2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikodrama Grup Terapisi
MAKALE #19430 © Yazan Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU | Yayın Mart 2018 | 2,861 Okuyucu
PSİKODRAMA GRUP TERAPİLERİ

Psikodramada insanlar arası ilişkiler çalışılır. Amaç anne, baba, eş, çocuk, komşular, arkadaşlar, iş arkadaşları ile daha iyi iletişim kurabilmenin yollarını bulabilmektir. İlişkilerimizin sıkıntılı olması bazen hastalık tanısı alacak kadar ruh sağlığımızı kaybetmemize neden olabilir. İlişkilerimizi istediğimiz şekilde yönetebilmek ruh sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Psikodramada; iletişim içinde olduğumuz kişiyle karşılıklı nasıl bir etkileşim içinde olduğumuzu görebilme şansı olur. Önyargılardan arınabilmek, yeni bakış açıları edinip daha tatmin edici ilişkiler kurabilmemizi sağlar.

Psikodramada grup olarak birlikte çalışılır. Sorunlara konuşarak yorum yaparak çözüm bulmak zaman kaybına, kafa karışıklığına yol açabilir. Psikodramada tamamen farklı çalışılır. Öncelikle çözüm istenen durum sanki tiyatro ortamındaki gibi canlandırılır. Bazen geçmişten kalan etkiler, bazen şimdi yaşanan bir durum, bazen gelecekte yapmak istediğimiz ama kendimizi hazır hissetmediğimiz bir durum…

Durum grup ortamında sanki yaşanır hale gelir. Çeşitli psikodrama teknikleri ve grubun da katılımı ile kişinin farklı çözüm seçeneklerini denemesi sağlanır. Yardımcı rollerde hissedilenler, benzer yaşantılar paylaşılır. Bu sırada yargılama, yorum ve tavsiye olmamasına özen gösterilir. Grubun duygusal paylaşımı, birbirlerine verilen destek, her grup üyesinin kendini ifade edebilmesi, özgüven artışına yardımcı olur.

Sanki tiyatroda alınan roller gibi çeşitli rollere girilebildiğinden kendi sınırlarını görebilme şansı olur. Tekrarlayıcı davranışların dışında çıkıp günlük hayatta isteyip de yapamadığı bir davranışı yapabilme olanağı bulur. Tüm bunlar psikodramayı eylem içinde, eğlenceli canlı bir terapi ortamı yapar.

Katılım koşulları:
Grup içinde güven ortamı sağlanması amacıyla katılımcıların kendi konuları dışındaki diğer katılımcıların konularını dışarıda paylaşmamaları gerekmektedir.
Ayrıca önemli bir mazeret olmadıkça grup bütünlüğünün bozulmaması ve faydalanım açısından düzenli katılım gerekmektedir.

Grup çalışmaları hafta içi 4 saat sürmektedir. Yarım saat ara verilmektedir.

Psikodrama gruplarına katılanlardan bazı kişilerin sözleri:
“Yüzlerce kitap okudum ama buradaki deneyimi edinmedim.”
“Arkadaşlarla paylaşmak buradaki gibi olmuyor, başkalarının gözünden kendine
bakabilmek çok etkili”
“Gözümde bir perde vardı sanki kalktı”
“Anladım ki, ben değişirsem karşımdaki de değişir.”
“Artık mutlu olmaya karar verdim.”
“Bir şeyi sözle ifade edince kabul edilmeyecekken o anın içine girince her şey ortaya çıkıyor.”
“Artık hayır diyebiliyorum, daha net isteklerimi ifade ediyorum.”
“Önyargılarım azaldı, insanlara güvenim arttı.”
“ Bir sürü eğitime katıldım, terapilere gittim. Ama psikodrama çok farklı, insan yaşayarak öğreniyor.”
“Çevremdekiler çok değiştiğimi söylüyor, yeni ‘Ben’olarak çevremdekilere de faydalı olmaya başladım.”
“Hemen herkesin benzer şeyler yaşadığını görmek yalnız olmadığımı hissettirdi.”

Grup terapilerine katılanlar ilaç tedavilerini bırakabilmektedir. İş yaşamı, aile yaşamı, özel ilişkilerde yaşanan gelişmeler kişinin yaşamından daha memnun olmadını sağlıyor. Bunun sebebi grubun tedavi edici olmakla birlikte aynı zamanda kendi kendine eğitim ve kişisel gelişime katkısı olmasından kaynaklanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikodrama Grup Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel IŞIK DEVECİOĞLU Fotoğraf
Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU'nun Makaleleri
► Grup Terapisi Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
► Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN
► Evlilik Terapisi Dr.Yeşim GÜNDÜZ
► Sanat Terapisi Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikodrama Grup Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:31
Top