2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Tedavi Yöntemleri
MAKALE #19441 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Mart 2018 | 3,459 Okuyucu
Vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir?

Vajinismus tedavisi başarısı çiftler uyumlu olduğu taktirde neredeyse %100’dür. Vajinismus tedavisi değişik aşamalardan oluşur. Aşamalar atlatıldıkça yeni tedaviler uygulanmaya başlar. Öncelikle çiftlere vajinismusun ne olduğu anlatılır. Kadınlar genelde vajenlerinin çok dar olduğunu düşünürler. Tedavi başlangıcında vagina anatomisi hastanın anlayabileceği şekilde basitçe anlatılır. Gerekirse bu konuda değişik maketlerden faydalanılabilir. Cinsel birliktelik konusunda bazı ön bilgilendirmeler yapılır. Hastaya kızlık zarı hakkında bilgi verilir, kendi anatomisini tanıması için bazı egzersizler öğretilir. Cinsel ilişkinin basamakları, ilk ilişkide oluşabilecek ağrı, hangi ağrının normal olduğu konusunda bilgi verilir. İstemsiz vajinal kasılmayla ilgili, kas kontrolünü sağlayacak şekilde hastaya eğitim verilir. İlişkide ne zaman gevşeme ne zaman kasılma olacağı, gevşeme ve kasılmayı kontrol etme öğretilir. Vaginaya girişi kolaylaştıracak vajinismus egzersizleri hakkında hastaya bilgi verilir. Bunlar uygulanırken değişik yöntemler ve uygulamalardan faydalanılabilir.

Vajinismus tedavi yöntemleri ve teknikleri

Burada cinsel ilişki konusundaki yanlış öğretilerin doğrularla değiştirilmesi sağlanır. Bunları kazanmak için bazı oyunlar kurgulanır. Bunlara aşk oyunları adı verilmektedir. Bu uygulamalar yapılacağı zaman evde uygun ortamın hazırlanması önemlidir. Çiftin kendi evlerinde yalnız ve rahat bir ortamda olmaları önemlidir.
Ayna oyunları adı verilen oyunda kadın kendi vücuduna aynada bakar. Tüm vücudunun yanında vajen kısmınada aynada bakarak kendi vücudunu tanıması sağlanır. Aslında bu kadınların çoğu kendi vücutlarını ilk defa aynada gördüklerini ifade edeceklerdir. Bu egzersizi günde 15-20 dakika yapnamız faydalı olacaktır.
Masaj oyunu (sensitif fokus) adı verilen oyunda önce kadın kendisine değişik haz noktalarına masaj yaparken, daha sonra eşi tarafından aynı masaj uygulanır ve kadının bu bölgeler hakkındaki korkularını yenmesi kolaylaştırılır.
Nefes alıp verme yoluyla gevşeme teknikleri öğretilir. Burada amaç düzenli nefes alıp vermeyi sağlamak ve doğru alınan bir nefes tekniği ile hem rahatlama sağlamak hemde stresi yenmektir. Nefes alırken karnınızın şiştiğini hissetmeniz gerekmektedir. Burundan nefes alıp ağızdan verkem gerekir. Yine nefes verme süresi alma süresinin iki katı olmalıdır. Diyafram nefes tekniği dediğimiz bu teknikle stresinizin azaldığını göreceksiniz. Meditasyon yöntemleri, hafif enstrümantal müzikler, sıcak bir banyo da gevşemenize yardımcı olacaktır.
En önemli uygulamalardan biri kegel egzersizleridir. Vajinismusta istemsiz kasılan vajen kaslarının, istemli bir şekilde kasılıp gevşemesini sağlamayı öğreten egzersizlerdir. Kegel egzersizleri dediğimiz vajinal kasları kontrollü kasma ve gevşetme egzersizleri gününü her saatinde yapabileceğiniz egzersizlerdir. Başlangıçta idrar yaparken idrarınızı yarıda kesmenizi ve tutmanızı isteyerek egzersize başlıyoruz. Daha sonra bu egzersizi idrara sıkışık değilkende yapmanız gerekecektir. Sabah ve akşam 10-15 kez aynı çalışmayı yapmanız vajinismus tedavisi için son derece önemlidir.
Parmak egzersizleri yine pek çok klinikte vajinismus tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerindendir. Bu yöntemde hasta serçe pamağı, daha sonra işaret parmağını vajene iterek vajen kaslarını hisseder. Bu esnada düzenli nefes almaya dikkat etmesi önemlidir. Parmaklar içerdeyken vajen kaslarını kasarak parmaklarının sıkıştığını hissetmesi ve bu sayede vajen kaslarının kontrolünü eline alması sağlanır. Ancak bu egzersizler pek çok hasta tarafından çok sevilmeyen, bazen tedavinin terk edilmesine neden olan sevimsiz egzersizlerdir.
Parmak egzersizlerinin kişinin kendi genital bölgesine dokunabilmesi ve hissedebilmesi, vajina içinin parmakla hissedilerek kıvrımlı yapısının ve genişliğinin anlaşılması ve eşin vajinaya dokunması ile vajinaya yabancı bir cisim girişine izin vermesi gibi avantajları mevcuttur. Ancak kişinin kendi başına böyle bir egzersizi yapması oldukça zor olabilir. Başarısız olan kadının motivasyonu düşer. Parmak egzersizlerinin başarı sağlaması uzun süreler alabilir. Aynı zamanda çiftlere tiksindirici gelebilir. Bu dezavantajlarının yanında halen uygulanabilen başarılı yöntemlerdendir. Ancak parmak egzersizi yerine aynı işi gören daha kabul edilebilir tedavi yöntemleri mevcuttur.
Bazı hastalarda hipnoz ve akupunktur uygulamaları tedaviye eklenebilir. Tek başlarına uygulanmaları tedavide yeterli olmaz.
Biofeedback uygulamaları bazı hastalarda kullanılabilir. Bu sayede bilgisayar destekli bir sistemle kadının vajen kaslarının kontrolünü eline alması sağlanır.
Günümüzde modern yaklaşımdaki uygulamalar haftada 1-2 kez görüşme yapılması şeklindedir. Hergün yapılan görüşmeler başarı şansını arttırmamaktadır. Modern yaklaşımlarda eşlerin tüm terapilere birlikte katılma zorunluluğu yoktur. Tedavinin büyük bir kısmı zaten kadının üzerinde yoğunlaşmaktadır. Önemli olan şey, tüm görüşmelere katılmasa bile erkeklerin eşine olan desteğinin devam etmesidir. Terapiyi yapan kişinin bayan yada erkek olmasının tedavi başarısı üzerinde bir fark oluşturmadığı da yapılan tedaviler sonucunda tesbit edilmiştir.

Vajinismus tedavisindeki yanlış uygulamalar

Vajinismus tedavisinde ilaç tedavisi veya cerrahi tedavinin yeri yoktur.
Vajinismus tedavisinde kızlık zarının ameliyatla alınması, anestezi altında cinsel birliktelik, lokal anestezik kremler, kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesiciler, muayenehanede gerdek gibi uygulamaların yeri yoktur.
Vajinismus evde tedavi yöntemleri yada vajinismus bitkisel tedavi yöntemleri şeklinde kanıtlanmış tedavi yöntemleri yoktur. Vajinismus tedavisini endi kendinize internet ortamından faydalanarak yapma ihtimaliniz oldukça zayıftır. Vajinismusu kendi kendine yenenlerin sayısı oldukça düşüktür. Bu konu ile ilgili vajinismus tedavisi görenlerden öneriler alabilirsiniz. Vajinismus tedavisi olanlar aslında bir uzman yardımıyla bu konuyu çok kısa sürede ve kolaylıkla aşabileceğinizi size söyleyecektir.

Vajinismus tedavi ücretleri ne kadardır?

Vajinismus tedavi ücretleri vajinismusun derecesine, yaşanılan şehire, tedavi yöntemine ve uygulanacak tedavi süresine göre değişir. Genelde 2-4 seansta vajinismus hastalığı çözülmektedir. Klinikler arasında fiyat uygulamalarında farklılıklar vardır. Bazı klinikler seans başı muayene ücreti talep ederken, bazı klinikler ise kaç seans olduğuna bakılmaksızın paket fiyat üzerinden çalışır. Önemli olan rahat iletişim kurabileceğiniz bir hekimle bu yolda ilerleme kaydetmek ve sonuca ulaşmaktır. Vajinismus tedavisi sonrası daha sağlıklı bir cinsel ilişki ile daha sağlıklı bir aile hayatına kavuşacaksınız.

Vajinismus tedavisi merkezi seçiminde nelere dikkat edelim?

Vajinismus tedavisi merkezi seçiminde fiyat tek kriteriniz olmasın. Doktorun deneyimi, samimiyeti, güvenilir ve mahremiyete önem veren bir yapıda olması oldukça önemlidir. Çünkü vajinismus hastaları bu problemlerini anne ve baba gibi en yakınlarından bile saklamaktadır. Hiçbir şekilde bu durumun bilinmesini istemezler. Mahremiyet bu noktada oldukça önemlidir.

Vajinismus tedavisi kaç seans sürer?

Doktorunuza vajinismus tedavisinin kaç seans süreceğini sorunuz. Doktorunuz size ilk muayenenizde vajinismus hastalığınızın şiddetine göre kaç seansta başarıya ulaşabileceğinizi söyleyecektir. Genelde 2-3 seansta başarıya ulaşılırken bu bazı hastalarda 4-5 seansa kadar uzayabilir. Bu hastanın tedaviye gösterdiği uyumla birlikte değişmektedir. Çok nadiren bazı hastalarda psikiyatrik sorunlar olabilir. Bu hastalarda öncelikle psikiyatrik sorunların tedavi edilmesi ve daha sonra vajinismus tedavisine geçilmesi daha mantıklı bir seçimdir. Bu nedenle tedavi süreleri oldukça değişkendir.
Vajinismus 3-5 seansta %100 oranlarında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hasta ve eşi doktoruyla iyi bir iletişim içerisinde olur ve vajinismus ev ödevlerini yerine getirirse vajinismus problemi 2-3 haftada çözülür.
Vajinismus tedavi ücretleri dışında bir ücret ödememe gerek varmı?
Vajinismus tedavisi sırasında doktorunuzla görüştüğünüz ve anlaştığınız fiyatın dışında ekstra herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmayacaktır. Çok nadir durumlarda muayenede kızlık zarı yada vajenin yapısıyla ilgili anormallikler tesbit edilebilir. Bu durumlarda tedaviye başlamadan önce basit müdahalelerle bu durumların düzeltilmesi gerekecektir. Muayenenizde böyle durumlar saptanmaz ise ekstra bir ücret çıkmayacaktır.

Tüp bebek tedavisi vajinismus tedavisine alternatif bir yöntem midir?

Tüp bebek tedavisi vajinismus tedavisine alternatif bir yöntem değildir. Bazı hastalar vajinismus tedavisi yerine tüp bebek tedavisi görmeyi istemekte yada doktor tarafından sevkedilmektedir. Halbuki tüp bebek tedavisinde başarı oranı %30-50 arasında değişmektedir. Gebelik oluşması için bazen 2-3 seans tüp bebek tedavisi görmeniz gerekecektir. Hatta bazen gebelik elde edilemeyecektir. Tüp bebek tedavisinin garantisi yoktur. Bu nedenlerden dolayı tüp bebek tedavisi daha pahalı bir tedavidir. Aynı zamanda tüp bebek işlemlerinin tüm aşamalarında anestezi almanız gerekecektir. Buda anestezinin risklerine maruz kalacağınız anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı vajinismus tedavisi yerine tüp bebek tedavisi mantıklı bir seçenek değildir. Oysaki vajinismus tedavisinde başarı oranları %100’ e yakındır. Tüp bebek tedavisindeki riskler ise vajinismus tedavisinde yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Tedavi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Vajinismus Tedavi Fiyatları Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinismus Tanı ve Tedavi Protokolleri Dr.Şaban KARAYAĞIZ
► Vajinismus Tedavi Sonrası Dönem Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Estetik Tedavi Yöntemleri Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Lenfödem ve Tedavi Yöntemleri Fzt.Elif Esra FARIMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Tedavi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:11
Top