2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Cerrahisi Tipleri, Avantaj ve Dezavantajları
MAKALE #19357 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Şubat 2018 | 2,916 Okuyucu
Kilo verme amacıyla yapılan ameliyatları seçmek kolay bir karar değildir, ancak sıkı diyetlerle mücadele eden, rejim ve diyet takviyeleri ile egzersiz yapan ve sonuçsuz gelen insanlar için obezite cerrahisi genellikle tek seçenektir. Bariatrik cerrahi olarak da bilinen bu ameliyatlar, vücudunuzun yemek yeme kapasitesini (midenin bir kısmını çıkararak) veya bağırsakları kısaltarak vücut tarafından kalori emilimini azaltır. Hızlı kilo kaybına yönelik bu yaklaşım, 1954'te ilk defa kullanımını takiben popüler hale geldi ve bugüne kadar yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 250.000'in üzerinde bariatrik ameliyat gerçekleşti.

Zayıflama ameliyatı için adayların çoğunun beden kütle endeksi 35-40'dır vefazla kiloları diyet ve egzersiz gibi kilo verme yaklaşımlarına iyi yanıt vermemiştir. Bazı uzmanlar, eşlik eden hastalıklara veya diğer sağlık durumlarına ek olarak, 30-35 BKİ'lik bir insanın bariatrik cerrahi için de iyi bir aday olduğunu söylemektedir. Kısa vadede, obezite cerrahisi sıklıkla kardiyovasküler komplikasyonları önleyebilir ve diyabet ve ateroskleroz geliştirme riskini düşürür. Araştırmalar, uzun vadede bu prosedürlerden geçenlerin ölüm oranlarında % 40'a varan bir azalma sağlandığını bulmuştur. Bununla birlikte, her bireyin farklı istekleri, zorlukları ve tıbbi öyküleri olduğundan, mükemmel kilo kaybı ameliyatı yoktur, bu nedenle seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Kronik, uzun vadeli obezite sağlığınızı ciddi tehlikeye atabilir ve birçok kişi için kilo kaybı cerrahisi en iyi seçenektir.

Obezite Cerrahisi Türleri

Obezite cerrahisinin başlıca türleri gastrik sleeve, gastrik bypass, gastrik balon, LAP-BAND, duodenal switch, AspireAssist ve vBloc terapisinin yanı sıra yukarıdaki prosedürlerin bazı kombinasyonlarını içerir.

Gastric Sleeve

İsteklerine ve çoğunlukla aşırı yemeğine direnmek için mücadele eden birisi için gastrik sleeve ameliyatında midenin büyük bir bölümünü çıkarılır ve şeklini kese şeklinde bir tüp haline getirir. Bu ameliyat, midenin kapasitesini önemli ölçüde düşürür, bu da daha dolgun hissedeceğiniz anlamına gelir. Bu prosedürün aşırı yemek alışkanlığını azalttığı ve hızla kilo kaybını teşvik ettiği bilinmektedir. Bu işlem geri dönüşümlü değildir.

Gastric Bypass

Bypass ameliyatı, kilo kaybı cerrahisinin en yaygın biçimlerinden biridir, çünkü son derece etkilidir ve düşük riskli komplikasyonlar ile uzun vadeli sonuçlar sağlar. Resmi olarak Roux-en-Y baypas olarak bilinen bu prosedür, karnınızın yiyecek deposu ve sindirim için tek boşluğu haline gelen midenin üst kısmında küçük bir çanta oluşturur. Daha sonra ince bağırsağa bu kese bağlanır, böylece bağırsak uzunluğunu kısaltır. Bu ameliyatın o kadar popüler olmasının nedeni, besin alımını sınırlayabileceği, doyma hissini uyandırdığı ve bağırsak uzunluğunu kısaltarak kalorili emilimini azaltabileceği yönündedir.

Gastric Baloon

Yukarıdaki stratejilere benzer şekilde mideye bir gastrik balon yerleştirilebilir ve daha sonra şişirilebilir, bu da yiyecek alımınızın kapasitesini sınırlandırabilir veya size daha küçük yemekler yemek ve sindirim sisteminizi daha az alım almaya alışmak için eğitebilir. Altı ay sonra, balon çıkarılır ve bir kişinin BKİ'sinde düzenli olarak 5-8 puan düşüşe neden olur. Ayrıca, gastric sleeve prosedürünün aksine, bu ameliyat geçicidir ve etkilerinden faydalanmaya devam etmek için bile bir kereden fazla tekrarlanabilir.

Lap Band

Bir başka popüler kilo kaybı ameliyatı olan LAP-BAND ameliyatı, gastric bypass cerrahisinin daha az kalıcı bir versiyonu olan laproskopik bandaj cerrahisidir. Bu prosedürde, mideye bağlanan bir bant, midenin üst kısmına yapıştırılarak, yiyecek için küçük bir çanta ve midenin geri kalan kısmına küçük bir giriş oluşturur. Tüketebileceğiniz yiyecek miktarını düzenlemenize izin vererek değiştirilebilir.

Duodenal Switch

Bu biraz daha karmaşık bir işlemdir, ancak midenin% 70'ine kadarını ve duodenumun çoğunluğunu ortadan kaldırmayı içermektedir. İnce bağırsak iki kanal ve ortak bir kanal oluşturmak üzere yeniden yönlendirilir. Daha kısa kanal, gıdayı mideden ortak kanala taşırken uzun kanal karaciğerden safra sağlar. Yiyecekler ve safra ortak kanalda buluştuğunda, kalın bağırsak içinde huni haline getirilir. Bu ameliyatın amacı midenin kapasitesini düşürmek ve aynı zamanda tüketilen kalorilerin tamamen emilmesini önleyerek kilo kaybına yol açar.

vBloc Terapi

Obezite cerrahisi örneklerinden, vBloc tedavisi, kalp pili benzeri bir cihazın kullanımını içerir, fakat sinir sisteminizi, yani mideden beyne açlık sinyallerinin iletilmesini etkileyen bir araçtır. Açlığınızı düzenleyen bu basit prosedür, yaşam biçiminizin çoğunu değiştirmeden veya daha invaziv bir işlem geçirmeden kilo vermenize yardımcı olabilir.

AspireAssist

Bu, bariatrik cerrahinin yeni bir ilerlemesidir ve karnınızın içine küçük tırnaklı bir aletten, karnınızın dışındaki küçük bir düğmeye bağlanan bir aletten oluşur. Bir yemekten sonra, karnınız sindirilmeden önce yiyecekle dolduğunda, harici düğmeye bağladığınız bir tüp vasıtasıyla midenizdeki yiyeceklerin% 30'unu çıkarabilirsiniz (veya ortadan kaldırabilirsiniz). Bu sindirilmemiş gıda doğrudan kilo kaybına yardımcı olabilecek kalorilerin alımından kaçınmanıza yardımcı olarak tuvalete boşaltılabilir.

Kilo Kaybı Cerrahisinin Artıları Ve Eksileri

Her ameliyatın riskleri ve potansiyel faydaları vardır, bu nedenle bıçak altına girmeyi seçmek her zaman önemli bir karardır. Yukarıda özetlenen cerrahi prosedürlerin birçoğunun kendisi ile ilgili bazı artı ve eksileri vardır ve hangisinin sizin için uygun olduğunu seçmeden önce bunları anlamak önemlidir.

Avantajları

Gastric Bypass - Bu prosedür, vücut tarafından hemen kalori emiliminin azaltılması ve midede daha düşük kapasite nedeniyle en hızlı sonuçları gösterir. Bu yaklaşım aynı zamanda diyabet ve kardiyovasküler komplikasyonlar gibi ikincil sağlık risklerinde hızlı bir azalmaya da neden olur.

Gastric Bantlama (LAP-BAND) - Bu kilo kaybı ameliyatının avantajı, istediğiniz zaman tersine çevrilebilmesi ve cerrahinin buna bağlı düşük bir risk seviyesine sahip olmasıdır. Bandın özelleştirilebilir sıkılığı, mideye izin vermek istediğiniz yiyecek miktarına göre daha fazla esneklik sağlar.

Gastric Balon - Bu prosedürün kısa vadede doğası gereği midenizin kapasitesini değiştirmeyle ilgili kalıcı bir şey yoktur. Ayrıca, sonuçları beğendiyseniz, ek bir kilo kaybı için bu prosedürünü tekrarlayabilirsiniz.

Gastric Sleeve- Aşırı şişman insanlar için gastric bypass ameliyatı çok riskli olabilir, çünkü çok hızlı bir kilo kaybına neden olur. Gastric sleeve ameliyatı, gastric bypass için iyi bir hazırlık prosedürü olup, vücudun tam bypass almadan önce daha az yiyecek alımı ayarlamasına yardımcı olur. Bu prosedürün bir başka yararı da, gastrik bantlamada potansiyel olarak enfeksiyona neden olabileceği gibi, vücuda kalıcı bir harici donanım bulunmaması ya da kaymayı ve düzgün çalışmayı durdurabilen ve düzeltilecek başka bir prosedür gerektiren bir özelliktir.

Duodenal Switch - Bu prosedür diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve diğerleri gibi eşlik eden hastalıkların azaltılması konusunda aşırı derecede başarılıdır. Obezite, sağlığın ve davranışın diğer yönlerini etkiliyorsa, bu en iyi seçim olabilir.

Dezavantajları

Gastric Bypass - Bu, her zaman daha fazla risk ile gelen, invaziv ve kalıcı bir prosedür olup, cerrahinin doğası gereği vücut doğal olarak daha az besin emer. Kilo vermeye yardımcı olan kalori azalması da düşerken, aynı zamanda anemi, sarılık ve diğer besin eksikliklerine yakalanma riskiniz de yüksektir, bu nedenle gıda takviyeleri gereklidir.

Gastric Bantlama - Bir LAP-BAND uygulanması, obezitenin semptomlarının hafifletilmesi açısından gastric bypasstan çok daha yavaş çalışır. Dahası, bu prosedür hasar görme, kayma veya çalışmayı bırakma riski taşıyan dahili donanıma ihtiyaç duyar ve bu acı verici olabilir ve sadece acil cerrahi ile giderilebilir.

Gastric Baloon - Mide bulantısı, sırt ağrısı, kusma, mide rahatsızlığı ve şişme / kramp hissi ile birlikte olabilir. Bu yan etkiler ilk iki veya iki haftadan sonra sönük kalırken bazı hastalarda rahatsızlık verebilirler.

Gastric Sleeve - Bu ameliyatı seçmek kalıcı bir seçimdir, çünkü mide büyük ölçüde azaltılır ve daha sonra zımbalanır. Bu zımbalar koparsa enfeksiyon riski vardır ve ayrıca mideyi uzatabildiği için aşırı yemeye devam ederseniz bu ameliyatın etkilerinin azalma ihtimali de azalır.

Duodenal Switch - Besin eksiklikleri bu prosedürde çok yaygındır, çünkü kalori alımınızı sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun mineralleri ve vitaminleri almaya fırsatını da kısıtlar. Bu prosedür aynı zamanda özellikle kötü kokulu dışkı, yüksek osteoporoz riski, artmış gaz ve zayıf barsak kontrolü ile ilişkilidir.

KAYNAKLAR
1. Bariatric Surgery Worldwide 2013, Obesity Surgery, October 2015, Volume 25, Issue 10, L. Angrisani, A. Santonicola, P. Iovino, G. Formisano, H. Buchwald, N. Scopinaro
2. International Sleeve Gastrectomy Expert Panel Consensus Statement: best practice guidelines based on experience of >12,000 cases, Surgery for Obesity and Related Diseases, Volume 8, Issue 1, January–February 2012, Pages 8-19, Raul J.RosenthalM.D., F.A.C.S., F.A.S.M.B.S.
3. Plasma Ghrelin Levels after Diet-Induced Weight Loss or Gastric Bypass Surgery, N Engl J Med 2002; 346:1623-1630 DOI: 10 1056/NEJMoa012908 May 23, 2002,David E. Cummings, M.D., David S. Weigle, M.D., R. Scott Frayo, B.S., Patricia A. Breen, B.S.N., Marina K. Ma, E. Patchen Dellinger, M.D., and Jonathan Q. Purnell, M.D.
4. Intragastric balloon: another option for treatment of obesity and morbid obesity. Hepatogastroenterology. 2012 Nov-Dec;59(120):2683.Doldi SB , Micheletto G , Perrini MN , Rapetti R
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Cerrahisi Tipleri, Avantaj ve Dezavantajları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Obezite Cerrahisi Tipleri, Avantaj ve Dezavantajları' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:10
Top