2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu
MAKALE #19387 © Yazan Dyt.Tuğba BALDEDE | Yayın Şubat 2018 | 2,270 Okuyucu
Detoks nedirden önce ne değildir ile başlamak istiyorum. Çünkü toplumda detoks konusunda çok büyük yanılgılar hakim. Sadece sıvı beslenmek ya da meyve ve sebze ile tüm günü geçirip uzun süre aç kalmak değildir. Detoks, vücudun ihtiyacı olmayan ve vücutta deformasyona neden olan toksinlerin ve yabancı maddelerin atılmasıdır. Detoks, diyet gibi kişiye özel bir durumdur.Yanlış bir uygulamada sağlığınızdan olabilirsiniz. Bunların yanında herkes detoks yapamaz. Bu yüzden kesinlikle bir beslenme uzmanına danışmalısınız.
Modern yaşam içerisinde farkında olarak ya da olmayarak bedenimize aşırı yükleniriz, soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz işlenmiş gıdalar, yaşadığımız stres vücudumuzda kolay atamayacağımız toksik birikim oluşturur. Metabolizmayı yavaşlatan ve deforme eden zararlı atıklar, fizyolojik dengenin bozulmasını sağlar. Buda beraberinde birçok hastalık ve sorun oluşturur. Solunum yolu ya da besinler aracılığı ile alının toksinler, yaşlanmayı hızlandırır ve cilt sorunlarına zemin oluşturur.
Hastalık oluşturacak ve organlarımızı olumsuz etkileyecek zararlı atıklardan kurtulmamızı sağlayan detoks yöntemi, aynı zamanda vücudun dinlenmesini ve sağlığa kavuşmasını da sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini temizleyen ve daha güçlü bir bünyeye sahip olmamızı sağlayan detoks, besinlerde de bulunmaktadır.
Brokoli
Brokoli, karnabahar, lahana ve kıvırcık gibi sebzeler;yoğun sülforafan içeriği sayesinde yüksek miktarda antioksidan içeriği gösterir.
Brokoli içindeki bazı maddeler ile karaciğerdeki bazı enzimleri aktive eder. Bizi zararlı toksin maddelerden korumaya yardımcı olur. Brokoli günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Brokoliyi çiğ ya da hafif pişmiş tüketebilirsiniz. Fazla pişirmek yüksek miktarda besin ögesi kayıplarına yol açıyor.
Yaban mersini
Yüksek miktarda antosiyanin içeriği ile vücudu arındırmada çok faydalıdır. yüksek antioksidan içeriğine sahip besinler arasına girer. Antosiyanin meyveye mavi ve mor rengi veren bileşendir.
Bir çok araştırma sonucunda antosiyanin adlı bileşenin kalp sağlığını koruduğu ve kalp hastalıklarının görülme riskini azalttığı belirtilmiştir.
Lif ve antioksidan açısından zengindir. Bu özelliği ile LDL kolesterolü düşürür.
Yapılan çalışmalara göre yaban mersini ekstraktlarının karaciğer kanser hücrelerinin büyümesini engellediği ve yaban mersini antosiyaninlerinin insanda LDL oksidasyonunu azalttığı belirlenmiştir.
Greyfurt
Bir kış meyvesi olan greyfurt C vitamini başta olmak üzere kalsiyum, potasyum, fosfor, A ve B vitaminleri, magnezyum ve daha birçok minerali içerir. C vitamini ile immün cevabı arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir . Demir emilimini kolaylaştırarak kansızlığı önler.
İçeriğindeki pektin lifi sayesinde ağır metalleri bağlayarak vücudun onları dışarı atmasını sağlar. Pektin bir çeşit suda çözünen posadır ve bu posa sayesinde aterosiklerozis (damar sertliği) oluşumunu önleyebilmektedir
Lifli yapısından dolayı, kabızlığı engeller, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bunların yanında kan şekerinin dengede kalmasını sağlar.Çok iyi bir bağırsak ve karaciğer temizleyicidir. Ayrıca kanı temizler. Tüm bu özellikleri ile çok değerli bir detoks besini haline gelmektedir.
Greyfurt, ilaçlar ile etkileşime girebildiğinden;ilaç kullanan bireylerin bilinçli tüketmesi önemlidir.
Pancar
Çok önemli kan ve karaciğer temizleyicisi olan pancar bağışıklık sistemimizi yine C vitamini ile güçlendiriyor.
Kırmızı pancar içeriğindeki betalainin antioksidan özellik göstermesi sayesinde bu serbest radikallerle savaşıyor ve bu özelliği sayesinde kalbi koruyor, kansere karşı savaşıyor. Ayrıca kırmızı pancarda bulunan betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları da önler ve bağırsaklarımızı korur.
Ananas
Ananas, immün sistemi güçlendirir. Ananas çok yüksek miktarda C vitamini içerir ve C vitamini antioksidan özelliği sayesinde vücutta hasar oluşmasına neden olan serbest radikallerin etkisini azaltmaktadır. Ciltteki deri kollejen yapımını arttırır ve yaşlanma etkilerini azaltır.
Sadece C vitamini açısından değil B1 vitaminleri açısından da zengindir. B1 vitamini, enerji metabolizmasında önemli bir işleve sahiptir. Yüksek lif ve bromelain içeriği sayesinde besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor.
Ananasın içeriğinden en yüksek faydayı taze tüketerek alabiliriz. Bu yüzden korserve tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Fesleğen
Fesleğen; A vitamini, K vitamini, C vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyumdan son derece zengindir. Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır ve midede oluşan şişkinliği azaltır.
Antioksidanlardan zengindir ve Anti aging yani yaşlanma karşıtı özellikler içerir. İçeriğindeki flavon ve tanenler sayesinde antikanserojen etkisi ile kansere karşı korunmaya yardımcı olur.


Elma
Öncelikle elma çok iyi bir lif kaynağıdır ve lifler sindirim sistemi sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Elmanın içeriğindeki posa ve C vitamini özellikle kabuğunda bulunmaktadır. Lif içeriği yüksektir. Kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengede tutar. C vitamini içeriği ile antioksidan özellik taşır ve kansere karşı korucu özellik göstermektedir
Içerdiği yüksek miktarda pektin sayesinde toksik oluşumunu ortadan kaldırmaya ve bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.

Maydanoz
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biridir. Yediğimiz 25 gr maydanoz bir günlük demir, kalsiyum, folat ve C vitamini ihtiyaçlarımızın karşılanmasına ciddi oranda katkıda bulunmaktadır.
Maydanozun vücuttan su atıcı özelliğine; diüretik etki denilmektedir. Vücudumuzdaki ödemi atmak için değerli bir besindir.
Maydanozun tüketimi yüksek C vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde özellikle kanser, kalp hastalıkları riskini belirgin şekilde düşmesini sağlamaktadır.
Enginar
Enginar kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlar. Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır.
Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Karaciğeri toksin ve enfeksiyonlardan korumaktadır. Böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır.

Enginarın yaprakları çok değerlidir. Enginarda bulunan sinarin enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla çok daha fazla bulunur. Sinarin karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliğe sahiptir.
Düşük kaloriye yüksek su ve lif içeriğine sahip olan enginar mucizevi bir besin olarak nitelendirilebilir. Enginarı tüketmek için çok beklememelisiniz. Hızlı bir şekilde içinde toksin oluşabilir. Ayrıca pişirme süresini uzatmamalısınız uzun süre piştiğinde vitamin kaybı artmaktadır.

Avakado
Suda eriyen hemde erimeyen lifler içerdiğinden barsak temizliğinde etkilidir.
İçinde bol miktarda lif barındırır, kan şekerini düzenler, vitamin ve mineral açısından zengindir. İçeriği sayesinde hücreleri yeniler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. E vitamini sayesinde cilt sağlığı açısından faydalıdır. Doymamış yağ oranı yüksektir. Bir anlamda sağlıklı yağdır ve kalp dostudur.
İçerdiği yağ asitleri ve posa sayesinde sindirim sistemi açısından da oldukça faydalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Tuğba BALDEDE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Tuğba BALDEDE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Tuğba BALDEDE'nin Makaleleri
► Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7 Dyt.Ece ALTINEL
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
► Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Chia Tohumu Mucize mi? Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:20
Top