarak hazır olduğunu düşündürebilir.

Fiziksel olarak hazır olduğunu nasıl anlarız?

Düzenli olarak dışkılama zamanları az çok belli olduğunda, çocuk tuvaletini yaparken vücuduna dikkat verdiğinde ve yüz ifadesiyle, sözleriyle bir farklılık hissettirdiğinde, ihtiyaçlarını size rahatça ifade edebildiğinde ve verdiğiniz komutları gerçekleştirebildiğinde ve son olarakta tuvaletle ilgili etrafındakileri merak etme, taklit etme girişimlerine girdiğinde fiziksel olarak hazır olabileceğini düşünebiliriz.

Neler yapılabilir?

İlk aşamada çiş ve kaka rutinlerini kaydedin. Bazı çocuklarda düzenli iken bazı çocuklarda olmayabilir. Bu bir sorun değildir. Tuvalete çıkma ihtiyacı yüksek olduğu zamanlarda yönlendirin.
Gece ve gündüz aynı anda kesmelisiniz.
Kedi ve köpeklerinde kaka yaptığını, onlara da nereye yapmaları gerektiğini bizlerin öğrettiğini anlatabilirsiniz. (Kutuya, dışarıya, vs.)
Çocuğunuzda isterse bez yerine eğitim külotlarına geçebilirsiniz.
Geceleri çarşaf - su geçirmez alez - çarşaf şeklinde üst üste koyabilir gece kaçırmalarının ardından ıslak alez ve çarşafı kaldırdıktan sonra kolayca yatağına geçmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun vücut işaretlerini takip edin. Farklılık farkettiğiniz anda tuvalete gitmen gerekiyor mu? diye sorabilirsiniz. Sürekli reddeden bir çocuğunuz varsa lazımlığın seni bekliyor hadi çabuk olalım şeklinde yönlendirebilirsiniz.
Olumlu geri bildirimler, övgüler vermeyi ihmal etmemelisiniz.
Dışsal ödüller(şeker, çikolata) yerine içsel ödüller (sarılmalar, güzel sözler) tercih etmelisiniz.
Tuvalet eğitimiyle ilgili kitaplar, resimleri inceleyebilirsiniz.
Haber verdiği halde yetişemediğinde oluşan kazalarla ilgili umutsuzluğa kapılmayın. Aksine vücudunun verdiği sinyali farkettiği için onu takdir edin, yüreklendirin.
Son olarak sizin hazır olmanız çocuğunuzun da hazır olduğu anlamına gelmez. O yüzden onun duygularına ve davranışlarına kulak verin lütfen. Hazır olduğu anda yapıcağınız bu girişim başarılı sonuçlanmasıyla kalmaz, egosunu da güçlendirir.

Uzm.Psk.Büşra Börekçi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Tuvalet Eğitimi Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► 2 Yaş Tuvalet Eğitimi ÇOK OKUNUYOR Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:26
Top