2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
MAKALE #19244 © Yazan Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ | Yayın Ocak 2018 | 3,825 Okuyucu
“Oyunlar birebir çocukların iç dünyasının yansımasıdır ve çocuklar her zaman duyduğumuzdan daha fazlasını anlatır…”– Byron Norton

Çocuklar üzüntü, korku, öfke gibi duygularını adlandıramadıklarından, yaşadıklarını kavrama yetenekleri henüz olanları algılayıp farkındalık yaratacak bir gelişime sahip olmadıklarından ve klasik terapi süresi olan 45 dakika hareketsiz oturmak zor olduğundan kendilerini yetişkinler gibi sözlerle değil, hareket ve davranışlarıyla ifade etmektedirler.

Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Çocuklar en doğal ve kendilerini en rahat ifade edebildikleri ortam oyunlarıdır. Oyunlar onların iç dünyasını ele vermektedir. Çocuklar kendini sözel ifade etmekte yetersiz olduklarından onların bilinçaltında nelerin yattığına dair ipucu almak zordur. Yaşadıkları travmaları çözümünde “oyun terapisi” çocuklara ulaşmamıza olanak sağlamaktadır. Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların kendilerini ifade etmelerini, güçlenmelerini ve iyileşmelerini sağlayan yönteme oyun terapisi denir. Oyun terapisi çocuklarda uygulanan bir psikoterapi türüdür. Çocuğun oyuncakları kullanarak kendi hikayesini kelimelere dökerek anlatabilmesi ve duygularını ifade edebilmesi için bir terapi çeşididir.

Oyun, terapi aracı olarak kullanıldığında çocuğun dünyasını tanıtmasına, tecrübesine anlam yüklemesine, yaşadıklarını ve duygularını ifade etme ortamı sunmaktadır. Çocuklar oyun esnasında davranışlarını etkileyen endişelerini, kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini ve hayal kırıklıklarını yeniden canlandırırlar. Terapist ile çocuğun kurduğu ilişki ile, çocuğun yaşadıkları stresli duygusal tecrübeyi yansıtan oyunu yarattıklarında çocuk güvenli bir ortamda duygularını dışa vurmayı, günlük yaşamda baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışları değiştirmeyi öğrenir.

Oyun terapisi özellikle travmatik yaşantılar ve bu yaşantıların neden olduğu sorunlar üzerinde oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Yaşanılan travmalar çocukların travmayı yaşadığı gelişim döneminde takılmasına ve daha sonraki gelişim dönemine geçerken zorluk yaşamasına neden olabilir. Oyun, takıldığı gelişim aşamasında gerekli iyileşmeyi sağlayarak bir sonraki gelişim aşamasına daha sağlıklı geçmesine yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar çocukluk döneminde yaşanılan travmanın ileri dönemde baş edilmesi güç olan yeme bozuklukları, fobiler, bağımlılık, kalp damar hastalıkları, kanser, depresyon, beyin fonksiyonlarının zarar görmesi gibi pek çok sağlık, sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verdiğini göstermektedir.

Deneyimsel Oyun terapisi odasında ki tüm oyuncakların birer anlamı vardır ve çocuklar için hayatlarından farklı bir duyguyu temsil eder. Çocukların oynadıkları oyuncaklar ve kurduğu oyunlar kendi hayatlarına dair izler yansıtmaktadır. Terapist oyun esnasında çocukların bastırılmış duygularını açığa vurdukça, yaşananların çocuk üzerinde nasıl bir duygu yarattığı ortaya çıkmaktadır. Terapist her seanstan sonra aileyi çocuğun içinde bulunduğu duygu durum hakkında bilgilendirir ve çocuğun bireysel ihtiyaçları doğrultusunda önerilerde bulunur.

Oyun terapisi 2 yaştan itibaren 12 yaşa kadar uygulanmaktadır. Oyun terapisinin ne sıklıkta ve kaç seans süreceği, çocuğun problemine, terapiye uyumuna göre değişmektedir.

OYUN TERAPİSİ HANGİ SORUNLARA YARDIMCI OLUR?

• Kaygılar, Korkular ve diğer Anksiyete Sorunları
• Duygusal, fiziksel ya da cinsel istismara uğramış çocuklar
• Sevilen birinin ölümü yada hastalığı ile uğraşan çocuklar
• Çocukluk Depresyonu
• Bağlanma sorunları
• Travmatik bir olayın ardından yaşanan sorunlar (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
• Dikkat Eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu)
• Öğrenme Güçlüğü
• Çocuklarda Görülen Saldırganlık
• Kabızlık, kaka tutma, kaka kaçırma ( Enkopresiz)
• Dürtüsellik
• Okuma ve Konuşma Bozuklukları
• Özgüven Sorunları
• Sosyal Gelişim Sorunları, Utangaçlık ve İçe Kapanıklık
• Tıbbi bir nedene bağlı olmayan fiziksel semptomlar
• Boşanma Sonrası Adaptasyon Sorunları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba KOÇ Fotoğraf
Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Sosyal Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'un Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:08
Top