2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyunun Çocuk Gelişimine Etkileri
MAKALE #1930 © Yazan Vahdi ÇOBAN | Yayın Aralık 2008 | 11,975 Okuyucu
ÇOCUK VE OYUN

Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Aile yapısı güçlü toplumlar tarihten günümüze varlığını sürdürmüşlerdir. Ailenin en değerli meyvesi ise çocuktur. Günümüzde ailelerin daha bilinçli olaması için çok yoğun bir çaba harcanmaktadır. Hatta evlenmeyi, hayatını birleştirmeyi düşünen bireyler yani anne baba adayları evlilik okullarına gitmektedirler. Bu tarz çalışmalar yürüten bir merkezs orumlusu evlenmeyi düşünerek gelen çiftlerden bazılarının uyumsuzluk gördükleri için ilşkilerine son verdikleri şeklinde bir açıklama yapmıştır. Sağlıklı bir toplum için kesinlikle sağlam aile kurmak ve devam ettirmek gerçeği vardır. Her toplumda neslin devam ettirilmesi gerçeğide göz ardı edilemez. Neslin devamı ise ancak ailelerin çocuk sahibi olmarıyla mümkündür. Çocuk sahibi olan aileler sağlıklı bireyler yetiştirmek hususunda da peşinen sorumluluk almış sayılırlar. Günümüz Dünyasında anne baba için çocuk çok önemlidir ve böyle olmalıdır.Her anne baba çocuğu için hiç bir fedakarlıktan kaçınmaz.Dolayısı ile anne neyi nasıl yapacağını bilmelidir .Aile çocuk sahibi olduktan sonra beklentilerde çoğalır.Her anne baba Dünyanın en güzel çocuğunun kendisininki olduğunu düşünür.Çocuğun gelişimi ve eğitimi hiç her şeyi yapmaya hazırlardır. Ve yaparlarda. Çocuk gelişiminde çocuğa ulaşmanın en kolay yolu OYUNdur.

0-6 yaşdöneminde çocuklar adeta oyuna kilitlenirler. Burada bir gerçeğide vurgulamak gerekir. OYUN erişkinler için devazgeçilmezdir. Biz erişkinler de kimi zaman bilgisayarlarımızda yada başka mekanlarda oyunlar oynarız. Yaklaşık olarak 1 yaşından itiberen çocukların hayatında oyun devreye girer. OYUN çocuklarda Bedensel gelişim Duygusal gelişim Sosyal gelişim Zihinsel gelişim Dil gelişimi alanlarının desteklenmesinde çok etkilidir. Ayrıca psiko-motor gelişiminin alt basamakları sayılabilecek şu alanladada çocuğun gelişimine OYUN katkı sağlar.

Bunlar:
  • DİKKAT GELİŞİMİ
  • MUHAKEME YETENEĞİ
  • KONSANTRASYON GELİŞİMİ
  • ORYANTASYON BECERİSİ
  • FARKLI SEÇENEK OLUŞTURMA YETENEĞİ

Hemen hemen tüm anne babalar çocuklarının dikkat düzeyi ile ilgili belirli kanaat geliştirirler.Fakat bu konu ile ilgili çalışma da yapma fırsatları da yoktur..Ebeveyler bizlere çocukları ile bilgiler verirken genelde bilgisayar oyunlarını çok iyi bildiğini söylerler.Buradan her oyunun çocuğun gelişimine katkı sağlayamayacağını söyleyebiliriz.Çoğu zaman elle tutulur materyal oyuncakları tercih edilmelidir. Özellikle okul öncesi dönemde çocukla oynanan oyunlar şu gelişim alanlarına uygun olmalıdır.Obje ve nesnelerde benzerlik Obje ve nesnelerde farklılık Obje ve nesneler arasında ilişki kurabilme Kavram geliştirme oyunları Parça bütün ilişkisini kavrama Sayı saymaya hazırlık Parça bütün ilişkisinde eksik tamamlama El göz koordinasyonunu geliştirici oyunlar oynanmalıdır. Çocuk oyunla yetişkinlerin Dünyasını tecrübe etmeye çalışır. Çocuk oyunla yeni obje ve nesne isimlerini öğrenir Çocuk oyunla bilmediği yeni bilgiler öğrenir. Çocuk oyunla hayatı tanımaya çalışır. Çocuk oyunla insan ilişkileri konusunda gelişir. Çocuk oyunla disiplin ve kuralı öğrenir Çocuk oyunla yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenir. 0-6 yaş çocuklarında özellikle görsel ve dokunsal öğeleri içeren oyuncaklar tercih edilmelidir.Ayrıca iki yada daha fazla kişi ile oynanan oyun materyalleri tercih edilmelidir. Genelde anne babalar çocukları oyun oynarken televizyon seyretmeyi yada akşam yemeğini yetiştirmeyi seçerler. Çocuk gelişimin anne babanın çocuğuyla oyun oynaması verilebilecek en değerli hediyedir.0-6 yaş döneminde çocuk anne baba ile zaman geçirmesi onların psiko-sosyal gelişimine fevkalade destek sunacağı açıktır.Ayrıca sağlıklı bireyler yetiştirme konusunda atılmış en önemli bir adımdır.
Vahdi ÇOBAN
SOSYAL HİZMET UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyunun Çocuk Gelişimine Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vahdi ÇOBAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vahdi ÇOBAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vahdi ÇOBAN Fotoğraf
Vahdi ÇOBAN
İstanbul
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vahdi ÇOBAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oyunun Çocuk Gelişimine Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:20
Top