2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sistemimiz İçin Önemli Besinler
MAKALE #19275 © Yazan Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR | Yayın Ocak 2018 | 2,277 Okuyucu
Kış soğuklarının iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde çevremizde grip, nezle, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerin hemen hemen herkeste arttığını görebiliriz Bunun önemli sebebi bağışıklık sistemimizin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi; vücudumuzu mikroplara ve virüslere karşı koruyan en önemli savunma sistemimizdir.

Düşük bağışıklık sistemimizin olması nedenleri yetersiz beslenme, enerji alımının daha çok basit şekerlerden ve hazır gıdalardan alınması, sigara ve alkol kullanımı bağışıklık sistemimizin görevlerini yerine getirmemesine neden olur.

Güçlü bir bağışıklık sisteminize sahip olmak için sağlıklı beslenmeliyiz? Yeterli ve dengeli beslenmek; yeterli ve dengeli beslenme günlük enerji ihtiyacımızın %55-60’ını karbonhidratlardan, -20’sini proteinden, %25-30’unu yağlardan alacağımız bir beslenme programı oluşturmalıyız. Bunun yanı sıra yeterli posa, vitamin ve mineral alabilmek için sebze ve meyve tüketimine özen göstermeliyiz. Düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durmalıyız. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde besinlerde A, B , C, E vitaminleri, selenyum, çinko beta- karotenler olması önemlidir.

Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinleri tüketmeliyiz??
 İlk aklımıza gelen tabii ki de C vitamini. Portakal ,limon mandalina kivi ,ananas, kırmızıbiber, kuşburnu ve maydanoz C vitamini en iyi kaynaklarıdır. Günlük taze meyve tüketimini 3- 4 porsiyon olmalıdır.
 Bağışıklık sistemimiz için en iyi antioksidan olan beta-karoten kaynaklarında tüketmeliyiz beta-karoten içeren besinler ise havuç, ananas, marul ,brokoli, lahana, balkabağı gibi besinlerdir.
 Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
 İçerisinde kükürtlü bileşikler, selenyum A,B ve C vitamini bulunan doğal antibiyotik olan sarımsak ve soğanı mutlaka beslenmemizde yer vermeliyiz. Sarımsak bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir.
 Zencefil toksinleri vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur şişkinlik giderici ve antiseptic özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ara öğünlerimizde toz zencefili yoğurt ile karıştırıp tüketebilirsiniz.
 Zerdeçal, bağışıklık sistemi için önemli bir antioksidan içeren baharattır. Zerdeçalın içerisindeki kurkumin maddesi enfeksiyonlara karşı korur ve vücut direncini arttırır. Zenfecilde olduğu gibi zerdeçalı da yoğrt ve sütlerinize ekleyip tüketebilirsiniz.
 Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içerikli besinler bağışıklık sistemimize olumlu etkileri vardır.
 Kuruyemişler ve yağlı tohumlar selenyum, bakır, E vitamini ve çinko açısından oldukça zengindir. Yağlı tohumlar sağlıklı bir bağışıklık sistemi için etkin rol oynar.
 Yeterli protein alımı da bağışıklık sistemimizi destekler. Haftada 3-4 kez yumurta, en az 2 kez balık tüketmeliyiz. Kış döneminde kuşburnu, adaçayı, ihlamur, zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
 Kış mevsiminde tüketilen vazgeçilmez yiyeceklerin başında kuru baklagiller gelir. Özellikle kuru fasulye nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein ve posa kaynağıdır.

Kardan adamlarımızı yapacağımız bol kar yağışlı sağlıklı bir kış olsun
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sistemimiz İçin Önemli Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sistemimiz İçin Önemli Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bahar Yorgunluğu Nisan 2018
◊ İştah ve Hormonları Mart 2018
◊ Kış Aylarında Beslenme Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top