2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaybedilen ve Yeniden Kazanılan Güven
MAKALE #19427 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Mart 2018 | 5,964 Okuyucu
Bizi en çok inciten, güven duyduğumuz kişilerin bize ihanet etmesidir.

Yaşadığımız güven kaybı, acımızın dinmesinden uzun sürer. Bu bizi şoke eden, çevremizden soyutlayan ve kafamızı karıştıran bir deneyimdir. Kendimize, başkalarına ve insanlığa dair bakış açımızı tümüyle yeniden yapılandırırız.. Bildiğimiz bir ortamda dengemizi yeniden sağlamak zorunda kalırız ki, bu hiç de kolay değildir. Sarsılan güvenimizi onarmak için bizim de çaba göstermemiz gerekir. Geçmişte yaşadığımız benzer durumlardan kaynaklanan incinmişliklerimizi hatırlamak ve en son yaşadığımız kırılmayla birlikte onların da yasını tutmak durumunda kalırız.

Nasıl ihanete uğrarız?

-Birisi bizi aldattığında,
-Kandırdığında,
-Yalan söylediğinde,
-Sırt çevirdiğinde,
-Tek taraflı ve art niyetli davrandığında,
-Arkamızdan dedikodu yaptığında,
-Öncesinde bize danışmadan önemli bir karar aldığında,
-Hassasiyetimizden faydalandığında,
-Güvenimizi zedelediğinde,
-Bize destek olmadığında,
-Duygularımızdan kaçtığında,
-Kriz anında yanımızda olmadığında,
-Dertliyken halimizi hatırımızı sormadığında,
-Aramızdaki anlaşmazlıkları ele almaya, işlemeye ve çözüme ulaştırmaya yanaşmadığında güvenimizin kuyusu kazılır.

Güvenmek Neden Risklidir ?

İnsanlara güvenmenin böylesine riskli oluşunun bir sebebi de insani saldırganlığın sınır tanımadığını gayet iyi bilmemizdir. Bazı hayvanlar aralarında kavga ederken rakipleri teslimiyet ifadesi olarak boğazını gösterirse türlerini koruma içgüdüsüyle geri çekilirler. Oysa biz insanlar saldırmayı sürdürebiliriz. Birinin bizi durdurması veya durmayı öğretmesi gerekir. Evlilik terapisi oturumlarında bazen ilk odağımız, çiftlerin birbirlerini yatıştırması olur. İşte bu yüzden kişisel bütünlüğümüzü geliştirmek tür olarak topluca hayatta kalmamıza katkıda bulunur. Her halükarda saldırgan iç güdülerimizi denetlemek ve davranışlarımızı saldırganlık içermeyen sevgi eylemlerine dönüştürme sorumluluğunu almak için sürekli çaba göstermek durumundayız. Bu sorumluluğu almak hem kendimizin hem de başkalarının aydın potansiyeline duyduğumuz güveni arttırır.

Güven Tekrar Kazanılabilir mi ?

Güven, ölmüş bir ayı gibi yeniden dirilemeyecek biçimde son bulmak zorunda değildir. Tıpkı kiş uykusuna yatmış bir ayı gibi, doğru zaman ve koşullar bir araya geldiğinde yeniden canlanacak şekilde sonlanabilir. Güvenilmez kişi özür dileyip de hatalarını düzeltmeyi teklif ettiğinde, sarsılan güvenimiz onarılmaya başlayabilir. Sonrasında yeniden tam anlamıyla güven duyabilmek için daha önce çekmiş olduğumuz onca acının ve yaşamakta olduğumuz yeniden uyum sağlama sürecinin niteliği gereği, karşımızdakinin uzun soluklu bir güvenilirlik süreci sergilemesine gereksinim duyarız.

Şıpsevdi Güven Beklenir!..

Bağımlılıkları, saplantıları veya işledikleri suçlar yüzünden hem kendilerine hem de başkalarına acı çektiren kişiler vardır. Bu kişiler iyileştiklerinde veya “imana geldiklerinde” başkalarının derhal kendilerine güvenmesini bekleyebilirler. Bu mantıksız bir talepten de ötedir. Bu, dönüşüm geçirme sürecinde sıklıkla karşılaşılan bir yanılsamadır:

“Artık yeni bir kişiyim. Gölgem de yok, olumsuz bir yanım da. Eskiden ipiyle asla kuyuya inilmeyecek biriydim ama artık herkes gözü kapalı bana güvenebilirsiniz.”

İyileşme, değişim ve dönüşüm. Bu süreçler, ne kadar iyi görünürsek görünelim, ne kadar iyi davranırsak davranalım ve kendimizi ne kadar iyi hissedersek hissedelim, mutlaka karanlık ve gölgeli bir tarafımızın olacağı bilgisini içselleştirmemizi gerektirir. Özgün bir dönüşümde, hepimizin bilinçaltında saldırganlık öğesi içeren güçler bulunduğunun bilincinde oluruz. “Yeniden dünyaya gelmek” haricinde etkisiz hale getirmenin imkansız olduğu olumsuz dürtüler üzerinde çalışabilmek için de gündelik disiplin gerekir.

Sevgiyle kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
ÇİFT ve EVLİLİK TERAPİSTİ

Kaynakça : Güven Duygusu - David Richo
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaybedilen ve Yeniden Kazanılan Güven" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Bilişsel Yeniden Yapılandırma Psk.Göksu KOSTAKOĞLU
► Küllerinden Yeniden Doğmak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Okula Yeniden Merhaba! Psk.Serap DUYGULU
► Ümit Yeniden (Depresyonu Anlamak) Psk.Burcu ATATÜR
► Evliliklerde Cinselliği Yeniden Canlandırmak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaybedilen ve Yeniden Kazanılan Güven' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:22
Top