2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Köpek Irkları 3 - C Harfi
MAKALE #19290 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Ocak 2018 | 5,334 Okuyucu
DÜNYA KÖPEK IRKLARI 3- C HARFİ
Siz değerli okuyucularıma bu yazımda dünyaca ünlü ve çok tutulan, sevilen, çok beslenen, belirli özelliklere sahip, saf olarak yetiştirilen köpek ırklarının C harfi ile başlayanlarını anlatmaya çalışacağım. Köpek ırklarını anlatırken, köpeğin özelliklerini tanımlarken 1 den 10 a kadar sayılar kullanacağım. Kullanacağım bu sayılar 1- 3 çok az, 4- 5 az, 5 – 6 orta, 7 – 8 iyi ve 9 – 10 çok iyi anlamında olacaktır. Daha önce yayınlamış olduğum Dünya Köpek Irkları 3 - C harfi’nin devamı olduğundan sayılar 2. yazının devamı olarak 64 numaradan başlamaktadır.
64.CAİRN TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: Kayrın Teriyeri
Rengi: Herhangi bir renk, Beyaz, Siyah kulaklar, Siyah ağız ve kuyruk ucu
Çıkış Yeri: İskoçya
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orjinal İşlevi: Küçük haşere ve fare avı
Günümüzdeki İşlevi: Köpek yarışmaları
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 6-7/5-6 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 23-28/23-25 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 3
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cairn Terrier köpeğinin yüzündeki ifade tilkiye benzer. Cairn Terrier köpeği, canlı, neşeli, duygulu, sevimli bir köpektir. İlginç bir özellik olarak Cairn Terrier köpeği, hile yapacak şekilde eğitilebilir.
NELER YAPAR
Cairn Terrier köpeği tünel kazarak inlere ulaşır. Cairn Terrier köpeği yüzyıllarca tavşan, tilki, porsuk ve su samuru avında kullanılmıştır. Cairn Terrier köpeği uzun yıllar boyunca kırsal bölgelerde yaşamasına karşın, apartman hayatına kolayca uyum sağlar. Cairn Terrier köpeği insana arkadaşlık eden dost köpek olarak da mükemmel bir köpektir. Cairn Terrier köpeği diğer Terrier köpeklerine kıyasla tasmaya daha çabuk alışır.
KÖKENİ
1500 yılından beri bilinen Cairn Terrier köpeği, ilk kez 1909 yılında tanıtıldı ve ancak 1930 yılından sonra popüler oldu. Çok eski tarihlerde İskoçya'da belirli bir mülkün sınırlarının belirtilmesi ya da mezarlıklarının işaretlenmesi için küçük taş yığınları oluşturulurdu. Bazı küçük hayvanlar, bu taş yığınlarının içine yuva yapmaya başladılar. Bunun üzerine bu taş yığınlarının aralıklarından içeri girebilecek, işgalcileri yakalayabilecek küçük bir köpeğin geliştirilmesi düşünüldü. Cairn Terrier köpeği bu amaç için geliştirilmiş bir İskoç köpek ırkıdır.
65.CANE CORSO ITALIANO
ÖZELLİKLERİ
Diğer Adları: Cane di Macellaio, Sicilian Branchiero, Italian Mastiff, İtalyan Mastif
Rengi: Siyah, Kahve, Kızıl Kahve, Mavi Gri, Ten Rengi
Çıkış Yeri: İtalya
Orjinal İşlevi: Bekçi köpeği, Yaban avı köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi köpeği
Ortalama Ömür: 10-11 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 45-50/40-45 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-68/60-64 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 4
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 3
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cane Corso Italiano köpeği, orta büyüklükte köpeklerdendir. Cane Corso Italiano köpeği kuvvetli ve belirgin kas yapısı ile oldukça dikkat çekici, kuvvetli ve bir o kadar da zarif görünüşlü bir köpektir. Cane Corso Italiano ırkı köpekler kuvvetli, çevik ve dayanıklı olarak tarif edilir. Kas ve kemik yapısı gelişmiş olan Cane Corso Italiano köpeklerinin iki kürek kemiği arasındaki boşluk belirgin bir şekilde yüksektir. Bu yükseklik – cidago yüksekliği, genel vücut yapısındaki ahengi bozmaz ancak bu özelliği nedeniyle profilinde bir uyumsuzluk yaratır. Cane Corso Italiano köpeğinin ağız ve burun çıkıntısı enli ve uzundur. Cane Corso Italiano köpeği burun kenarlarının şişkinliği ve çenesinin genişliği nedeniyle ön yüzü yassı ve kare biçimindedir. Cane Corso Italiano köpeğinin burun kemiği önden yassı ve profilden düz bir yapıdadır. Burnu üst dudakları tarafından sıkıştırılmış gibi görünen Cane Corso Italiano köpeklerinin alt dudak bölgesi ise yontulmuş gibi görünmektedir. Cane Corso Italiano köpeğinin baş bölgesinde son olarak göze çarpan kısım belirgin kaşlar ve şişkin alın kemiği boşluğudur. Cane Corso Italiano köpeğinin boynu hafif kemerli, oval biçimli, güçlü ve çok kaslı bir yapıdadır. Cane Corso Italiano köpeğinin vücudu sıkı, güçlü ve çok kaslıdır. Cane Corso Italiano köpeğinin derisi kalındır ve mukozalar siyah renktedir. Cane Corso Italiano köpeğinin ayak ve tırnakları koyu renkte olmalıdır.
Cane Corso Italiano köpeğinin tüyleri kısadır. Cane Corso Italiano köpeğinin tüy yapısı şeffaf, parlak, sert, yapışık ve çok sıktır. Cane Corso Italiano köpeğinin tüyleri kış aylarında bile vücudunu tamamen kaplamaz. Cane Corso Italiano köpeğinin ağız-burun çıkıntısındaki tüyler, çok kısa, düz ve yapışıktır. Cane Corso Italiano köpeğinin göğüs bölgesinde ve burun kemiğinde küçük beyaz lekeler bulunur. Cane Corse gibi hareketli köpek ırkları için düzenli egzersiz gereklidir. Haftada bir yapılacak fırçalamalar tüy bakımı için yeterlidir. Cane Corso Italiano köpeği çok sadık, içten ve ev ortamında sessiz köpeklerdir. Cane Corso Italiano köpekleri çok yetenekli ve eğitilmeye uygun köpeklerdir. Cane Corso Italiano köpeği hareketli, istekli, dikkatli ve koruyucudur. Cane Corso ırkı köpekler, çocuklara karşı harikadır. Cane Corso Italianı köpekleri sahiplerine karşı uysal ve sevecendir. Cane Corso Italiano köpekleri koruyucu olma durumları dışında kibardır. Cane Corso ırkı köpekleri yeteri kadar egzersiz yapma fırsatı buldukları takdirde apartmanda yaşayabilirler. Cane Corso köpekleri yaşadıkları yerde açık alan yada bahçeli ev olduğunda memnun olacaklardır. Bahçeli bir ev Cane Corso Italiano köpekler için uygundur.
NELER YAPAR
Cane Corso Italiano köpeği azimli bir yapıya sahiptir. Cane Corso Italiano köpeği mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ev yaşamında zorlanmadan uyum gösteren Cane Corso Italiano köpeği ırkı, sahiplerinin en yakınında, destekçileri olur. Cane Corso Italiano köpekleri evde ve açık alanlarda korkulacak anlarda ve insanların korunması gereken durumlarda orada bulunur. Cane Corso Italiano köpeği ırkı köpekler kavgacı değildir. Cane Corso Italiano köpeği yüzlerce yıldır bekçi köpeği olarak yetiştirilmiştir. Cane Corso Italiano köpekler için tecrübeli sahipler gerekir. Cane Corso Italiano köpeklere ve yabancılara karşı agresiftir. Cane Corso Italiano köpeği yavru dönemlerinde toplum kuralları öğretilmeli, sosyalleştirilmeli ve mutlaka iteat etmesi öğretilmelidir. Cane Corso Italiano köpekleri iteat etmeyi öğrendikleri zaman yumuşak başlı bir arkadaş olacaktır. Cane Corso Italiano köpeği yabancılara karşı daima kuşku duyar, ancak ailesine karşı harikadır. Cane Corso Italiano köpekleri sahiplerinin misafirlerine genellikle anlayışlı davranmaya çalışır.
KÖKENİ
Cane Corse Italiano köpeği orjinal bir ırktır. Kökeni İtalya'dır. Cane Corso köpeği ırkının soyunun Canis Pugnax (eski Roman Molossian) köpeğinden geldiği bilinmektedir. Cane Corso Italiano köpeğinin ataları, yabani hayvanları avlamak ve savaş sırasında yardım amaçlı kullanılmıştır. O yıllarda İtalyan insanları için önemli bir arkadaş olan Cane Corso Italiano, açık alanlarda, bekçi köpeği ve avlanmak için yetiştiriliyordu. Cane Corso Italiano köpeklerinin varlığı, İtalya'nın tarihi, geçmişte yapılan resim ve heykeller ile kanıtlanmaktadır. Son olarak güney İtalya'da Puglia, Lucania and Sannio'da bulunan tarihi eserlerde Cane Corso ırkı köpeklere İtalyanca Cohors adını verdiklerini ve bunun anlamının İtalyanca bekçi, koruyucu, kral vekili olduğu ortaya çıkarılmıştır.
66.CAO DE CASTRO LABOREİRO
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban Köpeği, Sürü koruma köpeği
Diğer Adları: Castro Laboreiro Köpeği, Portekiz Sığır Köpeği, Castro Laboreiro çiftlik Köpeği
Rengi: Kurt renginin çeşitli tonları.
Çıkış Yeri: Portekiz
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği, Sığır çobanı, Koyun çobanı, Savunma köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Mülk koruma köpeği, Savunma köpeği, Çiftlik köpeği
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 30-40/20-30 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-60/52-57 cm
Egzersiz İhtiyacı : 6
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 8
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 9
Soğuğa Dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cao de Castro Laboreiro köpeği, gayretli, sağlam ve sert bir köpektir. Bununla birlikte Cao de Castro Laboreiro köpeği çevik ve soyludur, çok cesur, uysal, sadık ve duyguludur. Cao de Castro Laboreiro köpeğinin havlamaları eşsizdir. Cao de Castro Laboreiro köpeği boğuk bir bariton sesle havlamaya başlar ve sonra tenor sesle havlamasını bitirir.
NELER YAPAR
Cao de Castro Laboreiro köpeği mükemmel bir sürü bekçisidir ve özellikle kurtlara karşı amansızdır. Cao de Castro Laboreiro köpeği her türlü kötü hava ve arazi şartlarına karşı dirençli bir köpektir. Cao de Castro Laboreiro köpeği uzak ve ıssız yerlerdeki evleri başarıyla korur. Cao de Castro Laboreiro köpeği aile içinde barışçıl bir arkadaştır, ancak yabancılara karşı kuşkucu ve tehdit edici bir davranış eğilimindedir.
KÖKENİ
Cao de Castro Laboreiro köpeği çok eski bir Portekiz ırkı köpektir. Adını, özellikle popüler olduğu Castro Laboreiro köyünden almıştır.
67.CARDİGAN WELSH CORGİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Cardigan Welsh Corgi
Rengi: Kızıl, siyah ve benekler, Gri mavi, Siyah ve/veya Sarımsı kahverengi veya benekler, Parlak beyaz
Çıkış Yeri: Galler
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Sığır çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Sığır çobanı, Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 14-17/11-15 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 27-32/27-32 cm
Egzersiz İhtiyacı : 5
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cardigan Welsh Corgi köpeği, çok zeki, itaatkar, koruyucu ve güçlü bir köpektir. Cardigan Welsh Corgi köpeği sadık ve sevecendir, fakat yabancılara karşı çekingendir. Cardigan Welsh Corgi köpekleri sahibini mutlu etmekten hoşlanan, enerjik ve aktif köpeklerdir.
NELER YAPAR
Cardigan Welsh Corgi köpeği çocuklarla iyi anlaşır, oyunlarını küçük bir çocuğa, bir yaşlıya veya engelli bir insana göre adapte edebilir. Cardigan Welsh Corgi köpeği iyi bekçilik yapar, tehlike durumlarında havlayarak işaret verir. Cardigan Welsh Corgi köpeği fazla havlamaya eğilimli bir köpektir. Cardigan Welsh Corgi köpeği, Pembroke köpeğine göre daha koruyucu ve daha az sosyal bir köpek ırkıdır. Diğer çoban köpeği ırklarında olduğu gibi Cardigan Welsh Corgi köpeğinin de insanların, özellikle küçük çocukların gütme amacıyla topuklarını ısırma eğilimi vardır fakat eğitimle bu davranış düzeltilebilir.
KÖKENİ
Pembroke köpeği ve Cardigan Welsh Corgi ırkları yaklaşık 70 yıldır farklı köpek ırkları olarak değerlendirilmektedir. Her iki köpek ırkının da kökeni konusunda kesin bilgiler yoktur. 800'lü yıllarda Vikingler tarafından Galler Bölgesi'ne getirilen Swedish Vallhound köpek ırkından köken aldıkları düşünülmektedir. Daha fazla kabul gören bir başka teoriye göre ise Pembroke köpeği, Flamanlar tarafından M.S. 1107 yılında Galler ülkesinin Pembrokeshire bölgesine getirilmiştir. Corgi kelimesi Flamanca’da Cüce köpek anlamına gelir. Pembroke köpeği, çoban köpekleri arasında en küçüklerden biri olmasına karşın iyi bir sürü güdücüdür, aynı zamanda kemirgen avında ve gözcülükte de çok yeteneklidir. Kısa boylu oluşu sığırların tekmelerinden yuvarlanarak kaçmasını sağlar. Bu davranış birbirleriyle oynayan Cardigan Welsh Corgi köpekleri arasında sık görülmektedir.
Pembroke Welsh Corgi Kraliçe II. Elizabeth'in en sevdiği köpeklerinden biridir. Pembroke ve Cardigan 1930 yılına kadar birbirileriyle karışık olarak yetiştirilmiş, fakat bu tarihten sonra yetiştiriciler iki köpek ırkı arasındaki farkları vurgulayacak şekilde farklı yetiştirmişlerdir.
68.CAVALİER KİNG CHARLES SPANİELİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Spaniel
Diğer Adları: English Toy Spaniel, Cavalier Kral Charles Spanieli, Kavaliyer Kral Çarls Spanyeli
Rengi: Siyah - Ten, Tricolor - üç renk, Blenheim denen inci beyazı üzerine koyu kestane renklerde.
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1900'ler
Orjinal İşlevi: Av köpeği, Avı işaret eden köpek
Günümüzdeki İşlevi: İnsana eşlik eden köpek, Arkadaş köpek
Ortalama Ömür: 9-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 2-4/2-4 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 76-84/76-84 cm
Egzersiz İhtiyacı : 3
Enerji Seviyesi : 5
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 6
Sıcağa Dayanıklılık : 4
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cavalier King Charles Spaniel köpeği, İngiltere Kralı II. Charles'ın favorisi olan eski Toy Spaniellerin görüntüsüne sahip yeni bir Toy Spaniel köpek ırkıdır. Cavalier King Charles Spaniel köpeği canlı, hareketli, coşkulu bir köpektir.
NELER YAPAR
Cavalier King Charles Spaniel köpeği coşkusunu en güzel şekilde heyecanla kuyruk sallayarak belli eder. Cavalier King Charles Spaniel köpeği sportif ve dışa dönük bir ırktır. Korkusuzdur ve sahibini memnun etmekten hoşlanır. Yeterince zeki bir ırk olan Cavalier King Charles Spaniel köpeği, eğitimi kolay, nazik, iteat eğitimine başarıyla yanıt veren bir köpek ırkıdır. Cavalier King Charles Spaniel köpeği diğer köpeklerle ve pet hayvanlarıyla iyi anlaşır. Cavalier King Charles Spaniel köpeği yalnız kalmak istemez, özellikle ilgiyi üzerinde tutmaktan çok hoşlanır. Cavalier King Charles Spaniel köpeği arkadaş olarak yetiştirilmiş olmasına rağmen köken aldığı köpek ırklarının avcılık içgüdülerini taşır. Cavalier King Charles Spaniel köpeğinin koku ve görme duyusu kuvvetlidir. Cavalier King Charles Spaniel köpeği bazen ilgisini çeken bir kokunun veya bir hayvanın peşine düşebilir, bu nedenle güvenli olmayan çevrelerde tasmasız dolaştırılmamalıdır. Cavalier King Charles Spaniel köpeği belli yaşın üstündeki çocuklarla daha iyi anlaşır. Uyum yeteneği kuvvetli bir köpek ırkı olan Cavalier King Charles Spaniel, ailenin sağlayacağı egzersiz imkanlarına uyum sağlayacaktır. Parkta özgürce koşup oynayacağı saatlerden mutlu olur.
TARİHÇESİ
Cavalier King Charles Spaniel köpeği, English Toy Spaniel'in bir alt tipi olan King Charles ile Cocker Spaniel arasında yapılan çaprazlamalar sonucu elde edilmiştir. Yetiştiriciler, Kral II. Charles'ın portrelerinde görülen güzel Toy Spanielleri andıran köpekler yetiştirmeyi amaçlamışlardır. 1920'li yıllarda İngiltere’de Londra'da yapılan bir şovda King Charles ırkından uzun burunlu olanlara ödül verilerek Van DYCK'in tablolarında görülen köpeklere çok benzeyenler seçilmiş ve ırkın elde edilmesinde kullanılmışlardır. 1940'lı yıllarda bu köpekler ayrı bir ırk olarak kabul edilmiş, 1980 yılında İngiliz köpek klubü - UKC tarafından resmi olarak tanınmış, 1996 yılında ise Amerikan köpek klubü - AKC tarafından Toy grubuna dahil edilmiştir. Yapı olarak Pug burunlu King Charles Spaniel'den farklı olsa da isim benzerliği nedeniyle zaman zaman karışıklıklar yaşanmaktadır.
69.CHESAPEAKE BAY RETRİEVER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Av köpeği, Avı bulup getiren köpek
Diğer Adları: Chesapeake Bay Retriever
Rengi: Herhangi bir kahverengi, Eğrelti otu rengi, Ölü çim rengi
Çıkış Yeri: Amerika Birleşik Devletleri
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Suda avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Suda avı bulup getirme, Bulup getirme saha yarışmaları, Arkadaş köpek
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 29-36/25-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 58-66/53-61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 10
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 4
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Chesapeake Bay Retriever köpeği, canlı, neşeli, avcı olarak coşkulu, eğitilebilir, duygulu ve cesur bir köpektir. Chesapeake Bay Retriever köpeği bataklıkta kolaylıkla avlanabilir. Chesapeake Bay Retriever köpeği iyi huylu bir köpektir.
NELER YAPAR
Chesapeake Bay Retriever köpeği suyu seven bir köpektir. Her türlü avda kulanılabilir. Chesapeake Bay Retriever köpeği avı sudan çıkarıp getirebilir. Chesapeake Bay Retriever köpeği sudan ya da bataklıktan tüylerinde sadece birkaç damla suyla çıkar. Silkinerek bunları da üzerinden atar.
KÖKENİ
1807 kışında güvertesinde iki Newfoundland bulunan bir İngiliz gemisi Maryland kıyılarında kayalara çarptı. Gemidekiler kurtuldu ve iki köpek, köpek sever bir aileye verildi ve daha sonra yerli Retriever köpekleriyle çiftleştirildi. Önceleri Chesapeake Körfezinde avda kullanılan bu köpeklerin mükemmel bir köpek ırkı olduğu görüldü.
70.CHİHUAHUA
ÖZELLİKLERİ
Familya: Arkadaş, Kuzeyli sokak köpeği
Diğer Adları: Cihao, Chiuahua, Çihao, Şivava
Rengi: Herhangi bir renk
Çıkış Yeri: Meksika
Çıkış Tarihi: 1500'ler
Orjinal İşlevi: Tören – Merasim köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 14-18 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 2-3/2-3 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 15-23/15-23 cm
Egzersiz İhtiyacı : 3
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 2
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 3
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 4
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Chihuahua köpeği, soğuktan nefret eder ve hemen titremeye başlayabilir. Chihuahua köpeğine serin havalarda bir kazak giydirilmesi faydalıdır. Chihuahua köpeği apartman hayatı için uygun bir köpek ırkıdır. Bu şirin küçük Chihuahua köpekleri kucakta taşımak çok kolay olsa da düzenli olarak yürütülürse çok daha sağlıklı ve zinde olacaklardır. Düz ve kısa tüylü olan Chihuahua köpeği haftalık bakımla temiz tutulabilir. Uzun kürklü olan Chihuahua köpeği yumuşak bir tarakla hergün fırçalanmalıdır. Her iki tip Chihuahua köpeğinin de kulak ve gözlerine su kaçırmamaya dikkat edilerek ayda bir yıkanabilir. Chihuahua köpeğinin kulakları düzenli olarak kontrol edilmeli ve tırnakları kısa tutulmalıdır. Chihuahua köpek ırkı orta derecede tüy döker.
NELER YAPAR
Chihuahua köpeği iyi bir eşlik köpeğidir. Chihuahua köpeği, cesur, hayat dolu, kibirli ve atılgan bir köpek olup sahibine verdiği sevginin karşılığını ister. Chihuahua köpeğinin çevik oluşu, ayak altında kalmadan seri manevralar yapmasına imkan verir. Chihuahua köpeği inatçı bir köpektir ve kıskanacak kadar ailesine bağlanır. Chihuahua köpekleri sahiplerinin yüzlerini yalamaktan hoşlanırlar. Chihuahua köpeği sahibi dışında yabancılara şüpheci yaklaşır. Chihuahua köpeği yanında yabancılar varken her adımında sahibini takip eder ve ona yakın olmak ister. Chihuahua köpeği bazıları için eğitimi biraz zor olsa da zeki, öğrenmeye açık ve pozitif pekiştirmeye dayanan kibar bir eğitime iyi yanıt verir. Chihuahua köpek ırkı, kızdırılırsa çocukları ısırmayı seçebilir. Chihuahua köpeği sonuçta kaçamayacak kadar küçük bir köpektir. Chihuahua köpeği, savunma için keskin dişlerine güvenmek zorundadır. Kısaca Chihuahua köpeği bir çocuk köpeği değildir. Chihuahua köpeği gürültücü bir köpektir ve tuvalet eğitimi biraz sabır isteyebilir. Pek çok köpek sahibi gazete kağıdı eğitimini tercih eder. Chihuahua köpeğinin diğer köpeklere karşı saldırganlığı ve yabancılara karşı şüpheciliği kontrol altında tutulması için daha 2- 4 aylık bir yavru iken başlanarak çok iyi sosyalleştirilmesi gerekir. Chihuahua köpeğinin diğer köpeklerden hoşlanmama eğilimi vardır, hatta Chihuahualar kendi ırklarını diğerlerinden ayırabilir. Yine de çok iyi sosyalleştirilmiş bir Chihuahua her ırktan köpekle anlaşabilir. Chihuahua köpeği daha büyük köpeklere karşı kendisini savunmayı bilir. Chihuahua köpeğinin egzersize ihtiyacı vardır. Chihuahua köpeğinin kendi sağlığı açısından bir apartman katında sürekli kapalı tutulması hatalı olur.
TARİHÇESİ
Chihuahua köpeği, Amerika kıtasının en eski ve dünyanın en küçük köpek ırkıdır. Meksika'ya ait olsa da görünüşe göre bu ülkeye Çin'den getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 19. yüzyılın sonlarına doğrudur. Chihuahua adını Meksika'nın aynı adlı eyaletinden almıştır. Chihuahua köpeği, eski Güney Amerika yerlilerince kutsal kabul edilmekteydi. Chihuahua köpeğinin bazıları bir insanın avucunun içine bile sığabilir. Yarışmalarda uzun kürklü Chihuahua köpeği tipi aynı köpek olmasına rağmen kısa tüylü olan Chihuahua köpeğinden ayrı değerlendirilir. Chihuahua köpeği popüler ve ekonomik bir ev köpeğidir.
71.CLUMBER SPANİEL
ÖZELLİKLERİ
Familya: Av köpeği, Spanyel, Uzun tüylü ve uzun sarkık kulaklı köpek
Diğer Adları: Clumber Spanyel
Rengi: Beyazla birlikte Limon sarısı veya Turuncu renkleri
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1700'ler
Orjinal İşlevi: Kuş avı, Avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Kuş avı, Avı bulup getirme, Spanyel saha yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 32-39/25-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 48-51/43-48 cm
Egzersiz İhtiyacı : 5
Enerji Seviyesi : 5
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 9
Bekçilik : 5
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 9
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Clumber Spaniel köpeği, yeterli egzersiz imkanı sağlandığında apartman hayatına kolay uyum gösterir. Clumber Spaniel köpeği sık tüyü nedeniyle serin havada kendini daha rahat hisseder. Clumber Spaniel ağır bir köpektir. Genç Clumber Spaniel köpekleri çok çabuk büyür ve oldukça aktiftir. Olgunlaştıklarında ise yavaşlarlar. Erişkin bir Clumber Spaniel köpeğinin günlük egzersiz ihtiyacı günde bir kaç kez Tut -Getir oyunu ile karşılanabilir. Clumber Spaniel köpeği yine de uzun yürüyüşler yapmayı seven insanlar için de uygun birer seçenektir. Clumber Spaniel köpeğinin tüyleri düzenli olarak fırçalanmalı ve gerektiğinde makasla düzeltilmelidir. Clumber Spaniel köpeği kulakları ve gözleri de özenle temiz tutulmalıdır.
NELER YAPAR
Clumber Spaniel köpeği, kibar, tatlı, zeki ve iyi huylu bir köpektir. Clumber Spaniel köpeği av köpekleri arasında en iyi huylu olanıdır. Oyun oynamayı sever. Clumber Spaniel köpekleri erişkinliğe ulaştıklarında aktivite düzeyleri azalır. Clumber Spaniel köpekleri birlikte büyürlerse diğer ev hayvanları ve köpeklerle de iyi anlaşır. Tek bir kişiye bağlanma eğilimleri vardır ve inatçı olabilirler. Clumber Spaniel köpekleri genelde çocuklarla güvenilirdir ancak yabancılarla hemen arkadaşlık kurmaz. Yine de çekingen ya da saldırgan değildir. Clumber Spaniel köpek ırkı, kibar bir ırktır ve sert eğitim tekniklerinden hoşlanmaz. İyi bir hafızası vardır. Clumber Spaniel köpeği yavru iken heyecandan çişini kaçırabilir. Clumber Spaniel av köpeği olarak da kullanılabilir. Clumber Spaniel köpeği, sülün ve bıldırcın avında daha çok tercih edilir. Ayrıca suda vurulan avı da geri getirebilir. Clumber Spaniel köpeği geçmişte küçük sürüler halinde kullanılırdı, günümüzde ava tek olarak götürülür. Clumber Spaniel köpeği sülün ve keklik avında tercih edilir. Clumber Spaniel köpeği koklayarak iz süren bir köpektir. Clumber Spaniel köpeği aile hayatına gayet iyi uyum sağlar. Clumber Spaniel köpeği çok bilinen bir köpek ırkı değildir. Ancak hayranlarından oluşan sınırlı bir çevrede kendisine büyük değer verilir.
TARİHÇESİ
Spaniel köpeklerinin en ağırı olan Clumber Spaniel köpeği, Dük NOAILLES tarafından 1768 civarında Fransa'da üretildi. Fransız Devrimi sırasında tehdit altında olduğundan köpeklerini İngiltere'ye, yakın arkadaşı Newcastle Dük'üne gönderdi. Burada Clumber Spaniel köpeği mükemmelleştirilerek ilk kez 19. yüzyılda şovlarda sergilenmeye başlandı. Prens Albert, Kral Edward VII ve oğlu Kral George V gibi bir kaç soylu Clumber Spaniel köpek ırkına özel ilgi göstermiştir. Clumber Spaniel köpeği bazen guruplar halinde bazen ise tek başına sert arazide sülün ve bıldırcın avında kullanılır. Diğer Spaniel köpeklerle karşılaştırıldığında çok daha yavaş olmasına karşın sessiz ve dikkatli bir avcıdır. Ayrıca vurulan avı geri getirmeye de eğitilebilir. Clumber Spaniel köpeği, Amerikan köpek klubü - AKC tarafından kabul edilen ilk köpek ırklarından biridir. Tarihi hakkında çok net bilgiler olmasa da Basset Tazısı ve St. Bernard üretiminde kullanılmış olabilir. Ender görülen bir köpek ırkıdır.
72.CURLY-COATED RETRİEVER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Av köpeği, Avı bulup getiren köpek
Diğer Adları: -
Rengi: Siyah veya Kırmızımsı kahverengi
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1700'ler
Orjinal İşlevi: Suda avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Suda avı bulup getirme, Saha tarama köpeği, Bulma - Getirme yarışmaları, Arkadaş köpek
Ortalama Ömür: 8-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-32/27-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-69/58-64 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 2
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 5
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 4
Sıcağa Dayanıklılık : 6
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Curly-Coated Retriever köpeği, duygulu, sadık, kolay eğitilebilen ve iyi huylu bir köpektir. Curly-Coated Retriever köpeği bataklıkta kolaylıkla avlanabilir.
NELER YAPAR
Curly-Coated Retriever köpeği, adından da anlaşılacağı gibi Retriever : getiren, vurulan avı avcıya getirme konusunda uzmandır. Curly-Coated Retriever köpeği, ölü veya yaralı hayvanı dişlerinin arasında zarar vermeden nasıl tutacağını özellikle çok iyi bilir. Curly-Coated Retriever köpeği zor arazilerde ve suda gayet iyi çalışır. Curly-Coated Retriever köpeği kalın tüyleri sayesine soğuktan ve çalılardan iyi korunur.
KÖKENİ
1800’lerde geliştirilen Curly-Coated Retriever köpeği ırkı, İrlanda su Spanieli, Labrador ve Poodle cinslerinden türetilmiş bir köpektir.
73.ÇİN CRESTE KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Arkadaş, Kuzeyli kel köpek
Diğer Adları: Chinese Creste Dog, Çin Krest Köpeği
Rengi: Herhangi bir renk
Çıkış Yeri: Çin
Çıkış Tarihi: 1200'ler
Orjinal İşlevi: Fare avı, Süs köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpek
Ortalama Ömür: 13-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 2-5/2-5 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 28-33/28-33 cm
Egzersiz İhtiyacı : 2
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 9
Sıcakkanlılık : 9
Bekçilik : 9
Koruma : 2
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 10
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 5
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Çin Creste köpeği mutlaka evde barınması gereken, iyi huylu, canlı, neşeli ve zeki bir köpektir.
NELER YAPAR
Çin Creste köpeği, sıcak bir ortama ihtiyaç duyan, insana eşlik eden bir köpektir. Çin Creste köpeği, gürültücü ya da saldırgan bir köpek değildir. Çin Creste köpeği sadece kafasında, kuyruk ve patilerinde bulunan tüyleri ile adeta bir Pony atı andırır. Çin Creste köpeği, zarif ve son derece oyuncudur.
KÖKENİ
Çin Creste köpek ırkının kökeni hakkında bir bilgi yoktur. Bazı uzmanlar bu köpeğin Çin kökenli olduğundan kuşkuludurlar; Etiyopya ya da Türkiye kökenli olduğu görüşündedirler.
74.CANAAN KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği, Primitif - İlkel, Güneyli sokak köpeği
Diğer Adları: Kalef K'naani, Canaan Dog
Rengi: Çehre beyaz, Göz ve kulaklar simetrik bir şekilde herhangi bir renkle kaplı olabilir, Vücudunda benekler görülebilir.
Çıkış Yeri: İsrail
Çıkış Tarihi: 1930'lar
Orjinal İşlevi: Bekçi köpeği, Rehber köpek, Postacı köpek
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 12-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-25/16-20 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 51-61/48-58 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 2
Eğitilebilirlik : 9
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Canaan köpeği, dayanıklı, orta büyüklükte, dikkat kesildiğinde sırtının üstünde kıvrılan tüylü kuyruğu ile kare görünümlü bir köpektir. Canaan köpeği, yeterli egzersiz sağlandığında apartmanda da yaşayabilir. Canaan köpeği, ev içinde orta derecede hareketlidir yine de geniş, çitlerle çevrili bir bahçede daha mutlu olur. Canaan köpeğinin sık alt kürkü onu aşırı iklim şartlarından koruduğundan dışarda da yaşayabilir. Canaan köpeği, sakince bir köşede oturarak mutlu olamayacak bir iş köpeğidir. Canaan köpeğinin bol egzersize ve zihinsel ve fiziksel harekete ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçları uzun koşular veya sıkı bir eğitim antrenmanı ile karşılanabilir. Canaan köpeği, canlı, zarif, orta büyüklükte bir köpektir. Canaan köpeği, bazen kavgacı fakat sahibine efendisine bağlı ve nazik bir köpektir. Canaan köpeği köpeğe has kokusu olmayan temiz bir ırktır. Canaan köpeğinin tüy bakımı da kolaydır. Haftalık fırçalama yeterse de yoğun bir tüy dökme söz konusu olduğundan mevsim değişimlerinde ekstra dikkat gösterilmelidir.
NELER YAPAR
Canaan köpeği sadece sürü güdümünde değil iteat ve güvenilirlik gerektiren çeşitli alanlarda da başarıyla kullanılabilir. Bu zeki ve bağımsız Canaan köpeği iteat yarışmalarında oldukça başarılıdır. Canaan köpeği, pozitif ve motive edici eğitime iyi cevap verir ancak sıkıcı tekrarlardan çabuk sıkılan bir mizaca sahiptir. Canaan köpeği kibar, sadık ve uysal ancak aynı zamanda canlı, dikkatli ve koruyucu bir köpektir. Canaan köpeği, çok havlamaya eğilimli bir bekçi köpeği olmasının yanı sıra aynı zamanda doğal bir koruma köpeğidir. Aynı cinsiyette olan Canaan köpekleri birbirine saldırganlık yapabilirler. Canaan Köpeği tek bir kişiye ya da aileye bağlanma eğilimindedir. Canaan köpekleri bölgelerini sıkı bir şekilde korurlar. Canaan köpekleri tanıdıkları ile arası iyi olsa da yabancılara karşı mesafeli olduğundan çocuklarla başta olmak üzere yavruyken iyi sosyalleştirilmelidir. Canaan köpeği asıl olarak sürü içinde ya da evlerde bekçi köpeği olarak, körlere rehber köpek olarak ve madenlerde test köpeği olarak kullanıldı. İsrail'deki çatışmalar sırasında kayalıklarla kaplı bölgelerde ve çöllerde mesaj taşıdı ve ıssız yerlerdeki yaralıları buldu. Canaan köpeğinin son derece yüksek bir öğrenme kapasitesi vardır. Bu nedenler muhtemelen gelecekte başka amaçlar için de kullanılabilir. Canaan köpeği insan dostu olarak da dikkat çeker, çoban köpeği yarışmalarında dikkat çekici bir tekniği vardır.
TARİHÇESİ
Canaan köpeği, 1930'lu yıllarda İsrail'in vahşi köpeklerinden üretilmiştir. Bedeviler koyunlarının korunması, güdülmesi ve kontrol altında tutulması için hala bu köpekleri kullanmaktadırlar. Canaan köpeğinin öğrenme yetisi çok kuvvetlidir ve bekçi köpeği, mayın tespit köpeği, arama ve kurtarma köpeği hatta körler için rehber köpek olarak kullanılmaktadır. M.Ö. 2200 yıllarına ait bölgedeki Canaan köpeğine benzer köpek çizimleri mezar taşlarında mevcuttur. Canaan köpeği ırkı Amerika'ya ilk defa ırkın yaratıcısı Dr. Rudolphina MENZEL tarafından 1965 yılında İsrail’den ithal edilerek getirilmiştir.
75.CAO DA SERRA DA ESTRELA
ÖZELLİKLERİ
Familya: çiftlik köpeği (sürü koruma)
Diğer Adları: Portekiz Koyun Köpeği, Estrela Dağ Köpeği, Serra da Estrela Dağ Köpeği
Rengi: Tek renk açık kahverengi, Kurt rengi, Sarı. Bu renklerden birinde ya da aynı renklerden lekeler olabilir.
Çıkış Yeri: Portekiz
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: İki tekerlekli araba çeken köpek, Çoban köpeği, Koklayarak iz süren köpek, Savunma köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği, Sürü koruma köpeği, Çiftlik köpeği, Mülkü ve kişiyi koruyan köpek
Ortalama Ömür: 8-10 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 40-50/35-45 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 65-72/60-68 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 4
Bekçilik : 7
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 4
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 3
Yabancılarla Dostluk : 1
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cao da Serra da Estrela köpeği, güçlü omuzları ve iri bir başı olan dayanıklı bir köpektir. Cao da Serra da Estrela köpeği, zeki ve sakin bakışlıdır. Cao da Serra da Estrela köpeği sahibine karşı son derece uysal, fakat yabancılara karşı kuşkucu ve çok vahşi bir köpektir. Cao da Serra da Estrela köpeği, zeki, eğitilebilir, savaşçı bir köpektir. Cao da Serra da Estrela köpeği, ilk defa köpek alacaklar için uygun bir köpek değildir. Cao da Serra da Estrela köpeği insana arkadaşlık eden bir köpek olarak uygun sayılmaz. Bu konuda Cao da Serra da Estrela köpeğinin olumsuz bir şöhreti vardır.
NELER YAPAR
Cao da Serra da Estrela köpeği, sürüleri savunmak, avcılık, dağ yollarında küçük süt ve peynir arabalarını çekmek, evleri korumak ve kurtlara saldırmak için eğitilmiş bir köpek ırkıdır.
KÖKENİ
Cao da Serra da Estrela köpeği, İberya Yarımdası'nın en eski köpek ırklarından birisidir. Muhtemelen Portekiz'in Estrela dağlarının yerlisidir ve adını da buradan almıştır.
76.CAO DE SERRA DE AIRES
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği, Çiftlik köpeği
Diğer Adları: Maymun Köpek, Portekiz çoban Köpeği, Serra de Aires Dağ Köpeği
Rengi: Sarı-kızıl, kestane, Gri, Açık kahve, Kurt rengi ya da Siyah.
Çıkış Yeri: Portekiz
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği, Sığır çoban köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Ortalama Ömür: 10-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 12-18/12-18 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 42-48/42-48 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 4
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 1
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cao de Serra de Aires köpeği, sadece çiftlik hayvanları ve sahibiyle ilgilenen bir köpektir. Cao de Serra de Aires köpeğibunları yorulmaksızın savunur. Cao de Serra de Aires köpeği yabancıların varlığından hoşlanmaz. Cao de Serra de Aires köpeğinin ortalamanın üzerinde işlek bir zekası vardır.
NELER YAPAR
Cao de Serra de Aires köpeği her türlü çobanlığı yapar. Cao de Serra de Aires köpeği, koyun, sığır, at, ve domuzları koruma ve gütme bakımından yetenekli olduğunu kanıtlamış bir köpektir. Cao de Serra de Aires köpeği, sürüden ayrılan hayvanları izleme konusunda son derece yetenekli bir köpektir.
KÖKENİ
Cao de Serra de Aires köpeğinin geçmişi çok eski zamanlara dayanmakla beraber, birkaç yüzyıl önce standartları belirlenmiştir. Portekiz'in Serra de Aires bölgesinde muhtemelen Briard ırkı köpeklerden türetilip geliştirilmiştir.
77.CATAHOULA LEOPAR KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği, Sığır çobanı
Diğer Adları: Catahoula Leopard Dog, Catahoula Hog Dog, Catahoula Cur
Rengi: Siyah benekli, Lekeli gri mavi. Lekeler kırmızı, sarı olabilir. Turkuaz mavisi gözler köpeğe değer kazandırır.
Çıkış Yeri: Amerika Birleşik Devletleri
Çıkış Tarihi: 1979
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği, Sığır çobanı, Koklayarak iz süren köpek, Rakun ve Sincap avı köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği, Çiftlik köpeği
Ortalama Ömür: 12-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-36/23-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-64/51-58 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Catahoula Leopar köpeği duygulu, sadık, eğitilebilir bir köpektir. Catahoula Leopar köpeği sahibine çok bağlı ve tehlike anında çok saldırgan bir bekçi köpeğidir.
NELER YAPAR
Catahoula Leopar köpeği günümüzde hala çoban köpeği olarak kullanılmaktadır. Catahoula Leopar köpeği, koyun, sığır ya da domuzlar arasında, çok geniş arazilerde bile düzeni rahatlıkla sağlayan bir köpektir. Catahoula Leopar köpeği, rakun ve sincap avında başarıyla kullanılmıştır.
KÖKENİ
Catahoula Leopar köpeği, Amerika Birleşik Devletlerinin ilk kolonistleri tarafından Loisiana eyaletinde geliştirildi. Adı, Catahoula cemaati içinde özellikle popüler olmasından ve tüylerinin bir leoparı andırmasından gelir.
78. CESKY TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: Bohemya Terrieri, Czesky Terrier, Ceskı Terrier, Bohemian Terrier, Çeski Teriyeri
Rengi: Gri-mavi ya da Açık kahverengi
Çıkış Yeri: Çek Cumuriyeti
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Tilki avı, Fare ve küçük haşere avcısı
Günümüzdeki İşlevi: İnsana arkadaşlık eden köpek, Bekçi köpeği, Koruma köpeği
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 6-9/6-8 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 27-35/27-33 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 6
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 5
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 6
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cesky Terrier köpeği, kısa bacaklı, fakat çevik ve güçlü bir köpektir. Cesky Terrier iyi huylu, itaatkar, sadık, sabırlı ve cesur bir köpektir.
NELER YAPAR
Cesky Terrier köpeği, küçük av hayvanlarını inlerinde yakalar. Cesky Terrier köpeği özellikle ev ve tarla farelerinin düşmanı olarak kendisini göstermiş ve ispatlamış bir köpektir. Ancak evcil hayvanlarla oynayabilir ve onlara zarar vermez. Cesky Terrier köpeği, eğitilebilir, güzel görünüşlü bir köpektir. Cesky Terrier köpeği, çocuklarla oynayabilen bir insan dostudur. Cesky Terrier köpeği, dikkatli ve aynı zamanda yabancılar için tehlikeli olabilen bir ev bekçisidir.
KÖKENİ
Cesky Terrier köpeği, Bohemyalı - Çek Köpek Yetiştiricisi Frenta HORAK tarafından geliştirilmiştir. Cesky Terrier köpeği 1963 yılında resmi olarak saf bir köpek ırkı olarak tescil edilmiştir.
79.CHİENS FRANCAIES
ÖZELLİKLERİ
Familya: Avcı, Koku avcısı
Diğer Adları: Chien Français, French Black and Orange Dog, White Hound
Rengi: Siyah ve Beyaz, Üç renkli, Siyah – Portakal renklerinde
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1957
Orjinal İşlevi: Av köpeği, Koklayarak iz süren köpek
Günümüzdeki İşlevi: Av köpeği, Koklayarak iz süren köpek, Av köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 28-30/27-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 65-72/63-68 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 8
Koruma : 5
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Chiens Francaies köpeği, zarif, kaslı, dengeli bir köpektir. Chiens Francaies köpeğinin zeki bakışlı bir yüz ifadesi vardır. Chiens Francaies köpeği,av sırasında atak, cesur ve amansız, fakat ev içinde duygulu, sakin, sessiz ve iteatkar bir köpektir. Chiens Francaies köpeği, yine de ev dışında yaşarsa daha rahat edecektir.
NELER YAPAR
Chiens Francaies köpeği,profesyonel bir av köpeğidir. Chiens Francaies köpeği, her tür ava ilgi duyarsa da uzmanlık alanı geyik avcılığıdır. Chiens Francaies köpeği,koklayarak iz sürmede iyi işler çıkarır.
KÖKENİ
Chiens Francaies köpeği,Gascon ve Saintongeois ırkı köpeklerin İngiliz Tilki Tazısı'yla çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Chiens Francaies köpeği, saf bir köpek ırkıolarak 1957 yılında kabul edilmiş ve tescil edilmiş bir köpektir.
Chiens Francaises cinsi köpekler temel kökenleri ve karakteristik özellikleri aşağı yukarı aynı olmakla beraber kendi içlerinde birkaç cinse ayrılırlar. Bu farklılık en belirgin olarak tüy renklerinden gözlenebilir. Chiens Francaies köpeğinin en yaygın olanı siyah-beyazdır, onu üç renkli olanı izler ve nihayet siyah-portakal renkli olanı vardır. Chiens Francaies köpeği, köpek gösterilerinde küçük ayrıntılar dışında aynı standarda göre ve kuşkusuz tüy renklerine göre değerlendirilirler.
80.CHOW CHOW – ÇİN ASLANI
ÖZELLİKLERİ
Familya: Spitz, Kuzeyli arkadaş
Diğer Adları: Çin Aslanı, Chinese Lion, Çov Çov
Rengi: Baskın kızıl, Siyah, Tarçın rengi, Krem rengi, Mavi
Çıkış Yeri: Çin
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Koruma, Yük arabası çeken köpek, Yemek (et) kaynağı
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpek
Ortalama Ömür: 8-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-32/20-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 43-51/43-51 cm
Egzersiz İhtiyacı : 5
Enerji Seviyesi : 3
Taranma İhtiyacı : 9
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 3
Sıcakkanlılık : 5
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 4
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 2
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Chow chow köpeğinin en belirgin iki özelliği siyah dili ve ona sopa üzerinde yürüyormuş görüntüsü veren neredeyse düz arka bacaklarıdır. Chow Chow köpeği yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartmanda yaşayabilir. Chow Chow köpeği için küçük bir bahçe de yeterli olabilir. Chow Chow köpeği sıcağa karşı duyarlıdır. Chow Chow köpeği gerektiğinde dışarda da yaşayabilir. Chow Chow köpeği tembelleşebilir. Bu nedenle düzenli egzersize ihtiyacı vardır. Chow Chow köpeğinin uzun tüylerinin düzenli bakımı, dik duran tüylerin bu görünümünü koruması açısından önemlidir. Chow Chow köpek ırkı mevsimsel olarak yoğun tüy döker ve alt kürkü bu dönemde özellikle dikkatli bakım gerektirir.
NELER YAPAR
Chow Chow köpeği, genellikle uslu olmasına rağmen aksi ve koruyucuda olabilen bir köpektir. Chow Chow köpeği, dediğim dedik, ciddi ve oldukça bağımsızdır. Chow Chow köpekleri inatçılık derecesinde kararlı olabilirler. Chow Chow köpeği genellikle tek kişiye bağlanır. Chow Chow köpeği, aile üyelerine mesafeli davransa da onlara çok sadıktır. Chow Chow köpekleri yabancılarca zorlanırsa saldırganlaşabilir. Dominant bir köpek ırkı olan Chow Chow köpeği yine dominant bir sahibe ihtiyaç duyar. Chow Chow ırkı köpeğin sahibi doğal olarak tutarlı ve sakin biri olmalıdır. Bu tür biriyle Chow Chow gerçek karakterini bulur. Chow Chow köpeğinden fazla iteat beklenmemelidir. Chow Chow köpekleri doğuştan inatçı ve kendilerine has mantıkları ile doğarlar. Chow Chow köpeği öğrenir ancak komutların bir amacı olduğunu bilmelidir. Chow Chow köpeğine karşı her zaman tutarlı olunmalıdır. Bazı köpek uzmanları kısa tüylü Chow Chow tipinin uzun tüylü Chow Chow tipinden daha aktif ve daha kolay öğrendiğini iddia etmektedir. Chow Chow köpek ırkı biraz ele avuca sığmaz olsa da genelde sakin, sabırlı ve kibardır. Bazıları tasma ve kayışı kabul etmek istemez. Çoğu Chow Chow köpeği diğer köpekleri domine etmeye çalışır. Buna karşın çocuklarla araları iyidir. Chow Chow köpeği yavru iken kedilerle tanıştırılırsa erişkin olduğunda da sorun pek çıkmaz.Chow Chow köpeği 2 – 4 aylık yavru iken gelecekte aşırı koruyucu olmaması için çok iyi sosyalleştirilmelidir. Chow Chow köpeğinin en baştan tutarlı bir eğitime ihtiyacı vardır. Chow Chow köpeklerinin kişilikleri genellikle yetiştirilmeleri ile ilgilidir. Çin’de Chow Chow köpeği, eşya koruma ve araba çekmede kullanıldı. Eti ve kürkü için beslendi. Chow Chow köpeği, bu üzücü geçmiş ve bir iş köpeği olarak tek bir sahibe ait olamaması bu güzel köpeği içine kapalı bir hale getirmiştir ve bu nedenle çoğunlukla içe dönük ve vurdum duymaz bir havası vardır. Dikkatle sosyalleştirilmiş bir Chow Chow mükemmel bir aile köpeği olabilir.
TARİHÇESİ
Bir kaç milyon yıl öncesine dayanan fosilleşmiş köpek kalıntılarında Chow Chow köpeğine benzerlik bulunmaktadır. Chow Chow köpeği, avcı, araba çekicisi ve tekne bekçisi görevlerini üstlendiği Çin'de binlerce yıldır bilinmekte olan bir köpek ırkıdır. Tarih içinde Chow Chow köpeği, kurt, keklik ve vizon avında avcı olarak bunun yanı sıra kızak çekiminde de kızak köpeği olarak kullanılmıştır. Chow Chow köpeğinin kürkü ceket yapımında kullanılmıştır. Chow Chow köpeklerinin eti Çin'de aranan bir yiyecek türüdür ve günümüzde hala Çin'de eti için kesilip yenmektedir. Bu güzel Chow Chow köpeği, 1800'lerin sonlarında ilk kez İngiltere'ye getirildi. Adı muhtemelen, Uzak Doğu'dan getirilen her türlü eşya için kullanılan ve İngilizce konuşma diline ait bir deyim olan Chow – Chow deyiminden gelmektedir. Chow Chow köpeği Amerika Birleşik Devletlerinde oldukça popüler bir arkadaş – insana eşlik eden köpek olarak kullanılmaktadır. Bekçi köpekliği ve Koruma köpekliği Chow Chow köpeğinin temel kullanım alanıdır.
81.COLLIE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği
Diğer Adları: Scottish Collie, İskoç Kolli
Rengi: Siyah ve beyaz, Üç renk, Gri – Mavi - Beyaz
Çıkış Yeri: İskoçya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Koyun çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 8-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-34/23-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/56-61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 9
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Collie köpeği, huyu birbiriyle çelişen özellikler taşır. Collie köpeği Aristokrat tavırlıdır. Collie köpeği apartman hayatı için tavsiye edilmez. Collie köpeği ev içinde çok hareketli olmasa da çevresi çitlerle çevrili en az orta büyüklükte bir bahçeye ihtiyacı vardır. Collie köpeği için sıcak havalarda bol su ve gölge sağlandığından emin olunmalıdır. Collie köpeği saldırgan bir köpek değildir. Fakat hoşlanmadığı insanlara karşı kuşkulu davranma eğilimindedir. Collie köpeğinin duyarlılık ve nezaketle ikna edilerek eğitilmesi gerekir. Aksi halde en basit şeyleri bile öğrenmeyi reddedebilir. Collie köpeğinin tüylerinin güzelliğini korumak için sık sık fırçalamak gerekir. Arada bir yıkanmalıdır. Yazları sıcaktan rahatsız olur. Bu nedenle daima gölgede tutulmalıdır.
NELER YAPAR
Collie köpeği asil ve oldukça zeki bir köpektir. Collie köpeği, duyarlı, sevimli, eğitimi kolay ve sadık bir köpektir. Collie köpeğinin genellikle diğer ev hayvanları ve köpeklerle arası iyidir. Collie köpekleri sevdiklerine karşı çok yakın ve koruyucudur. Bir Collie köpeği kaybolduktan sonra ailesini bulmak için 2000 mil yol kat etmiştir. Bazı istisnalar hariç Collie köpeği çocuklara mükemmel bir dost ve kibar bir oyun arkadaşıdır. Collie köpeği İnatçı olacağından sabırlı ve kibar yöntemlerle eğitilmelidir. Aksi takdirde iş birliği yapmak istemeyecektir. Bazı Collie köpekleri yavru iken insanların topuklarını ısırarak gütme eğilimi sergileyebilir. Erişkin Collie köpekleri bu davranışı zamanla unutur veya bu huyu devam ettirir. Collie köpeği yavruları, yaklaşık 10 - 12 haftalık olduktan sonra bir hafta gibi bir sürede tuvalet eğitimi alabilir. Collie köpekleri iyi huylu ve dost canlısı köpeklerdir. Collie köpekleri yabancılara karşı mesafeli olabilirler. Collie köpeğinin sahibine, özellikle de çocuklara karşı güçlü koruma duyguları vardır. Collie köpekleri saldırgan değillerdir, ancak tanımadıkları insanlara karşı şüpheci olma eğilimindedirler. Collie köpeği, güçlü, dikkatli ve aktif bir köpektir. Collie köpeği günümüzde hala çoban köpeği olarak kullanılmaktadır. Collie köpeği zeki olduğu için, bekçi köpeği, kurtarma köpeği, özellikle sudan ya da ateşten insan kurtarma köpeği ve kör çocuklara rehber köpek olarak kullanılır. Collie köpeği güzelliği nedeniyle öncelikle insana eşlik eden köpek haline gelmiştir.
TARİHÇESİ
Yüzyıllar boyunca uzun tüylü Collie, İskoçya'nın dışında neredeyse hiç tanınmadı, ancak şimdi dünyanın en popüler köpek ırklarından biridir. İşkolik çoban köpekleri soyundan gelen Collie köpeği oldukça zeki bir köpektir. Collie köpekleri yüzyıllar boyunca sürülerin korunması ve güdülmesinde insana hizmet etmişlerdir. CFollie köpeğinin adı muhtemelen korumakla görevlendirildikleri Colley denen siyah suratlı İskoç koyunundan gelmektedir. İlk Uzun Tüylü Collie köpekleri daha geniş ve kısa suratlarıyla daha küçük köpeklerdi. Collie köpeği öylesine zekidir ki kurtarma köpeği, körlere rehber köpek, TV yıldızlığı ve koruma köpekliği gibi çeşitli görevleri başarıyla yerine getirebilmektedir. Kraliçe Victoria, İskoçya'daki Balmoral Kalesinde Collie köpeği beslemiş ve onun bu ilgisi Collie köpeği ırkının popülerliğinde büyük rol oynamıştır. J.P. MORGAN ve yüksek sınıfın diğer üyeleri da daha sonra Collie köpeği beslemişlerdir. Collie köpeği ırkının güzelliği onları aranan aile ve şov köpeği yapmıştır. Kısa Tüylü Collie, İngiltere'de Amerika'dan daha yaygındır. Kısa Tüylü Collie köpeği, uzun tüyleri hariç Uzun Tüylü Collie köpeği ile tamamen aynıdır. Amerikan Köpek Kulübü – AKC, Uzun ve Kısa Tüylü Collie köpeklerini aynı ırkın iki farklı tipi olarak görür. Kürkleri dışında aynı standarda göre değerlendirilirler. İlk Collie köpeği 1860 yılında bir köpek yarışmasında sergilenmiştir.
82.ÇATALBURUN
ÖZELLİKLERİ
Familya: Pointer
Diğer Adları: Turkish Pointer, Türk Pointeri, Tarsuslu Çatalburun, Çatal Burun
Rengi: Erkeklerde Kahverengi - Beyaz, dişilerde Kahverengi - Beyaz ve düz Kahverengi belirgin özellik olarak görülmüştür.
Çıkış Yeri: Türkiye - Mersin - Tarsus
Çıkış Tarihi: Belli değil
Orjinal İşlevi: Av köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Av köpeği, Narkotik, Arama - Kurtarma köpeği ve Polis köpeği
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 16-25/14-22 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 45-63/46-62 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 5
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 6
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 6
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Çatalburun köpeği, munis, sevecen ve iteatkar bir köpektir. Çatalburun köpekleri sahiplerinin sözünden çıkmaz ve efendilikleri ile bilinirler. Çatalburun köpekleri sanki tam ortadan ikiye bölünmüş gibi duran, çirkin bir buruna sahiptirler. Bu yüzden de bu köpeklere Çatalburun denilmektedir. Çatalburun köpeklerinin bu kusurları aynı zamanda en büyük avantajlarıdır. Çatalburun köpekleri bu sayede sanki iki burunları varmış gibi daha iyi koku alıyorlar ve çirkinlikleri onları diğer bütün köpeklerden üstün kılıyor.
NELER YAPAR
Çatalburun köpeklerinin uzun süre sakin kalabilmeleri onları avcılara mükemmel av arkadaşları yapar. Ancak hem yerde, hem de havada koku sürebilme yetenekleri, gözlerinden okunan zekalarıyla birleşince Çatalburun köpekleri sadece av köpeği değil aynı zamanda ideal narkotik köpeği, arama - kurtarma köpeği ve polis köpeği olarak kullanılmaktadılar. Çatalburun köpeklerinin farkına varan Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarsus’a ekip yollayarak Ankara Gölbaşı’ndaki köpek eğitim tesislerine hemen bu köpeklerden almıştır.
Avın yerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekilde köpeğin yaptığı harekete Ferma denir. Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir. Ferma Tarsus Çatalburun köpeklerince iki şekilde yapılmaktadır. Erkeklerin % 90’ı donarak ferma yapmaktadır. % 86’sı ayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayak kaldırarak hem de donarak ferma yapan erkek sayısı % 7&’dır. Dişi Çatalburun köpeklerinde Ferma hareketi ise % 88'inde donarak, % 80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır. Dişi Çatalburun köpeklerinin her iki ferma şeklini gösterme oranı ise % 68'dir. Hem dişi hem erkek Çatalburun köpeklerinin tamamı her iki ferma şeklinden birini mutlaka yapmaktadır. İncelenen Çatalburun köpeklerinin genelinde ev halkının dışındaki insanlarla da ve özellikle çocuklarla hemen samimi tavırlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Çocuklarla oynamayı sevmeleri Çatalburun köpeğinin hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon kapsamında kullanılabileceğini göstermektedir. Dişi ve erkek Çatalburun köpeklerinin geneline bakıldığında % 90'ının üzerinde çocuklarla iyi ilişkiler kurdukları belirlenmiştir.
KÖKENİ
Çatalburun av köpekleri, Mersin ilinin Tarsus ilçesi ve civar köylerde uzun yıllardır av köpeği olarak beslenmektedir. Çatalburun köpeklerinin sayılarının bugün itibarıyla 350 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Çatalburun köpeklerinden 20 tanesi Tarsus Belediyesi’nin hayvan barınağında koruma altına alınmıştır. Mersin’de Çatalburun köpeği denilen bu köpekler yurtdışında ise Turkish Pointer – Türk Puanteri olarak tanınmaktadır. Halkımız tarafından yapılan bilinçsiz çiftleştirmeler sonucunda orijinalliğini kaybetmiş olan Tarsus Çatalburun köpeğinin ırk ıslahı ile ilgili olarak, literatür ve bilimsel kaynak araştırmaları ve gen etütleri yapılmış, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli çalışmalar sonucunda Türkiye’deki orijinale en yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisi oluşturulmuştur. Bu çalışma ile bilinçli ve bilimsel çiftleştirmeler sonucunda orijinal Çatalburun köpek ırkı elde etmek hedeflenmiştir. Bir Türk köpeği olan Çatalburun ırkı köpeğin dünya bilim çevrelerine tanıtılması, ayrıca Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı çalışmalarıyla dünya köpek ırkları literatürüne Türk ırkı Tarsuslu Çatalburun köpeği şeklinde bilimsel adıyla kabul ettirilmesi planlanmaktadır. Ancak Çatalburunların resmi anlamda ırk ıslahı yapılmadığı için resmi listelerde adı geçmemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çatalburun köpeğini hala tip olarak tescil etmemiştir. Türkiye’ye özgü bu özel hayvanların araştırılması ve tanınması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün listesine alınmaları gerekmektedir. Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ataletine karşın Çatalburun köpekleriyle ilgili çalışmalar vardır. Bunlardan bir diğeri de TRT’ye aittir. TRT Kurumunun internet sitesinin market bölümünde Çatalburun köpekleri üzerine bir belgesel CD’si satılımaktadır. Belgeselde yıllardır bu köpeklerle yaşamış Tarsuslu avcılar Çatalburun köpeklerini anlatmaktadır.
Sağlıklı günler dileği ile…
Doç. Dr. Ali AYYILDIZ – İnsan Anatomisi Uzmanı Dr. (Ph.D.) – Veteriner Hekimi

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Köpek Irkları 3 - C Harfi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dünya Köpek Irkları 3 - C Harfi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top