2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuvalet Eğitimi; Karakter Eğitiminin İlk Basamağı
MAKALE #19416 © Yazan Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK | Yayın Mart 2018 | 5,674 Okuyucu
Tuvalet eğitimi gelişimin kilometre taşlarından biridir. Öyle ki etkileri yıllarca sürer. Eskiden bağ-bahçe içinde yaşayan insanlar için tuvalet eğitimi zor değildi. Çocuk bu dönemde özellikle yaz aylarında bahçeye bırakılır tuvaletini istediği zaman istediği yere yapardı. Doğal olarak yumuşak bir geçiş yapılmış olurdu. Kentleşmeyle beraber tuvalet eğitimi de zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk bazen hatalı yaklaşımlara; hatalı yaklaşımlar da sıkıntılara neden oluyor. Yanlış yönetilen bir tuvalet eğitiminin sonunda uzun süren inatlaşmalar ve güç savaşı sizi bekliyor. Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’un tuvalet eğitimi için “karakter eğitimin ilk basamağıdır” demesi bu yüzdendir.

Çocuğun duygularını bilmek önemlidir.
Bebeklik döneminde tuvalet ihtiyacını gidermek çocuk için gayet rahat hatta keyifli bir iştir, özelikle de altı değiştirilirken. İstediği zaman, istediği kadar ve istediği her yerde tuvaletini yapabilme özgürlüğüne sahiptir. hayat böyle akıp giderken bir gün birileri gelir ve "Sen artık büyüdün, hala bez mi kullanıyorsun? Senin artık kakanı tutabilmen ve sadece tuvalete yapman gerekir!" der. Artık sınırlar vardır ve kakanın kokusu, hissi çocuğu rahatsız etmeye başlar. Büyüdükçe işler değişir, artık bedeninden çıkan şeylerin farkına daha çok varan çocuğu yaptığı tuvaleti rahatsız etmeye başlar. Rahatsız olmanın dışında artık her yere ve her zaman yapamayacağını öğrenen çocuk için artık yeni bir süreç başlamıştır.


Tuvalet eğitimine hazır olma sinyalleri
Çocuklar normal koşullarda 20. ile 30. aylar arasında tuvalet eğitimi almak için hazır hale gelirler. Her çocuğun hazır olma zamanı farklılık gösterir. Fizyolojik olarak hazır olduğu halde psikolojik olarak hazır olmayan, isteksiz ya da tepkili çocuklar da olabilmektedir. Kızlar, kasları daha çabuk geliştiğinden tuvalet eğitimine erkeklere oranla daha çabuk başlarlar. Ama bu her zaman böyle olmayabilir. Başlamak için en doğru ölçüt çocuğunuzdan aldığınız sinyallerdir.
Bunun için gözlemeniz gereken 5 temel sinyal vardır;
1. Çocuğunuz artık tuvaletini gizli yerlere yapmaya başlamışsa,
2. Tuvaletini yaptığında rahatsızlık duymaya başlamışsa,
3. Tuvaletini yaptıktan hemen sonra size haber veriyorsa,
4. Kabaca külotunu indirip çekebiliyorsa,
5. Tuvalet ya da lazımlığı merak ediyor ve kullanmak istiyorsa tuvalet eğitimi için hazırdır.

Hazır olma sinyallerini aldıktan sonra atılacak adımlar

İlk iş çocuğunuz bedenine uygun bir lazımlık bulmanızdır. Lazımlık kullanmak kesinlikle bir kural değildir ama bu süreçte işinizi son derece kolaylaştırır. Her çocuğun hemen klozete oturmasını beklemeyin. Çünkü klozet onlar için büyük ve ürkütücü olabilir.
• İsterse artık tuvaletini bu lazımlığa yapabileceğini anlatın. Oturmasına, oynamasına izin verin hatta biraz eğlenceli bir hale getirin.
• Bir süre lazımlığı gittiğiniz yere taşıyacağınız için çocuğun lazımlıkla olumlu bir ilişki kurması önemlidir. Evde tuvaletini lazımlığa ya da klozete yapan çocuğun yabancı yerlerdeki klozetleri kullanmasını hemen beklemeyin.
• Tuvaletini lazımlığa yapınca “aferin” demeniz yerlidir. Abartılı övgüler ya da ödüller çocukta baskı yaratır.
• Tuvalet sonrası yaptığınız temizliği çocuk da görsün.
• Çocuğun dışkısı hakkında nefret edebileceği sözler söylemeyin.
• Lazımlığı çocuğun tuvaletini yapacağı yere koyun ve mecbur kalmadıkça yerini değiştirmeyin.
• Eğer çocuk inatlaşır, kızar ve oturmak istemezse asla zorlamayın ve lazımlığa oturmayı erteleyin. Aksi takdirde eğitiminiz ters teper.
• Tuvalet eğitimine başladıktan sonra çocuk da isterse bez kullanmayın çünkü bu süreci uzatır. Ama çocuk ısrarla bezi isterse izin verin. Bez onun için güven anlamına geliyor olabilir.
• Bu arada çocuk tuvaletini, giyinikken yaparsa asla kızmayın, tepki vermeyin. Sakince temizleyin.
• Sık sık “tuvalet geldi mi?” gibi sorular ya da koklama gibi davranışlar çocuğu çok olumsuz hissettirir. Tuvaletinin geldiğini bırakın o söylesin.
• Yine bu dönemde çocuk bazen lazımlığa bazen de açık bir yere tuvaletini yapabilir. Asla kızmayın çünkü bu çocuklar için bir test etme ve keşif davranışıdır.

Lazımlık Şart mı?
Aslında şart değil ama lazımlık özellikle ev dışında ve yolculuklarda hayatınızı kurtarabilir. Birçok çocuk ev dışında bir yere tuvalet yapmak istemez. Özellikle tuvalet ile güven arasında sıkı bir ilişki vardır. Çocuk tanıdığı, bildiği yani güven duyduğu yerde tuvalet yapmak ister. Lazımlık onun tanıdığı, bildiği bir eşyadır. bazı çocuklar için ise oyuncaklarından bir tanesidir. Tuvalet eğitiminin tamamlandığı döneme kadar ev dışında, özellikle de yolculuklarda lazımlık kurtarıcınız olabilir.

Normalde bırakmasına rağmen kakası gelince bez istiyor. Bu durumda nasıl davranmalı?
Bebekliğinden beri tuvaletini zaman ve mekan tanımadan yapan çocuk ilk defa bir sınırla karşılaşıyor. anne ve babası ona "artık tuvaletini buraya yapacaksın" diyor. bazı çocuklar geç uyum sağlar ya da uyum süreçleri yavaş olur. bu asla kavga etmeyin çünkü ters teper, kazanımlarınız da elinizden gider.
Tuvalet Eğitimi sırasında Kabızlık olursa ne yapılmalı?

Eğitim sırasında çocuğunuz kabız hale gelebilir, bunun nedeni eğitimi reddetmesi ya da sıvıların eksikliği olabilir. Yeterli sıvı veriyorsanız çocuğunuz muhtemelen eğitimde bazı sorunlar algılıyor olabilir. Her iki durumda da, kısır döngüye dönüşebilir. Kaka daha da zorlaşır ve daha acı verici olur - bu da onun gitmeme isteğine dönüşür.

Onu tuvalete gitmeye zorlamayın ve kesinlikle durumu, kaybedeceğiniz güç mücadelesine dönüştürmeyin. Öğünlerine Tam buğdaylı makarna, siyah fasulye ve elma gibi yüksek lifli gıdalar ekleyin . Çocuğunuza kabız giderici ya da dışkı yumuşatıcısı verilip verilmeyeceği konusunda doktorunuzla konuşun.
Çocuğunuz tuvaletten korkuyorsa ne yapılmalı?
Birçok çocuk tuvaletten korkar. Hatta kakasından korkan bir çocuğa rastlamak bile mümkündür. bu durumda tuvalet eğitimi vermeniz zorlaşır. önce bir uzmanla korku konusunda çalışın sonra tuvalet eğitimine devam edin.
Sürecin 4 Düşmanı
Tuvalet eğitimine başlamadan bilinmesi gereken bazı tehditler var. Bunlardan bir ya da birkaçı bu eğitim sürecini hem sizin hem de çocuğunuz için bir kâbusa çevirebilir.
1. Kızmak. Çocuğu suçlu ve hatalı hissettirir. Tuvaletini uzunca süreler tutmasına hatta kabızlığa sebep olur.
2. Aceleci davranmak. Doğal sindirim ritmini bozar. Çocuğun inatlaşmasına sebep olur.
3. Kaygılanmak. Aşırı kaygılı olan anne ve babaların gözü sürekli çocuğundadır. Sürekli tuvaletini sorarlar ve kontrol ederler. Bu yaklaşım çocuğu ürkekliğe ve pasifliğe iter.
4. Aşırı övmek. Çocuğun amacı tuvaletini yapmaktan çok anne babasının övgüsünü kazanmaya dönüşür. Yapamayan çocuk kendini suçlu ve yetersiz hisseder.

Tuvalet eğitimini alan çocuğun bunu sağlıklı bir alışkanlığa dönüştürmesi için üç ile altı ay arasında bir süreye ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle bu süreçte en çok ihtiyaç duyacağınız kavram sabırdır. Sabırlı, anlayışlı, gözlemci ve bilgi sahibi olan ebeveynler süreci oldukça sağlıklı atlatırlar.
Çocuk 36 ayını tamamlamış olmasına rağmen tuvalet alışkanlığı kazanamamışsa lütfen bir uzmana danışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tuvalet Eğitimi; Karakter Eğitiminin İlk Basamağı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ramazan ŞİMŞEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi205 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in Yazıları
► Tuvalet Eğitiminin Püf Noktaları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Karakter Eğitimi,çocukları Yemek Yasak! Psk.Dilek AKICI TAYANÇ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Tuvalet Eğitimi Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► 2 Yaş Tuvalet Eğitimi ÇOK OKUNUYOR Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tuvalet Eğitimi; Karakter Eğitiminin İlk Basamağı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:41
Top