2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Chia Tohumu Mucize mi?
MAKALE #19350 © Yazan Dyt.Tuğba BALDEDE | Yayın Şubat 2018 | 2,776 Okuyucu
Her dönemin belli trend besinleri oluyor. Genelde mucizevi diye adlandırılan bu besinler toplumumuz içinde sürkilasyon oluşturup evlerimizde yerlerini alıyorlar. Bazen ölçüsünü porsiyonunu düşünmeden tüketip sonrasında mucizevi bir etki göremediğimizde mutfak dolaplarının arkasına yalnızlığa bırakıyoruz. Son dönemin popüler besini olan bana da çok sorulan chia yı konuşalım istiyorum

CHİA TOHUMU’NUN TARİHİ

Chia tohumunun tarihin Aztek ve Mayalara uzandığı bilinmektedir. Aztek ve Maya'lılar chia tohumlarını enerji ve dayanıklılıklarını arttırmak için kullanırlarmış. Koşu gıdası olarak da adlandırılan chia tohumları, savaşa giderken veya müsabakaya katılırken jel olarak tüketilirmiş. Aztek ve Maya’lıların dayanıklılık,enerji ve güçlü yapılarının kaynağı olarak bilinen chia tohumu günümüzde de tariflerde yerini almaktadır.

CHİA’NIN BESİN DEĞERİ

Chia tohumu besinsel içerik olarak yetiştiği bölgeye göre değişiklik gösterir. Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. İçeriği ile günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacımızın bir kısmını karşılar.

İçerik olarak yüksek omega-3’e sahiptir. Ancak balık kadar vücutta kullanılamaz. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen DHA VE EPA omega-3 ün formudur. Chia da bu formun bitkisel formu olan ALA mevcuttur. ALA’nın bir kısmı EPA ve DHA’ya dönüşebilir. Bu yüzden de hala balığın kalitesine ulaşabilmiş değildir.

Fazla miktarda tüketilirse ne olur ?

Bir porsiyon chia 28 gramdır. Günlük 48 gram üstü chia tüketmek yan etkilere neden olabilir. 48 gram yaklaşık 4 yemek kaşığı chiaya denk gelir.

Yüksek omega 3 içeriğinden dolayı kan sulandırıcı etkisi gösterir. Kan sulandırıcı etki, kan basıncında düşüş ve kanamalara, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, gastrointestinal problemlere neden olabilmektedir.

Ayrıca kilo vermek için kullanılan bu tohum ölçüsünde tüketilmezse kilo aldırabilir. Çünkü her besinin olduğu gibi chia tohumunun da bir kalorisi vardır ve fazla tüketmek ağırlık artışına neden olacaktır.

Chia tohumu bu etkilerinden dolayı kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin ve ilaç tedavisi gören yüksek tansiyon hastalarının hastalarının doktor ve diyetisyene danışmadan kullanılmaması gerekir.

KİLO VERDİRMEDİĞİ KANITLANDI!

Chia tohumunun kilo vermede büyük bir etkisi olduğuna dair birçok söylenti duymaktayız. Ancak yapılan araştırmalar maalesef bu düşüncelerin doğruluğunu ispatlar nitelikte değildir. .

ABD ‘de yapılan bir araştırmada BKI 25kg/m2 üzerinde olanlara 12 hafta süresince normal diyetlerine 50 gr/gün chia tohumu ya da plasebo(etkisiz) verilmiş. Bu süre sonunda yapılan değerlendirmelerde chia tohumu verilen bireylerde kan lipit değerlerinde veya kilo verdirici etkisi ile ilgili belirgin bir azalma tespit edilmediği bildiriliyor.

PEKİ YARARI NEDİR?

Chia tohumun tabiki vücuda faydalı etkileri de vardır. Önemli lif kaynağı olan chia birçok besine kıyasla ciddi posa miktarına sahiptir. Bu özelliği sayesinde bağırsakları çalıştırıp kronik kabızlığa olumlu anlamda etki gösterir. Aynı zamanda posa ve su ile teması ile oluşan jelimsi yapısı ile de tokluk süresini uzatır. Açlık krizlerini engeller.

Gluten içermediği için çölyak hastalarına için uygun bir besin olarak değerlendirilebilir.

NASIL KULLANILMALI

Yoğurda,süte ve kahvaltılık gevreklere eklenerek sabahları hafif , güzel bir tercih olarak kullanılabilir. Tadı olmadığı için salatalara yemeklere dahi atılabilir. Bunların yanında su ve sütte jelleştiği için bu tohum ile puding de yapabilirsiniz. Günlük 1-2 yemek kaşığını geçmemenizi tavsiye ederim.

Yazımı basit ve hafif bir tarif ile bitirmek istiyorum. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:

Bir su bardağı light süt
Bir adet olgun muz
İki yemek kaşığı Chia tohumu
Hazırlanışı:

Muz bir kap içerisinde ezilir. Üzerine süt, chia tohumları eklenerek karıştırılır. Servis bardağına konulur ve buzdolabında bir saate yakın bekletilir ve üzerine isteğe göre mevsim meyveleri ekleyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Chia Tohumu Mucize mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Tuğba BALDEDE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Tuğba BALDEDE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuğba BALDEDE'nin Makaleleri
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Chia Tohumu Mucize mi?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top