2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşimin Ailesiyle Anlaşamıyorum. Ne Yapmalıyım ?
MAKALE #19471 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Mart 2018 | 40,200 Okuyucu
EŞİMİN AİLESİYLE ANLAŞAMIYORUM. NE YAPMALIYIM ?

Evliliklerde en sık karşılaşılan sorunlardan birisi de eşlerden birinin diğerinin ailesiyle anlaşamaması sorunudur. Çatışmalı bir ilişkinin olduğu ailelerin çoğunda aile sorunları önemli bir yer oluşturmaktadır. Bazen bu durum haklı nedenlere dayanırken bazen de ilişkideki sorunların ailelere yansıtılması ile birlikte karmaşık bir hal alabilmektedir.

Eşlerden birinin diğerinin ailesiyle anlaşmazlığı genellikle düğün öncesi ve düğün sırasında yaşanılan sorunlar ile baş gösterir. Taraflardan biri diğerini küçümsemiştir, onun taleplerini dikkate almamıştır, yeterli önemi vermemiştir, düğün hazırlıkları ve eşya konularında anlaşılamamıştır gibi nedenlerle tartışmalar ve anlaşmazlıklar başlar. Her ne kadar bu anlaşmazlıklar düğün öncesi telaşı veya farkında olunamamasına bağlansa da bu durum, sorun yaşayan eşin zihninde yer edinir. Bazen sorun daha fazla büyümesin, bazen de artık geri görülemeyecek noktada olduğu düşüncesiyle sorunlar konuşulmaz. Taraflardan birisi kendisine yapıldığını düşündüğü kötü muameleyi, haksızlığı sinesine çeker ve susar. Her ne kadar susmuş olsa da aslında sorunu çözmemiştir. Zihninin bir köşesinde beklemektedir. Bazen eşler bu sorunu eşinin ailesiyle pozitif bir diyalog kurarak aşabilmekte bazen de aşılamayan bu sorunlar uzun yıllar boyunca ailelerin gündeminde yer edinmekte, çatışmalara yol açmakta, yaşanan herhangi bir anlaşmazlıkta gün yüzüne çıkarak çatışmayı büyütebilmektedir. Bu nedenden dolayı düğün öncesi ve düğün sırasında evlenecek çiftlerin ve ailelerin çatışmamaları, birbirlerinin taleplerini dinlemeleri çok önemlidir. Bu dönemdeki ilgili, zorlayıcı olmayan, sınırları aşmayan bir tutum sorunların asgari düzeyde yaşanmasını imkan verecektir.

Aileler ile ilgili sorunların oluşmasında çiftler arasındaki sorunun ailelere yansıtılması, anne baba veya kardeşlerden birinin yanlış tutumlar sergileyerek gelini veya damadı kıracak söz ve davranışlar sergilemesi, bazen de tersi durumda eşlerden birinin diğerinin ailesine olumsuz davranışlar sergilemesi önemli ölçüde etkili olmaktadır. Hangi taraftan gelirse gelsin yanlış söz ve davranışlar eşler arasındaki ilişkiye yansımaktadır. Ailelerden kaynaklanan bu durumun çözümsüzlüğü iletişimi önemli ölçüde bozmakta ailedeki biz duygusuna zarar vermektedir.

Aile ile ilgili sorunlar konuşulurken eşlerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar vardır: Bu süreçte eşlerden biri kendi ailesini koruyor eşini ikinci plana atıyor, dışlıyormuş gibi bir tutumdan kaçınmalıdır. Çiftler, ailelerle ilgili anlaşmazlıklarda olabildiğince tarafsız davranmalı, eşine bu konuda adaletli davrandığını hissettirebilmelidir. Sorunlar konuşulurken hemen kendi ailesini savunmaya geçmemelidir. Acaba eşim, ailemle hangi konularda anlaşamıyor, bu anlaşmazlıklar nasıl başladı, eşimin haklı ve haksız olduğu konular nelerdir diyerek tarafsız bir analiz yapmalıdır. Yapılacak bu analizin sonucunda eşine “Bu konuda olabildiğince objektif bakmaya çalışacağım. Sen benim için çok önemli ve değerlisin. Senin üzülmeni ve kırılmanı istemem” demeli ve öncelikli olarak eşini dinleyerek onunla tartışmaktan kaçınmalıdır.

Aile ile ilgili sorunlar konuşulurken dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada, konuşmanın sürdürülebilmesi ve yönetilebilmesidir. Eşlerden her biri diğerini sakince cümlelerini bitirene kadar dinlemelidir. Bu süreçte tüm söyleyeceği sözler bitmeden eşinin sözünü bölmesi “Ama sen de şöyle davranıyordun”, “Sende şunları yapmıştın” gibi müdahaleler oldukça yanlış tutumlardır. Böyle bir yaklaşım sorunları hiçbir zaman çözmeyecek tam tersine eşinin kendi ailesine karşı daha fazla tepki duymasına neden olacaktır.

Çiftler, aileler ile ilgili sorun yaşanmasını önlemek için aktif bir rol oynamalıdır. Biz bunlara önleyici tedbirler diyoruz. Çiftler evlilik öncesi veya evlilik süresince, nişanlısının veya eşinin ailesi ile çatışmasına müsaade etmemeli çatışma doğuracak ortam ve durumları görüp tedbirli davranmalıdır. Eşinin ailesiyle anlaşmazlığa düştüğü durumlarda aradan çıkıp ailesi ve eşini baş başa bırakması, tartışmalarına müsaade etmesi çok yanlış bir tutumdur. Çatışma olmadığı zaman dilimlerinde hem eşi hem de ailesiyle konuşmalı onları yeni bir tartışma olmaması konusunda ikna etmelidir.

Aile ile ilgili sorunların önlenmesinde eşlerin birbirlerine verdikleri değer ve bu değerin ifade edilmesi oldukça önemlidir. Çiftler eşlerinin kendileri için ne derece önemli olduğunu ailelerine anlatabilmelidirler. Oğlunun veya kızının gözünde eşinin ne kadar değerli olduğunu gören bir anne baba veya kardeş ona göre bir yaklaşım sergileyecektir. Bu sebepten dolayı çiftlerin, eşlerini ailelerine şikayet etmesi, onunla ilgili hep olumsuz şeylerden bahsetmesi oldukça yanlış tutumlardır. Böyle bir tutum ailesinin de eşine tepki duymasına neden olacaktır. Bu nedenle çiftler, ailelerine eşleri hakkında hep olumlu bir profil sergilemeli bu sağlanamıyorsa nötr olunmalıdır.

Aile çatışmalarının oluşmasına neden olan dönemeçlerden biri de hamilelik dönemi ve özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda yaşanan olaylardır. Özellikle hamilelik dönemindeki duygusallık, lohusalık dönemindeki psikolojik hassasiyet, çocuğun bakımı, sağlığı, emzirilmesi gibi uğraşlar konusunda fikir birlikteliğinin olmaması, duyarsız kalınması, aşırı müdahaleci yaklaşımlar ailelerle çatışmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle eşler doğum sonrası süreci beraber programlamalı yapılacak işler ve görevler noktasında görev paylaşımı ve talepler belirlenmelidir.

Bir kişi evlenince birinci önceliği eşi ve çocukları olmalıdır. Bu durum ailesini unutacağı, görüşmeyeceği veya onlara saygısız davranacağı anlamına da gelmemektedir. Çiftlerin evlendikten sonra eşini ve evini ikinci plana atıp tamamen ailesiyle hayatını önceliklendirmesi yanlış bir tutum olacaktır. Eğer çiftlerden birisi kendi ailesinin yaşamlarında daha fazla yer almasını istiyorsa bu konuda eşini ikna etmeli ve onu da bu birlikteliğin parçası haline getirmelidir.

Eşlerden birinin sürekli olarak “Annen veya baban bana şöyle dedi, şöyle davrandı” diyerek eşinin ailesini suçlaması doğru değildir. Sonuç olarak ona yanlış bir şekilde davranan eşinin ailesidir. Çiftlerin ailelere duyduğu öfkeyi eşinden çıkarmaya çalışması sürekli ailesini suçlaması var olan sorunu hiçbir şekilde çözmeyecek, sorunların daha da fazla büyümesine neden olacaktır.

Eşlerden birinin diğerinin ailesiyle görüşmek istememesi ve eşinin de ailesiyle görüşmemesi konusunda bir beklentiye girmesi evliliklerde krizlere de neden olan diğer bir faktördür. Unutulmamalıdır ki çiftlerin birbirlerini, aileleriyle görüşme konusunda engellemeye hakkı yoktur. Baskı ve tehditlerle yapılan bu tarz girişimler eşleri mutsuzluğa ve evlilikte derin çatlakların oluşmasına neden olacaktır. Her iki taraf böyle bir süreçte “Ben onun ailesiyle anlaşamıyorum ama onlar eşimin ailesi ve onun ailesiyle görüşmesine engel olmaya benim hakkım yok”, “Bana yapılan haksızlığı eşim yapmıyor ailesi yapıyor”, “Ben onların yaptığı yanlıştan dolayı eşimi cezalandırmamalıyım”, “Bütün öfkemi eşime yansıtmam doğru değil”, “Onun bu olayda bir rolü yok” diyebilmelidir.

Bütün olumlu çabalara rağmen aileler konusunda bir uzlaşı sağlanamadığı durumlarda, çiftler birbirlerine “Ailenle anlaşamıyorum ama sen benim için çok önemli ve değerlisin o yüzden onlara saygı duymaya çalışacağım” demeli gerekli olan sınırı ve prensiplerini ortaya koyarak onlarla çatışmama yollarını aramalıdır.


Uzman Psikolog Vedat Akdemir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşimin Ailesiyle Anlaşamıyorum. Ne Yapmalıyım ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Eşimin Ailesi ile Anlaşamıyorum Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşimin Öfkesine Çare Bulamıyorum Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
► Eşimin Bana Değer Verdiğini Nasıl Anlarım Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eşimin Ailesiyle Anlaşamıyorum. Ne Yapmalıyım ?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:10
Top