2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsanı Anlama Sanatı
MAKALE #19223 © Yazan Uzm.Psk.Osman İLHAN | Yayın Ocak 2018 | 2,837 Okuyucu
İnsanı Anlama Sanatı yolculuğumuzda, İnsanı anlamak ve anlamlandırmak için çok geniş bakış açısını araç olarak kullanmayı seçtik. Sonsuzluk kadar derin olan insan organizmasını anlamlandırmak için delirme pahasına sorgulamalar yapılması gerekliliğine rağmen biz aklımızın iplerinin terli ellerimizden kayıp gitmemesi için gayret ettik. Kafası karışık travmatik yanımızın hikâyesinden çıktığımız bu yolculukta kendimizi insanlığın geniş ovalarında bulduk. İlk önce kendimizi anlamaya çalıştık, daha sonra bütün insanlığı keşif etmeye çalıştık. Bilimin verilerini araç olarak seçmiş bütün düşünürlerin kaleme aldığı yazıların sadece bilim kitaplarına sıkışıp kalmasına izin veremezdik. Bu nedenle insanın bütün hallerinin gerçek hayattaki yansımasını en şeffaf haliyle görmek için, yaşamın içinden süzülüp farklı bakış açılarıyla beslenmiş fikirleri bir araya toplamalıydık. Yaşam nefesimizin ciğerlerimize dolan sıcaklığına başka nefesleri ortak etsek, ölümsüz olacaktık sanki. Bilemezdik ancak denemeliydik.

Travmatik insanlığımızın her yanından sızan siyah mürrekep ilham oldu kalemimize. Sonsuz kainatın defterine yazdığımız her cümle bizdendi ve sesleniyordu o enginliğe. Sesimizin doludizgin, özgürlük naraları o yemyeşil ovaların çayırlarında ilk çocukluğumuzun şımarıklığıyla etrafta koşuşturdu. İyileşmeye çalıştık, insanlığı iyiliğe davet ettik. Felsefeyi, psikolojiyi, sanatı, bilimi, serbestçe sorgulamayı uçurtma yapıp insanlığın masmavi gökyüzünde uçurtarak, bulutların üzerinde olanları arayıp eğlendik. Biz insanı, aklımızın bütün kafa karışıklığına rağmen, sonuca ulaşmayı beklemeksizin anlamaya çalıştık. Bunu yapmasak eksik kalacaktı sanki bir şeyler biliyorduk. Bildiğimizin arkasından gittik. Merakcı yazarların fikirleri arasında yaptığımız yolculuğumuza sizleri de misafir etmek, insanlığın yemyeşil ovalarında birlikte koştuğumuzu bilmek, merakçı bir ruha ilgili bir aklı dahil etmek, işte bu insanı anlamaya bir adım daha yaklaştıracaktı bizleri.

Merakçı kâşifin yolculuğu kolay olmayacaktı. Cevap bekleyen onca soru, keşif edilmeyi bekleyen aklın ve ruhun labirentli yolları vardı. Çocukluğun ilk masumiyetinden, ergenliğin burhanlı dönemlerine, yetişkinliğin vakur olgunluğuna uzanan yolculuktu bu. Travmaların yakıcı anıları, kültürlenmenin kayıtsız kabulleri, çevrenin baskıları, öğrenmelerin paket bilgileri arasında ortaya çıkan kafa karışıklığı ile baş etmek sabır istiyordu. Felsefenin derin sorgulamaları, psikolojinin bilimsel gerçekleri, inançların mistikliği, sanatın romantizmi bu kafa karışıklığını çözmeye yetebilir miydi, yoksa tam oluşun tek şartı ölümü tadacak olan faniliğin sonsuzluğa geçişini beklemekte mi gizliydi. Sorulacak onca sorunun arasında, kafası karışık dünyaya, kafası karışık bir merakçı kâşif daha çok yakışıyordu şüphesiz. O da yakışanı yaptı, sorguladı, anlamaya çalıştı, uyanmak için hiçliğin girdabında kaybolma cesaretini gösterdi. Cesaretinin gücü aklının iplerini sımsıkı tutan elleri yeterince terlemesine rağmen, o ölümlü yaşamın tüm acılarına göğüs gererek var olmaya kararlıydı.

Ölümün olduğu bir dünyada geriye kalan her şeyin anlamsızlığına alışmak, kabullenmek, görmezden gelmek ilk başta kolaydı. Çocukluğun travmalarıyla yamalanmış ürkek yanların, anlamsızlığın kucağına kıvrılıp uyumaya alıştığından beri geriye sadece yalnızlık kalmıştı. Yalnızlığının topraklarına kaçışlarınla attığın her tohum büyümüştü, dikenli sarmaşıklarıyla sarıp kuşattığında benliğini, canın yanmaya başlamış, bir şeyler değişmeli diye haykırıyordu içindeki olgun yanın. Varlığın uyanmalıydı derin uykusundan. Anlamsızlığa anlam arayan ruhunun merakçı kâşifini daha fazla uyutamazdın artık. Uyanmalıydın, uyanmalıydık. Bunun içinde, insana dair farklı fikirlerin merak uyandırıcı serinliğinin yüzümüze vurması gerekiyordu. Yalnız olmak zorunda değildik. Biz kökleri en derinlere kadar inen o çınar ağacının birer yaprağı olup, aynı dalın üzerinde rüzgara başkaldıran, aynı ağacın köklerinden beslenip varlık bulan olmalıydık. Hep birlikte insanlığın onurunu yüceltip, geleceğe taşıma zorunluluğumuz, kaderimizin bir olmasındadı...

Uzman Klinik Psikolog Osman İlhan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnsanı Anlama Sanatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Osman İLHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Osman İLHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     29 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman İLHAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Osman İLHAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi76 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Osman İLHAN'ın Yazıları
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► İletişimde Anlama Odaklılık Psk.Namık ACAR
► Okuma ve Okuduğunu Anlama Nedir? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Birbirini Anlama,empati ve Hoşgörü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Empati : Birbirimizi Anlama Becerisi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İnsanı Anlama Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi Nedir? Mart 2024
◊ Umut Koydum Adını Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:25
Top