2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus (İlişkiye Girememe) Belirtileri Nelerdir? Vajinismus Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
MAKALE #19239 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Ocak 2018 | 4,109 Okuyucu
Vajinismus hastalığı, cinsel birliktelik olamamasıdır. Cinsel birliktelik sırasında kadında istem dışı olan kasılmaların sonucunda gelişmektedir. Temelinde geçmişte yaşanmış kötü olaylar yada bilinç altına yerleşmiş korkular yer almaktadır. Hekim tarafından vajinismus hastalığı belirtileri irdelendiğinde ve yapılacak basit bir muayene yöntemiyle tanısının konması oldukça kolaydır. Bu makalemizde vajinismus belirtileri ve hastalığın tanısı anlatılacaktır.

Vajinismus muyum acaba?

Eşinizle bir türlü birlikte olamıyorsunuz. Tam birliktelik esnasında kasılıyorsunuz ve eşinizi geri itiyorsunuz. Her seferinde aynı durumları yaşıyorsunuz. Eşinize karşı mahcup oluyor ve kendinizi eksik hissetmeye başlıyorsunuz. Bazen birliktelik olmuş gibi hissedilir ama tam birliktelik gerçekleşmemiştir. Yada ciddi ağrı ile beraber kısmi bir birliktelik olabilmiştir. Bu durumlarda acaba vajinismus muyum diye aklınıza gelebilir. Vajinismus belirtilerini bilirseniz vajinismus olup olmadığınıza daha rahat karar verebilirsiniz.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismusu olan kadınlarda sıklıkla görülen belirtiler şunlardır:

- Cinsel ilişkiye girmenin zor, zevksiz ve ağrılı gerçekleşmesi,
- Tam ilişkinin veya tam cinsel birleşmenin olamaması
- İlişki esnasında vajinal kasılmayla beraber yanma, batma, ağrı
- Nedeni tam olarak açıklanamayan ilişki esnasında oluşan ağrı
- Vaginal tampon kullanmada zorluk, vajinanın içine doğru parmağınızı yerleştireme, tıbbi nedenlerden dolayı kullanılması gereken vajinal krem, vajinal fitil ve vajinal ilaçları kullanamamak
- Jinekolojik muayene esnasında zorluk, vajinal ultrasona girememe veya vajinal ultrasona zorlanarak girme
- Ağrıdan ve/veya başarısız ilişki girişimlerinden dolayı cinsel ilişkiyi reddetme
- İlişki esnasında vücudun diğer kas gruplarında kasılma (sırt-bel, bacak kasları, bacakları kapama), ilişkide nefesi tutma, nefes alamama
- Doğum, vajinal enfeksiyon, cerrahi, kanser tedavisi, tecavüz, menopoz sonrası devam eden ilişkide ağrı, rahatsızlık.

Bu belirtilerin bir kısmı yada tamamı sizde bulunabilir. Bu vajinismus belirtileri devam ettiği sürece, eğer tedaviyi ertelerseniz aile içi stresiniz daha da artacaktır. Başlangıçta hassas bir şekilde bu olaya yaklaşan eşiniz de zamanla sabrını kaybedecektir. Bu nedenle bu vajinismus belirtileri olan kadınların zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir.

Vajinismus hastalığı olanlarda genellikle cinsel isteksizlik yoktur. Cinsel haz ve vajinal kayganlaşma ile ilgili problemleri olmaz. Kendi kendine yada sürtünme yoluyla orgazm olabilirler. Problem vajinal penetrasyon esnasında başlamaktadır. Bu noktada hasta kendini tamamen geri çeker ve kilitlenir. Panik atak benzeri bir durum yaşanır. Vajinal kaslardaki kasılmanın yanında tüm vücut kaslarında kasılmalar başlar. Vajinal ıslaklık sona erer, kalp atışları ve nefes alış verişleri artar ve bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiyi sonlandırır. Çiftlerde zaman içerisinde depresyon, sosyal fobiler (toplumdan uzaklaşmalar) gibi psikolojik rahatsızlıklar da ek olarak görülebilir. Bazı kişilerde alkol ve sigara gibi madde bağımlılıkları da gelişebilir.

Vajinismus belirtileri daha çok lise ve üniversite mezunlarında görülmektedir. Bu insanlar her sorunu kendileri halletmişlerdir. Kendilerine güven duyguları yüksektir ancak vajinismus hastalığı ortaya çıkınca bir güven kaybı oluşur. Kadın çaresizlikler içerisinde bocalarken, tedavi görmeyenlerde korkuları katlanarak artmaktadır. Bu nedenle vajinismus belirtileri görüldüğü anda vajinismus tedavisi için zaman kaybetmeden, ertelemeden bir kadın doğum doktoruna başvurulmalıdır.

Vajinismus hastalığı olan kadınların eşlerinde de zamanla erken boşalma ve sertleşmeme problemleri gelişebilir. Vajinismus tedavisi sonrası bu sorunlar genellikle kendiliğinden düzelir.

Vajinismus nasıl anlaşılır?

Hastaya yapılacak basit bir jinekolojik muayene ile vajinismus hastalığı anlaşılır. Yapılan ilk muayenede vajinismus hastalığı belirtileri açısından doktorunuz sizi sorgulayacaktır. Belirtilerin sıklığı ve şiddetine göre vajinismus hastalığının derecesi belirlenecek ve buna göre tedaviniz planlanacaktır.

Vajinismus tanısı nasıl konulur?
Vajinismus tanısı bazen zaman alabilir. Eşler genelde bu durumun bilinmesini istemez, doktorla bile sorunlarını konuşmaya utanırlar. Tam olarak sorunlarını dile getirmemeleri nedeniyle tanı konulması gecikir. Çocuk sahibi olamama (infertilite) nedeniyle başvuran çiftlerin bir kısmında aslında hiç ilişki olmadığı ve bu nedenle gebelik oluşmadığı muayene esnasında anlaşılmaktadır.
Vajinismus, vaginal ağrıya neden olan başka şeylerle karışabilir. Tanıda hastanın cinsel hayatının değerlendirilmesi, ağrının veya sorunun kaynağının doğru olarak belirlenmesi ve jinekolojik muayene çok önemlidir. Kadının eşiyle olan duygusal ilişkisi, evliliğin olumlu-olumsuz tarafları, sosyal ortam ve cinselliğe yüklenen anlam değerlendirmede çok önemlidir. Kadının diğer hastalıkları, genital bölgeye olan travmalar, ameliyatlar, menopoz, doğum vb durumların da değerlendirilmesi gerekir.

Tanıda organik patolojiyi ekarte etmek için hassas ve nazikçe yapılan bir jinekolojik muayene gereklidir. Jinekolojik muayenede vajen girişine parmağın sokulması ağrıya ve pelvik taban kaslarında kasılmaya neden olur. Bu noktada hangi kasların kasıldığını tesit etmek amacıyla elektromiyografi denilen testlerin yapılmasının tedaviye bir katkısı olmadığından önerilmemektedir.

Jinekolojik muayenede jinekolog neye bakar?

Vajinismus tanı kriterleri incelendiğinde aslında hastadan alınan tıbbi öykü ve basit bir jinekolojik muayene ile tanı konulabildiği görülmektedir. Öncelikle vajinismus tanısı için hastanın tıbbi öyküsü alınır. Vajinismus belirtileri araştırılır. İrdelendiğinde bu hastaların vajina içine tampon, ped veya fitil gibi yabancı cisimleri yerleştiremedikleri, parmaklarını vajina içine sokamadıkları farkedilir. Bu belirtilerin sorgulanması sonrasında vajinismus teşhisi için jinekolojik muayene aşaması ile vajinal kaslardaki kasılma derecesi incelenir.

Jinekolojik muayenede sadece dış genital organlar görsel olarak değerlendirilir. Aletle muayene yapılmaz. Muayene 15 saniye kadar kısa sürede tamamlanır. Kızlık zarının tipi ve yapısı değerlendirilir. Ufak dokunmalarla genital kaslardaki kasılmaların derecesi incelenir.

Vajinismus şiddeti belirlendikten sonra tedavi şekli ve süresi bu derecelendirmeye göre şekillendirilir. Vajinismus sorunu vajinal kasların kasılma şiddetine göre 4 ayrı derecede incelenir:
• + : hafif
• ++: orta
• +++: ortanın üzeri
• ++++: ileri düzey


Vajinusmus problemine pelvik iltihabi hastalık, bartholin bezi absesi, vulvar vestibulit sendrom, vajinal enfeksiyonlar (mantar enfeksiyonları, trichomanas, bakteriyel vaginosis, HPV veya Herpes gibi viral enfeksiyonlar gibi) neden olabilir. Doğuştan gelen genital anormallikler de vajinismus nedeni olabilir. Kısa kör vajina (müllerian agenezi), kızlık zarının yüksek kenarlı ve kalın olması (rigid hymen), vajinal septum” adı verilen perdeler bu anormallikler arasında yer almaktadır. Basit bir jinekolojik muayene bu yapısal anormalilerin kolaylıkla tanısının konmasını sağlar. Bu sayede hastaya gereksiz tedavilerin uygulanması engellenmiş olur.

Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) ile vajinismus arasındaki fark nedir?

Disparoni ağrılı cinsel ilişki demektir. Disparoni genel bir terimdir, tüm cinsel ilişki kaynaklı ağrıları kapsar. Disparoniye pek çok şey neden olabilir (genital bölge anormallikleri, genital enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu, kistler, tümörler, travmalar, doğum, menopoz, cilt hastalıkları, yaşlanma, kronik hastalıklar vs.). Bunlardan biri de vajinismustur. Vajinismus bazen bu durumlarla beraber olabilir. Bu nedenle ağrıya neden olan patolojinin tedavi edilmesine rağmen cinsel ağrı düzelmezse vajinismus akla getirilmelidir.

Jinekolojik muayenedeki korkunun yenilmesinde en önemli faktör hekim ile hasta arasında iyi bir iletişimin kurulmasıdır. Vajinismus tedavisi için iyi iletişim kurduğunuz bir kadın doğum uzmanına başvurunuz. Hastalığınızı ertelemeyiniz. Ertelediğiniz taktirde hastalığınız daha karmaşık bir hal alacak ve tedaviniz daha da zorlaşacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus (İlişkiye Girememe) Belirtileri Nelerdir? Vajinismus Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Cinsel İlişkiye Girememe ve Kasılma( Vajinismus) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Vajinismus Belirtileri Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus (İlişkiye Girememe) Belirtileri Nelerdir? Vajinismus Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top