2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşınıza Göre Hormon Değişimi
MAKALE #1931 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 35,822 Okuyucu
YAŞ, HORMONLAR VE HORMON DUZEYİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bircok hormon yasla birlikte degisiklige ugrar. Kadinlarda ostrojen hormonu azalir ve menopoz olusurken erkeklerde de testosteron azalir. Bobrek ustu bezinden salgilanan DHEAS (Dehidroepiandrostenedion) ve DHEAS (Dehidroepiandrostedion sulfat) azalir. Ayrica hipofizden salgilanan buyume hormonu (Growth hormon) ve pinel bezden salgilanan Melatonin hormonu yasla birlikte azalir. Bu azalmalarin yasla birlikte neden gelistigi tam olarak bilinmemektedir.

TESTOSTERON

Erkeklerde 20 yasindan itibaren 80 yasina kadar kan testosteron duzeyleri yavas yavas azalir. Erkeklerde testosteron duzeyi 20-30 yas arasi en yuksek seviyeye cikar ve yasaminin geri kalan kisminda gittikce azalir. 40 yasindan itibaren testosteron seviyesi her yil % 1 azalir. Testosteron dusuklugu yas ilerledikce artmasina ragmen bu artis kronik hastaligi olanlarda olmayanra gore daha fazla olur. Birlikte bulunan seker hastaligi ve kalp hastaligi gibi hastaliklar testosteron duzeyinin daha hizli azalmasina neden olur. Ozellikle orta yas erkeklerde testosteron dusuklugu birlikte olan seker ve kalp hastaligiyla birlikte siklikla gorulur. Bazi ilaclar ve saglikli beslenmeyen erkeklerde testosteron dusuklugu daha sik gorulur. 60 yasin uzerindeki erkeklerin %30’unda, 70 yasin uzerindeki erkeklerin %50’sinde kan testosteron duzeyi dusuktur. Testosteronun yasla birlikte dusmesinin nedeni testislerden testosteron uretiminin azalmasindandir. Testosteron ureten testislerdeki Leydig hucrelerinin sayisinin azalmasi testosteron azalmasinin sorumlusudur. . Normalde testosteron salgisi sabah en fazla olur sonra azalir. Yasla birlikte bu durum bozulur. Gunduz ve gece ayni miktar salgilanir. Erkeklerde yasla birlikte kanda ostrojen hormonunda artma ve FSH hormonunda azalma olusmaktadir.

Testosteron Azalmasinin Vucuda Etkileri:

Seks istegi azalır ve ereksiyon zorlasir. Testosteron azaldikca kemik ve kas kaybi olusur. Vucutta yag birikmeye baslar. Vucut hareket kapasitesi, beynin calismasi ve algilama bozulur. Vucut killari azalir. Kansizlik yapar. Kemik erimesi baslar. Enerji azalir. Halsizlik ve yorgunluk yapar. Burun ve kulakta killar artar. Gobeklenme baslar. Uyku bozuklugu baslar, terleme artar, unutkanlik artar. Depresyon, sinirlilik ve kendini kotu hissetme olusur.

DHEAS

Bobrek ustu bezinden salgilanan DHEA hormonu kadin ve erkeklerde yasla birlikte azalir. Bu hormondan adrenal bezde erkeklik ve kadinlik hormonlari yapilir. 20 yasinda kanda en yuksek seviyededir. Sonra azalir. Kadinlarda 30 yasindan sonra her yil % 2 azalir. Vucudun yasla birlikte DHEAS salgisinin azaltma nedeni bilinmiyor. Buna karsilik bobrek ustu bezinden salgilanan kortizol hormonu salgisi azalmaz. DHEA bagisiklik sistemini kuvvetlendirir. Damar sertliginden korur. Testosteron gibi etki ederek seks istegi ve killarin cikmasini saglar.

ALDOSTERON-RENIN

Bobrek ustu bezinden salgilanir ve bobreklerden su tutulmasini saglar ve kandaki sodyum ve potasyumu ayarlar. Yasla birlikte aldosteron ve renin salgisi azalir ve gencliktekinin % 30 kadar azalma olur. Tansiyon dusmesi ve bas donmesi yapar.

MELATONIN

Gece salgilanan hormondur. Beyinde gozun arkasi hizasinda bulunan Pineal bezden salgilanir. Bu hormon mevsimsel degisiklere uyum saglamada, uyku olusmasinda ve ergenlige girmede etkilidir. Yaslanmayla birlikte Melatonin salgisi % 50 azalir.

INSULIN VE SEKER HASTALIGI

Yasla birlikte insulin hormonu gorev yapamamaya baslar. 80 yasinda % 17-20 kiside tip 2 diyabet gelisir. Yasla birlikte hucreler insuline cevap veremez ve aclik kansekeri artmaya baslar. 50 yasindan sonra aclik kan sekeri her 10 yilda bir 6-10 mg/dl artar.

MENOPOZ

Ostrojen hormonu azalmasiyla kendini gosterir. Onceleri 40 yaslari dolayinda kanda FSH duzyinde degisiklikler olmaya baslar. Bazen FSH fazla salinip ostrojen asirligi da olusur. Genetik ve cevresel etkenler menopozun baslamasini etkiler. Bazen ikizlerde bile 10-12 yil farklilik olabilir. Ostrojen azalmasi ise kadinda uykusuzluk, sicak basmalari ve usume ataklari, vajen kurulugu, huy degisikligi, gece terlemeleri,kan yaglarinda yukseklik, sismanlik yapar. Ostrojen dusmesiyle FSH ve LH hormonlarinda artis olur. Bazi kadinlarda 35 yasindan itibaren ostrojende azalmalar olusmaya baslar. Progesteron da birlikte azalir. Adet gordugu halde kadinda adet duzensizligi, bas agrisi, kramplar, ve kanama problemleri olusur. Kadinlarda 32 yasindan itibaren pregnenalon hormonunda da azalma olur.

BUYUME HORMONU VE IGF-1 HORMONU

Yasla birlikte azalir. Buyume hormonu salgisi hipofiz bezinden olur. Yasla azalmasinin nedeni bilinmiyor. Buyume hormonu azalmasi vucudun yagsiz kitlesinde azalma yaparken yag dokusunu yani vucudun yaglanmasina neden olur. Buyume hormonu salgisi ergenlik ve genclikte en yuksek seviyededir. Daha sonra kadin ve erkekte yas ilerledikce azalma olusur. Her 10 yilda buyume hormonu salgisi % 14 azalir. Buyume hormonunun karacigerden salgilanmasina neden oldugu IGF-1 hormonu ise yaslabirlikte % 50 azalir. Buyume hormon azligi kaslarda kayip, kilo alma ve yaglanma, halsizlik, metabolizmada yavaslama, kan yaglarinda artma, kemik erimesi, kansizlik, citte incelme, uyku bozuklugu ve depresyon yapar.

TIROID HORMONLRI

Tiroid hormonlarinda yasla birlikte fazla degsiklik olmasa da tiroid bezinde nodul dedigimiz yumrular (noduler guatr) ve tiroid yetmezligi sıkligi artar.

KALSITONIN

Kemik yapiminda etkilidir. Yaska azalir.

II.HORMON SALGISINI ETKILEYEN FAKTORLER

Hormon salgilanmasini etkilyen faktorler sunlardir
a) Yas
b) Hastaliklar
c) Dogumsal veya sonradan olusan hastaliklar (ic salgi bezi tumorleri, kanserleri, iltihaplari, ameliyatlar, otoimmun olaylar, kanser, enfeksiyon, travmalar)
d) Stres : (Travma, enfeksiyon, soguk veya sicak, ameliyat, ciddi hastaliklar, allerj,k reaksiyonlar)
e) Dis-Cevresel Faktorler: sentetik kimyasal maddeler, DDT gibi ilaclar
f) Genetik: ailesel etkenler cok onemli
g) Savas gibi Sosyal Olaylar: Bagisiklik sistemini bozarak otoimmun hastaliklar yapar veya tetikler. Bu nedenle Graves hastaligi denen zehirli guatr veya Hashimoto hastaligi sikliginda artis olur. Bu saptama 2. Dunya Savasi sirasinda ortaya konmustur.

III. HORMON BOZUKLUGU 40 YASLARINDA HANGI SIKAYETLERE NEDEN OLUR?

Akne
Uyku Bozuklugu
Huy degisikligi
Migren
Kilo alma
Sac kaybi
Sicak basmasi
Yuksek kolesterol
Depresyon
Kalp hastaligi
Kemik erimesi
Seks istegi azalmasi
Gece terlemesi
Siskinlik
Hazim problemleri
Alzheimer hastaligina egilim

Prof Dr Metin Ozata
Endokrin Uzmani

Kaynak: Hormon Hastasinin El Kitabı,Baskıda
2. http://www.endokrinoloji.org
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşınıza Göre Hormon Değişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Aldosteron Hormon Fazlalığı Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Bireyselleştirilmiş Menopoz Hormon Tedavileri Prof.Op.Dr. Nilgün TURHAN
► Menopoz ve Hormon Replasman Tedavisi Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Guatr ve Tıroıd Hormon Rezıstansı Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Akne Sivilce ve Hormon Bozukluğu Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tüylenme (Kıllanma) ve Hormon Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Menopoz ve Hormon Replasman Tedavisi Dr.Ayşegül TEZCAN GERMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşınıza Göre Hormon Değişimi' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:19
Top