2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Kaybı Sonrası Vücut Şekillendirme Operasyonları
MAKALE #19325 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Şubat 2018 | 2,437 Okuyucu
Günümüzün hastalığı obezitenin artması ve bu kişilerin zayıflamak için cerrahi yöntemlere başvurması sonucu, post-bariatrik cerrahi, yani aşırı derece kilo kaybı sonrası vücut şekillendirme ameliyatları, için başvuran hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Kilo kaybını başarılı bir şekilde gerçekleştiren hastalarda, deri bu sürece uyum sağlayamaz ve deri sarkmaları oluşur. Özellikle aşırı kilolu hastalarda, zayıflama süreci sonrası tüm vücutta deri fazlalıkları ve ciddi kontur bozuklukları meydana gelir. Bu süreçte en çok etkilenen bölgeler karın, göğüs, kollar ve uyluk bölgeleridir. Kişi ciddi anlamda zayıflamış olmasına rağmen, çoğu kez bu sarkan deri problemleri yüzünden kendini kötü hisseder ve özgüven problemleri yaşar.

Kilo veren hastalarda deri problemleri çok farklı şekillerde oluşabilir. Kişinin deri kalitesi ve yağların vücutta ağırlıklı olarak toplandığı bölgeler, bu deformasyonlarda ana etkenlerdir. Asıl sorun kilo kaybı ile deri altı yağ tabakası azalmakta ve deri gerginliği azalmaktadır, deri bu küçülmeye uyum gösteremediği noktada bollaşıp sarkma meydana gelir. Aşırı kilo kaybı sonrası cilt sarkmaları kaçınılmazdır ve cerrahi dışında başka bir yöntemle düzeltilememektedir.

Kilo kaybı sonrası bir dizi, hastaya özel planlanan ameliyatlar ile bu sorunlar düzeltilebilmektedir. Bu süreci yaşayan her yaş grubundaki hasta, uygun koşullar sağlandıktan sonra bu ameliyatları olabilir. Hasta ilk görüşmede değerlendirilirken en önemli nokta hastanın kilo verme sürecini tamamlamış olması ve en az 6 ay boyunca aynı kiloda sabit kalmış olmasıdır. Bu tarz vücut germe ameliyatları sonrası oluşan kilo dalgalanmaları, ameliyat sonuçlarının kalıcılığını bozabilmektedir. Hedeflediği kilosuna kavuşmuş, ameliyat için engel oluşturan ek bir sağlık problemi olmayan ve vücut şekillendirme operasyonunda olumlu ve gerçekçi bir görüşe sahip hastalar ameliyat için uygun hastalardır.
Her ameliyat planı kişiye özel olarak yapılır. Planlama yapılırken, her hastanın en problemli bölgeleri, istekleri, beklentileri ve ihtiyaçları ön planda tutulur. Aynı operasyonda planlamaya bağlı olarak ve hastanın genel sağlık durumuna göre, birkaç bölgenin ameliyatı aynı anda planlanabilir. Dikkat edilmesi gereken, ameliyat süresini çok fazla uzatıp, ameliyat alanlarını çok fazla genişleterek hastayı hayati risklere sokmamaktır. Bu nedenle hastanın ihtiyacı ve önceliklerine göre şekillendirme ameliyatları seanslar halinde planlanmalıdır.

Deri sarkmaları için ameliyat planlanırken, bölgeler kendi içlerinde sınıflanarak bir dizi ameliyat planı sunulur.
  1. Bel-karın bölgesi, Belt-lipektomi: Genellikle pek çok hasta için bu ameliyat ilk basamaktır. Karın, bel ve kalça bölgesi çepeçevre düzeltilir. Karın germe için yapılan kesi, her iki yandan arkaya doğru uzatılarak, tam bir bel-karın bölgesi şekillendirmesi sağlanır. Bu ameliyat sırasında, ihtiyaç halinde kalça bölgesindeki düzleşmeye ve karın kaslarındaki gevşekliklere de müdahale edilebilir.
  2. Kol-meme bölgesi: Hastanın ihtiyacına göre kol germe, sırt germe, meme dikleştirme ya da meme büyütme ameliyatları aynı seansta planlanabilir. Bu şekilde, tek bir bütün iz ile tüm vücut üst kısmı şekillendirilmiş olur.
  3. Uyluk bölgesi: Bacak üst kısımlarında sarkmış olan cilt fazlalıkları bacak iç yüzlerine toparlanır. Uylukların birbirlerine bakan görünmeyen yüzlerinde uzunlamasına bir iz bırakılır.
Ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yapılacak cerrahi işleme göre 2-4 gün hastanede yatış gerekebilir. Ortalama 2-4 hafta içersinde normal yaşantıya dönülebilmektedir. Ameliyat uygulanan bölgeye özel, ameliyat sonrası şekillenmenin daha belirgin olması ve cerrahi ödemlerin daha hızlı gerilemesi için, 6 hafta süre ile korse kullanımı önerilir.

Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da izler kalır. Tüm vücudu şekillendirmek için yapılan izler, bölgesel ameliyatlara göre daha uzun olacaktır. Bu nedenle izler genellikle iç çamaşırların içine gizlenecek şekilde ve vücudun direkt görünmeyen bölgelerine gizlenir. Elde edilen şekil ve form daha ön plandadır. İlk 3-6 ay içinde belirgin olan izler giderek soluklaşmaya başlarlar. 1 yıl içersinde kullanılan iz destek tedavileri ile de, izler ten rengine gelerek belirginliğini kaybeder.

Ameliyat sonrası dönemde uzun süreli iyi ve kalıcı sonuçlar için, hastanın mevcut kilosunu koruması, düzenli spor ile vücudunu desteklemesi büyük öneme sahiptir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Kaybı Sonrası Vücut Şekillendirme Operasyonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► İdeal Kilo ve Vücut Kitle İndeksi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kilo Kaybı Sonrası Vücut Şekillendirme Operasyonları' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ben (Nevüs) Aldırma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:04
Top