2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi)
MAKALE #19210 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Ocak 2018 | 2,664 Okuyucu
Jinekomasti erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır.

Jinekomasti erkek nüfusunun hemen hemen yarısında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınsılaştırdığı için ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler, özellikle yaz aylarında rahatsızlığa yol açar.

Erkekte meme büyümesi sebepsiz yere oluşabileceği gibi bazı hormonal bozukluklar sonucu olarak ya da bazı ilaçların yan etkisi şeklinde de ortaya çıkabilir.

Jinekomasti Nedenleri


Tüm Jinekomasti olgularının %25’inde ve ameliyatla tedavi edilen Jinekomasti olgularının yaklaşık %85’inde bir neden bulunamaz (idiyopatik Jinekomasti). Diğer taraftan kanda östrojen seviyesinin artışına veya hormon seviyesinin azalmasına neden olabilen kanser (adrenal tümörler, testis tümörleri, akciğer kanseri, karaciğer kanseri vb), endokrin hastalıklar, metabolik hastalıklar, travma, psikolojik stres, obezite, ailesel özellik, viral enfeksiyon ve özellikle ilaçlar gibi birçok değişik nedenle Jinekomasti gelişebilir.

Jinekomasti Sınıflaması

Muayene bulguları ve ultrason sonuçlarına göre cerrah, jinekomastinin derecesini ve özelliklerini saptar ve buna uygun olan cerrahi yöntemi seçer. Memenin büyüklüğü ve dokusunun yapısı ameliyat şeklini etkilemektedir. Kabaca meme bezleri ve yağ dokudan oluşan memede, bu dokuların yoğunluğuna göre farklı ameliyat teknikleri uygulanır. Meme bezlerinde büyüme olan olgulara glandüler tip, yağ dokusunda artışın olduğu olgulara adipoz tip, her iki dokunun büyüme gösterdiği olgulara bileşik tip denir.
Jinekomasti, büyüklüğü ve ciltte yarattığı fazlalığa göre de üç derecede değerlendirilir:

1. derece: Meme halkası altında toplanmış, sert yapıda ve içeriğinde az yağ birikimi olan bir kitle vardır. Cilt fazlalığı yoktur.
2. derece: Meme halkasının dışına taşmış, yağ dokusu artmış, sınırları net olarak belli olmayan genel bir meme büyümesi vardır. Cilt fazlalığı olabilir veya olmayabilir.
3. derece: Memedeki büyüme koltuk altına dek uzanan genel bir yağlanma ile birliktedir. Cerrahi olarak çıkartılması gereken düzeyde bir cilt fazlalığı mevcuttur.

Jinekomastinin tedavi seçenekleri nelerdir?

Jinekomastinin tipine göre tedavi seçilmelidir. Örneğin meme bezinden zengin bir jinekomasti var ise cerrahi işlem ile meme başından girilerek fazla doku çıkarılmalıdır. Eğer yağ dokusundan zengin bir meme büyüklüğü var ise liposuction ile çok iyi netice alınacaktır. Hem yağ hem de meme bezinden zengin ise iki teknikte kombine edilebilir. Liposuction yöntemi ile deride bir sarkma olsa bile bu durum tedavi edilebilmekte, daha ilk günden itibaren deride sıkılaşma ve küçülme elde edilmektedir. Arzu edilen sonucu 2-3. aydan itibaren görmeye başlıyoruz. Bazen ileri evre jinekomastisi olanlarda ya da kilo vermeler sonrasında deride de sarkması olanlarda meme başının etrafından fazla deriyi çıkararak meme derisini daha sıkı hale getirmek gerekebilir. Her ne kadar yaptığımız liposuctiona bağı deride sıkılaşma meydana gelse de, aşırı deri sarkması olanlarda liposuctionun deri sıkılaştırıcı özelliği yetersiz kalacaktır.

Vaser Liposuction yöntemi ile erkeklerde meme küçültme işlemi nasıl yapılır?
Vaser ile jinekomasti tedavisi günümüzde ki en etkili tedavi seçeneklerinden birisidir. Vaser lipoliz veya Vaser Liposuction olacakta günümüzde kullanılmaya başlanan bu tedavi de; vaser cihazı özellikle spesifik olarak yağ hücrelerini hedeflediğinden; damarlar, sinirler ve bağ dokusuna zarar vermez. Vaser ile yapılan meme küçültme ameliyatları veya bölgesel yağ aldırma ameliyatlarında; daha az ağrı, şişkinlik ve morluk görünmesinin ana nedeni bu cihazın yağ hedefli olmasıdır. Ameliyat sonrasında hızlı iyileşme süreci, hastaların normal hayatlarına kolay adapte olabilmelerini sağlamaktadır. Ultrasonik ses dalgaları kullanılarak yapılan vaser ile yağ aldırma tedavisi, günümüzde erkeklerde göğüs küçültme tedavisinde ve tüm vücutta yağ aldırma işlemlerinde etkili ve başarılı bir tedavi yöntemidir.

Ameliyat Sonrası Beni Neler Bekleyecek

Ameliyattan sonra bütün hastalar en az 2 hafta sure ile cildin toparlaması için korse kullanmak zorundadır. Aynı gün hastaneden çıkılabilir,2 gün sonra normal hayata dönüş başlar. 3 hafta süre ile göğüs kası çalışmamak gerekir. Liposuction yapılan hastalarda % 50 ödem 3 haftada çözülürken % 80'i 3 ayı bulacaktır.

Jinekomasti ameliyatı ağrılı bir ameliyat mıdır?

Jinekomasti göğüs estetiği ameliyatından sonra genellikle, kişiyi rahatsız edecek şekilde ağrılar olmaz. Hafif bir sizi şeklinde rahatsızlık olabilir ancak bu da ağrı kesici ilaçlarla kolayca geçmektedir. Jinekomasti ameliyatı olan kişi 2 veya 3 günde rahatlıkla günlük aktivitelerini yapar hale gelebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Problemi Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi)' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çene Estetiği Nisan 2020
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:27
Top