2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Cerrahinin Zorlukları
MAKALE #19329 © Yazan Op.Dr.Zübeyir ÖRTER | Yayın Şubat 2018 | 2,593 Okuyucu
İnsanlar neden estetik ameliyat olurlar? Estetik ameliyatlar gerekli midir? Estetik ameliyatların sağlıkla ilgisi nedir? Her estetik ameliyat yaptıran mutlu olur mu? Sağlık için estetik ameliyat yapılır mı? Bu ve buna benzer sorular estetik ameliyatlar konusunda en çok tartışılan konulardır. Günümüzde estetik ameliyatların bir ihtiyaç olduğu olgusu giderek yaygınlaşmış durumdadır.

Estetik ameliyat isteyen insanların istekleri ne kadar gerçekçidir? Her isteyene estetik ameliyat yapılır mı? Bu sorular daha da çoğaltılabilir. Bunları değerlendirip karar vermek gerçekten uzmanlık işidir. Bu iş için eğitilmeyi gerektirir. Estetik Cerrahların işi hiçte kolay gözükmüyor. Gelen hastanın bariz estetik ölçülere uymayan kusuru varsa ne ala, yoksa ne yapmalıdır. Yapılacak işlem hayal kırıklığına sebep olabilir mi? Biz estetik ameliyatları Estetik Cerrahlar yapmalı derken bu soruların cevaplarını kısmen de olsa vermiştik. İnsan vücudunun bütün olduğu ve bütünlük arasındaki uyumu, ahengi, gerçek estetik oranların nasıl olması gerektiği eğitimini alan kişilerden bahsediyoruz. Buna rağmen Estetik Cerrahların bile yanıldığı olmuyor mu? Sorunun cevabını merak ettiyseniz; ne yazık ki evet yanıldığı oluyor. Böyle bir durumda Estetik Cerrahın işi gerçekten zor. Hastayı muayene ve değerlendirme sırasında isteklerin uyumsuzluğu ve saplantılarını fark etmemişse Allah yardımcısı olsun. Defalarca aynı şikayetle ameliyat olmuş ve bir türlü mutlu olamamış bir hastanın saplantısını görmek her zaman kolay değildir. Çünkü çoğu zaman cerrahı da ameliyata sevk eden bir patoloji vardır. Bütün karmaşıklık içinde doğru kararı vermek elbette kolay değildir. Başarısız bir ameliyat sonrası hastanın isteği makul karşılanabilir. Fakat daha sonra yapılan başarılı ameliyatın da hastayı mutlu etmediği ve eski görüntüsüne dönme veya başka makul olmayan isteklerde bulunması cerrahı uyandırır. Ne yazık ki bundan sonra hastayı ikna etmek gerçekten zordur. Burada Estetik Cerrah yarı yarıya bir Psikiyatris gibi davranmalı ve en kısa sürede bir Psikiyatri uzmanına hastasını yönlendirebilmelidir.

İşin sağlık tarafına gelince; sağlık: insanın ruhen ve bedenen iyi olma halidir. Şunu ifade etmek istiyorum, kişi ruhen iyi değilse sağlıklı değildir. Peki Estetik Cerrahiyle bunun ne alakası var diye sorabilirsiniz. Ben de estetik ameliyat sonrası insanlar ruhen kendilerini iyi hissediyorlarsa,yapılan ameliyat sağlık için yapılmıştır iddiasındayım.İnsanların mutlu olmaları için Estetik Cerrahın yukarıda da değindiğim gibi, çok iyi bir değerlendirme,( iyi fizik muayene ve psikolojik değerlendirme)doğru cerrahi endikasyon , kişiye özel ameliyat planlanması en önemlisi başarılı ameliyat yapması gerekmektedir. Hastanın her isteğinin değil, makul olanların anlatılarak, aksi taktirde estetik ölçülerin dışına çıkılacağı açıkça anlatılmalıdır. Bir Estetik Cerrahi uzmanı istenen ameliyatın olumsuz etki yapacağını söylüyorsa hastanın buna uyması gerekir. İşin uzmanı olmayan kimselerle tartışmamalıdır.
Bazen de ameliyattan hemen sonra hastalarda bir tedirginlik, huzursuzluk ve kötü sonuç korkusu oluşmakta; akabinde tekrar ameliyat isteği oluşabilmektedir. Ameliyat öncesi ne kadar bilgilendirilirse, bilgilendirilsin yeni görüntüsünü yadırgayabilmektedir. Böyle bir durumda hastanın uygun bir şekilde tekrar bilgilendirilmesi ve iyileşme sürecinin devam ettiği anlatılarak, mevcut şeklinin şişlikler kaybolunca düzeleceği söylenmelidir. Kısa sürelerde yapılan müdahalelerin faydadan çok zarar vereceği açıkça söylenmelidir.
Özetle Estetik Cerrahi Uzmanları anlatmış olduğum konularda eğitilmiş olsalar bile işleri hiç te kolay değildir. Hastaların mutlu olabilmeleri için; Estetik Cerrahi eğitimi almış uzmanlar tarafından değerlendirilip uygun isteklerin, doğru cerrahi ile karşılanmış olması gerekmektedir.

Op. Dr. Zübeyir ÖRTER
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Cerrahinin Zorlukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zübeyir ÖRTER Fotoğraf
Op.Dr.Zübeyir ÖRTER
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in Makaleleri
► Estetik Cerrahinin Yaşı Var mı? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Cerrahinin Tarihçesi Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
► Estetik Cerrahide Yeni Trendler ve Yaz Öncesi Estetik Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Estetik Uygulamalar Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Estetik Cerrahinin Zorlukları' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top