2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eksik Olan Dikkat, Zeka Değil!
MAKALE #19420 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER | Yayın Mart 2018 | 2,273 Okuyucu
“Ona bir görev verdiğim zaman neredeyse her zaman eksik yapar. Örneğin önce oyuncaklarını toplamasını, ardından çıkardıklarını katlayıp dolaba koymasını ve banyo yapmasını söylerim. Oyuncaklarını toplayıp banyoya girer ama kıyafetlerini katlamaz.”

“’Unuttum!’, çocuğumdan belki de en sık duyduğum kelime bu. Ödevini yaptın mı? –Unuttum, Boyaların nerede? –Okulda unuttum, Oyuncak ayını ne yaptın? –Kaybettim. Nasıl her şeyi bu kadar kolay unutuyor ya da kaybediyor anlamıyorum, bu kadar tembihlememe rağmen.”

“Ona bir şey anlatırken sanki umurunda değilim gibi, Yorgun olmadığım günlerde onunla oynamaya ya da bir ödevi varsa yardım etmeye çalışıyorum ama 10 dakika içinde o kaçmaya çalışıyor.”

Okuduklarınız, Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB), dikkat eksikliği boyutunu yaşayan çocukların ailelerinin ifadelerinden oluşmakta. Size de çok tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse bir yargıya varmadan önce bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Böylece zaman zaman yapılan küçük dikkatsizliklerle, bir bozukluk olarak dikkat eksikliği arasındaki farkı anlayıp, belirtileri kendi çocuklarınızla karşılaştırıp, bunların sonunda ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız tedaviye ilişkin fikir sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle başlıkta da belirtildiği gibi bu çocukların akranlarından daha az zeki olduklarını söylemek mümkün değil. Ancak zihinlerini onlar kadar uzun süreli ve yoğun şekilde, bir şeye odaklamakta zorluk çekiyorlar. Bu durumun hayatlarının her anında geçerli olması da doğal olarak okul başarısında olumsuz rol oynuyor. Yani bu çocuklar bazı zihinsel aktivitelerde (ders, kitap okuma, zihinsel beceri gerektiren oyunlar) diğerlerinden daha aptal olduklarından değil, dikkatsizlik, onların adeta bir karakter özelliği olduğu için başarısız olurlar. Şimdi aşağıda verilen belirtilere bir göz atarak kendi çocuğunuzla karşılaştırabilirsiniz.

Çoğu zaman ayrıntıları kaçırır, ödevleri veya diğer etkinliklerde hatalar yapar.

Oyun oynarken ya da bir görevi yerine getirirken kolayca başka şeyle ilgilenir.

Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür.

Bir dizi görev verildiğinde, hepsini yerine getiremez, bir ödevi yapar ama diğerini unutur.

Çoğu zaman planlama yapamaz ya da planı uygulayamaz.

Zihinsel çaba gerektiren etkinlikleri sevmez ya da bunlardan kaçar.

Eşyalarını sık sık kaybeder.

Çoğu zaman unutkandır.

BİR ÇOCUKTA DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞUNDAN SÖZ EDEBİLMEMİZ İÇİN YUKARIDAKİ BELİRTİLERİN EN AZ 6 TANESİ, EN AZ 6 AY BOYUNCA, BİRDEN FAZLA ORTAMDA (EV, OKUL VS.) ÇOĞU ZAMAN GÖZLENMİŞ OLMALIDIR.


Ne düşünüyorsunuz? Bu belirtiler sizin çocuğunuzu mu anlatıyor? Öncelikle teşhisin yalnızca tıp uzmanları tarafından konulabileceğini unutmayın. Eğer şüphelerinizde haklıysanız bile endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Ülkemizde her 100 çocuğun 8’ine DEHB tanısı konmakta ve erken müdahalelerle tedavi edilebilmektedir.

Tedavide, hiperaktivite bozukluğunda olduğu gibi ilaç kullanımının yanı sıra terapi ve aile eğitimleri, önemli sonuçlar vermektedir. Ne yazık ki dikkat eksikliği söz konusu olduğunda sadece ilaç kullanarak bütün sorunları ortadan kaldırıp her şeyi olumlu hale getirmek mümkün değil. İlaçlar çocuğun hafıza ve dikkat toplama becerilerini geliştirebilse de, çocuğu, kitap okuma alışkanlığı kazanma gibi olumlu davranışlara doğrudan itmez. Bu açıdan tıbbi müdahelenin yanında aileye ve çocuğa yönelik eğitsel müdahaleler önerilir.

Terapi sürecinde yapılan ilk iş aile ve çocuğun DEHB hakkında bilgilendirilmesi, yanlış bilgilerin düzeltilmesi, ön yargıların ve olumsuz düşüncelerin giderilmesidir. Ebeveynler, suçluluk, öfke, bıkkınlık gibi duygular yaşıyor ve bunu çocuklarına yansıtıyor olabilir. Bu açıdan öncelikle çocuklarıyla empati kurmaya teşvik edilirler. Sonraki aşamada belirtilen özel problemlere uygun müdahale biçimleri belirlenir. Örneğin istenmeyen davranışları azaltmak için söndürme, olumlu davranışlar kazandırmak için pekiştirme yöntemleri kullanılır. Okul çağındaki çocuklar söz konusu olduğunda çocukların hedef belirleme, not alma, zaman yönetimi veya ders çalışma teknikleri gibi becerilerini geliştirmeye yönelik çalışılabilir. İhtiyaç duyuluyorsa arkadaşlık kurma, sözlü ve sözsüz iletişim gibi sosyal becerilere yönelik de müdahaleler yapılabilir.

Sonuç olarak Dikkat eksikliği, sık rastlanan, çocukların özellikle okul hayatını olumsuz etkileyebilen, ancak çaresi de olan bir bozukluktur. Müdahale ne kadar erken olursa, gelişim de o ölçüde olumlu olacaktır. Eğer bu yazı çocuğunuzu anlatıyorsa, onun böyle yaşamak zorunda olmadığının farkında olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eksik Olan Dikkat, Zeka Değil!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Özgür ÖZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in Yazıları
► Zeka Artık Eski Zeka Değil Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Eksik Olan Dikkat, Zeka Değil!' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:30
Top