2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm
MAKALE #1935 © Yazan Psk.Emir Emre DOĞAN | Yayın Aralık 2008 | 5,561 Okuyucu
İlk olarak 1943 yılında Harvard’dan Psikiyatr Leo Kanner tarafından tanımlanan otizm, bireyin dış dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp kendine özgü, özel bir dünya yaratması ve yaşamını bu dünyada sürdürmesi durumudur.

Otistik çocuklar, dışarıdan verilen şeylere kapalıdırlar ve aşırı derecede yalnızdırlar. Aslında yeni doğmuş bebekler de yaşamlarının ilk haftalarında dış dünyanın ve içinde yaşadıkları ortamın gerçeklerine ve uyarılarına karşı doğal bir ilgisizlik içindedirler. Açlık, susuzluk, acı, ağrı gibi iç uyarılara ağlayarak tepki verirler ve sadece bunlarla ilgilenirler. Doğumdan 4-6 hafta sonra ise bebekler, iç uyarılardan kaynaklanan hoş olmayan durumların anneleri tarafından giderildiğini fark ederler. Annelerini başkalarından ayırmaya, başkalarına ve çevreye ilgi duymaya başlarlar.

Otizmde, doğumdan sonra 4-6 hafta süren bu normal dönem uzar. Çocuklar, anneleriyle, başkalarıyla ve çevreleriyle bağlantı kuramazlar. Ana babalarına hiçbir talepte bulunmadıkları için başkaları tarafından genellikle “iyi bebekler’’ olarak nitelendirilirler. Beslenirken annelerine gülümsemezler ve göz teması kurmazlar. Kucağa alındıklarında diğer bebekler gibi kendilerini yetişkinin kucağına kaynaştırmazlar, yay gibi gerilip bedenlerini uzakta tutmaya çalışırlar. İnsanlara bağlanmazlar, ancak bunun yerine mekanik bir nesneye (buzdolabı, televizyon, vs.) aşırı bağlanabilirler. Bedensel gelişimleri ve hareketleri normal olsa da, başta anne olmak üzere, insanlara ve canlılara karşı ilgisizdirler. Kurdukları ilişkiler genellikle duygulardan yoksun olur ve donuktur. Dış uyarılarla bağlantısı olmayan duygu durum değişiklikleri ve yersiz tepkiler görülür. Dili kullanma becerileri ciddi derecede sınırlıdır. Ya hiç konuşmazlar ya da konuşmaları geç başlar. Konuştuklarında ise genellikle garip bir tarzda konuşurlar. Örneğin, diğer bir kişinin söylediklerini aslına uygun biçimde tekrarlarlar. Anlamsız, basmakalıp ve yineleyici bir dil kullanırlar. Sürekli el çırpmak, parmak şaklatmak, amaçsız, simgesel, törensel ve abartılı davranışlar da otistik çocuklarda görülebilir. Otistik çocuklar, kendileriyle ilgili her şeyin tamamen aynı kalması için takıntılı bir istek duyarlar. Günlük alışkanlıklarında bir değişiklik olduğunda ya da çevrelerinde bir farklılık gördüklerinde aşırı derecede rahatsız olurlar. Bebekliklerinde sosyal etkileşimlerden kaçındıkları için, gelişimsel ve sosyal olarak akranlarının gerisinde kalırlar. İletişim yetersizliğinin, otistik çocukların en ağır sorunlarından biri olduğu bilinir. Otistik çocukların yaklaşık % 75’inin zeka testlerinde zeka geriliği düzeyinde puan almaları gerçeği işte bu yetersizliğin bir yansımasıdır.

Otistik çocukların EEG sonuçları kullanılarak yapılan çalışmalarda, çocuklarda anormal beyin dalgası faaliyetlerine rastlanmıştır. Nörolojik muayeneler, otistik çocukların büyük bir yüzdesinde nörolojik hasarlar olduğunu göstermiştir. Manyetik rezonans kullanılarak yapılan çalışmalar, olası nörolojik işlev bozuklukları ile ilgili bulguları desteklemiştir. Hamileliklerinde kızamıkçık geçirmiş olan annelerin çocuklarının otistik olma olasılıkları, normal nüfustaki çocuklardan 10 kat daha fazladır. Yapılan çalışmalarda otistik bozukluk için kalıtsal faktörlerin etkili olduğu anlaşılmıştır. Otistik çocukların kardeşlerinin bulunduğu vakalarda, yaklaşık % 2’sinin kardeşleri de otistiktir. Bu küçük bir yüzdedir, ancak genel popülâsyondaki hastalık riskiyle karşılaştırıldığında, otizm riskinde 50 katlık bir artışı temsil etmektedir.

Otizmde, yaşamın ilk yıllarında özellikle de anne ve çocuk arasında yaşanan erken deneyimlerin de etkisi olduğu düşünülür. Buna göre küçük yaştaki bir bebek, kendisini reddeden ana babasının olumsuz duygularını algılayabilir. Diğer taraftan, anne, bebeğinden çok şey beklemektedir ve kolayca hayal kırıklığı yaşamaktadır. Ya da çok az şey bekleyebilir, çocuğu pasif bir nesne gibi büyütebilir. Her iki durumda da çocuk, “dünya bir insanın tepkilerine karşı duyarsızdır” şeklindeki erken inancından, “insanın çabalarının dünyayı etkileme gücü yoktur” inancına ulaşır. Çaresizlik deneyimleri çocuk için aşırı derecede hayal kırıklığı yaratır. Bu hayal kırıklığını iletmekten yarar gelmeyeceğine inandığı için kendisini dünyadan çekmeye devam eder. Otistik çocuk adeta bir “duygusal buzdolabında” yetişmiştir. Ana babası genellikle soğuk, duyarsız, aşırı titiz, içine kapanık, ilgisiz ve yüksek düzeyde entelektüel olarak tanımlanır.

Davranış terapileri büyük bir çaba ve çok fazla zaman gerektirmektedir. İstenen davranışlar ödüllendirilir; istenmeyen davranışlar ise ya görmezlikten gelinir ya da cezalandırılır. İstenen davranışlar önce küçük parçalar haline getirilerek öğretilir. Daha sonra bunlar bir araya getirilir. Otizmin birçok yönü davranışsal programlarla değiştirilebilmektedir. Özbakım becerileri, sosyal davranışlar ve dil, kontrollü çalışmalarda düzelmeler gösteren yönlerdir. Kendini uyarıcı ve kendine zarar verici davranışlar gibi istenmeyen davranışlar ise azalma göstermektedir.

Otistik bozukluğun zorluklarıyla mücadele etmede uzmanların ve ana babanın yoğun katılımı gerekmektedir. Bu tür yoğun tedavi programları otistiklerin uzun vadeli bağılılıkları ve topluma maliyetleri dikkate aldığında, çocukların bazılarının normal işlev düzeyine ulaşmalarını sağlamalarıyla aslında çok etkili ve gereklidir.


KAYNAKLAR

Köknel Ö: Günlük Hayatta Ruh Sağlığı. Alfa Yayınları, İstanbul, (1999).

Oltmanns, T.F., Neale, J.M., Davidson, G.C. (2003). Anormal Davranışlar Psikolojisinde Vak’a Çalışmaları (Çev. Ed. İ. Dağ). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emir Emre DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emir Emre DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emir Emre DOĞAN'ın Makaleleri
► Otizm Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Otizm Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Otizm Psk.Gamze ÖZCAN
► Otizm Psk.İpek ERDEM
► Otizm Psk.Göksu KOSTAKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Otizm' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Görünmeyen Zincirler Temmuz 2013
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:32
Top