2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Psikolojinin Önemi
MAKALE #19442 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018 | 3,091 Okuyucu
DUYGULARINIZ VE YEMEK ALIŞKANLIKLARINIZ
Yemek yemek kimilerimiz için bir zorunluluk, kimilerimiz için ihtiyaç, kimilerimiz için de kaçış yoludur.Kendinizi iyi hissetmek için yemek yeme alışkanlıklarınız var ise vazgeçin. Siz kendinizin iyi hissetmesini istiyorsanız , sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz ki , vücut dengeniz bozulmasın. Kan şekeriniz düzenli olsun, kalp ritminiz değişmesin, hazımsızlık şikayetleri yaşamayın, bağırsak problemleriniz olmasın…
*Mutlu olmak için yemek yemeyin, mutlu olmak için yeni hobiler edinin, yeni insanlar ile tanışın, kitap okuyun, gezin , yeni tarifler yapın ama yemek yiyerek mutlu olmayı kabul etmeyin. Her yenilen fazla ve düzensiz beslenme sizlerde uzun dönemli mutsuzluk nedeni olacaktır.
Ben mutsuzken ne yediğimi bilemiyorum diyorsanız , bu durumlarda mutfaktan uzak durun, cafe ve pastanelerde buluşmayın. Bu dönemlerde buluşma noktanız açık havalar , aydınlık yerler olmalı. Unutmayınız loş ortamalar açlık duygunuzu tetikler ve daha çok mutsuz olduğunuz aklınıza gelir.
*Ben mutlu olduğum**zaman iştahımı durduramıyorum diyorsanız, insan neden mutluyken kendisini mutsuz hissettirecek bir şey yapmak ister , neden kendisine zarar verecek abartılı yeme alışkanlıkları kazanır.
*Aslında sebep mutluluk hormonları düzeyini artırmak gibi bir düşüncenin yaygın olması, sizin anlık tüketim yaptığınız karbonhidrat anlık bir serotonin salınımını artırabilir fakat sonrasında aşırı şeker tüketimi pişmanlığı ile tekrar pişmanlık ve mutsuzluk başlayacaktır.
*Mutlu veya mutsuzken iştahım azaldığı için öğün atlayanlardan ya da yemeyenlerdenseniz, bu durumlarda yemekleri normal durumlarda yediğiniz zamanki kadar çok ve çeşitli yemek zorunda değilsiniz, önemli olan bu düşünce yapısını kırmaktır. İştahsızlık olduğu zaman da az ölçülerde sağlıklı tercihler yapmalısınız ki , ilerleyen günlerde vücut direnciniz düşmesin ve istenilmeyen kilo azalışı- kilo verişi olmamalı. Günlük hayatınızda kan şekerinizin dengede olması sizin öfke kontrolünüzde, iştah kontrolünüzde, kilo kontrolünüzde en önemli etkenlerden birisidir.
*Yemek yeme süresini- tercihlerini acele getirmeyin , günlük hayatta en önemli anlardan birisi de yemek yeme anıdır. Yemek için kendinize düzenli zaman ayrılmaya çalışın. Yemek tercihlerinde sağlıksız ve kolay çözüm olan fast-food yiyeceklerden uzak durun. Her yerde çok kolay ulaşımı sağlanabilinen sağlıklı atıştırmalık, sağlıklı menüler mevcut. Bir yerlerde yemek yeme şansınız olmadığı zaman**çantanızda bulunan kuruyemiş , süt, kuru meyve tercihleri sizi yanlış beslenme alışkanlıklarına başvurmanızı engelleyecektir.Avrupa'da ve Amerika'da yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Mutluluk faktörü beslenmede kilit noktada yer almaktadadır, mutluluk hormonuyla beslenme düzeyi arasında doğru ilişkilendirme bulunmaktadadır.
*Gerginlik, mutsuzluk , huzursuzluk, halsizlik gibi nedenlerden dolayı şikâyetçiyseniz kan değerlerinde, B grubu vitaminleri, D vitamini, Demir değerlerinizi kontrol**ettirmeniz ve eksiklik durumuna göre beslenme tercilerimizi değiştirmeniz de sizlere yardımcı olacaktır.
Güne mutlu başlamak için sağlıklı bir kahvaltı vazgeçilmez olmalı ve gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Günlük Magnezyum, çinko, omega-3, E vitamini kaynağı olan sağlıklı yağlı tohumlardan ceviz, fındık, badem, fıstık**günlük yaşantınızda ihmal etmeyiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Psikolojinin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
► Beslenmede Yoğurtun Önemi Dyt.Canan DOĞAN
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Seda KAYA
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Psikolojinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:50
Top