2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu(Developmental Coordination Disorder)
MAKALE #19502 © Yazan Enes TUĞRUL | Yayın Nisan 2018 | 2,875 Okuyucu
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (DCD), motor becerilerin gelişiminde bir gecikme veya hareketleri koordine edememe zorluğu, bir çocuğun gündelik görevleri yerine getirememesi ile sonuçlanır.Bununla birlikte, DCD'li çocukların özellikleri, çoğunlukla çocuğa en yakın olanlar tarafından fark edilir, çünkü motor güçlükler akademik başarıya ve / veya günlük yaşam aktivitelerine müdahale eder (örn., Giyinme, oyun alanı becerileri, el yazısı, spor etkinlikleri). DCD'nin okul çağındaki çocukların% 5,6'sını etkilediğine ve erkeklerde daha sık ortaya çıkma eğiliminde olduğuna inanılıyor. DCD kendi başına var olabilir veya öğrenme engelleri, konuşma / dil zorlukları ve / veya dikkat eksikliği bozukluğu olan bir çocukta mevcut olabilir. Bugün tartışacağımız konu koordinasyon zorlukları, gelişimsel koordinasyon bozukluğu olan çocuklarda en sık görülen koordinasyon zorluklarıdır. Koordinasyon Bozukluğu Nasıl Oluşur? Çocukların hareketlerini planlama, organize etme, gerçekleştirme ve / veya değiştirme konusunda zorluklar yaşadıklarını ileri sürmektedir.Kesin olarak bildiğimiz bir şey, DCD'li çocukların yeni motor becerileri öğrenmede zorluk çekiyor olmalarıdır. Yukarıda açıklanan özellikler, araştırmacıların, DCD'li çocukların koordinasyon zorluğunun, yalnızca bedenlerini nasıl hareket ettireceklerini öğrenmekle kalmayıp, motor görevlerine çözüm üretmek için stratejileri nasıl kullanacaklarını öğrenmede de problem olabileceğine inanmalarına neden oldu. Motor becerileri bu çocuklar için otomatik hale gelmediğinden, önceden öğrenilenler de dahil olmak üzere, motor görevlerini tamamlamak için ekstra gayret ve dikkat göstermeliler. DCD'li çocuklar çoğunlukla belirli motor görevlerinin benzerliğini tanımamaktadır ve bu, motor öğrenimlerini bir etkinlikten diğerine aktarmakta zorlanmaktadır (ör., Büyük bir topu yakalamak ve daha sonra küçük bir topu yakalamak). Aynı zamanda, motor öğrenimlerini bir durumdan diğerine genelleştirmekte güçlük çekiyorlar (örn. Kaldırıma yaklaşan bir çocuk, kaldırıma adım atmanın merdiven tırmanışına benzer olduğunu anlaması gerekir). Değişen bir ortama yanıt vermek zorunda kalırsak (örneğin, hareketli bir topu yakalamak veya vurmak,ekip çalışması), DCD'li çocuklar için ek bir zorluk teşkil eder. DCD'li Çocukların Karakteristik Özellikleri Çocukları DCD ile tanımlarken, çok karışık bir grubun olduğunu bilmek önemlidir. Bazı çocuklar çeşitli alanlarda zorluk çekebilirken bazıları yalnızca belirli etkinliklerle ilgili sorun yaşayabilir.

Fiziksel özellikler
1. Çocuk, hareketlerinde beceriksiz gibi gözükebilir Her şeye çarpabilir, dökülebilir veya çarpabilir.
2. Çocuk, kaba motor becerileri konusunda zorluk çekebilir, ince motor becerileri konusunda zorluk çekebilir
3. Çocuğa, bir üç tekerlekli bisiklet sürme, bisiklet sürme, top yakalama, halat atlama, düğmelerini ilikleme ve ayakkabı bağlama gibi bazı motor becerileri geliştirmede gecikebilir.
4. Çocuğun yeni motor becerileri öğrenmekte güçlüğü olabilir. Bir kere öğrendikten sonra, bazı motor becerileri oldukça iyi bir şekilde uygulanabilirken diğerleri kötü çalışmaya devam edebilir.
5. Çocuğun vücut pozisyonunda sürekli değişim gerektiren aktivitelerle veya çevredeki değişikliklere uyum sağlamasında zorluk çekebilir.
6. Çocuğun vücudun her iki tarafının koordineli olarak kullanılmasını gerektiren aktivitelerle (örneğin, makasla kesme, adım atlama) zorluk çekebilir.
7. Denge gerektiren faaliyetlerde (örn. Merdiven tırmanışı, giyinme sırasında ayakta kalma) zayıf postür kontrolü ve zayıf denge gösterebilir.
8. El yazısı yazmada zorluk çekebilir. Bu beceri, yeni hareketleri planlarken elin hareketleri hakkındaki geribildirimi sürekli olarak yorumlamayı gerektirir ve DCD'li çocukların çoğu için çok zor bir görevdir.

Duygusal / Davranış Özellikleri
1. Çocuğa, özellikle fiziksel bir yanıt gerektiren aktivitelere ilgi duymuyor veya bu faaliyetlerden kaçınılabiliyor. DCD'li bir çocuk için, motor becerileri gerçekleştirmek önemli çaba gerektirir. Yorgunluk ve tekrarlanan hata, çocuğun motor görevlerine katılmasını önlemeye neden olabilir.
2. Çocuk, hayatının her alanında gerekli olan aktivitelerle baş etme güçlükleri nedeniyle, hayal kırıklığı hoşgörü, azalmış benlik saygısı ve motivasyon eksikliği sergileyebilir.
3. Çocuk, özellikle oyun alanlarında akranlarıyla sosyalleşmeyi önleyebilir. Bazı çocuklar kendileriyle oynayacakları ya da eğitmen veya oyun sahası şefini izlerken diğerleriyle oynamak için daha küçük çocuklar arayacaklardır. Bunun nedeni, kendine güvenin azalması veya fiziksel aktivitelerin engellenmesidir.
4. Çocuk performansından memnun görünmüyor olabilir (örn., Yazılı çalışmaları siler, motor aktivitelerden şikayet eder, ortaya çıkardığı üründe hayal kırıklığı gösterir)
5. Çocuğa rutininde veya çevredeki değişikliklere karşı dirençli olabilir. Eğer bir görev planlamak için çaba harcamak zorunda kalırsa, bunun nasıl yapılacağı konusunda küçük bir değişiklik bile çocuk için önemli bir sorun oluşturabilir.

Diğer Ortak Karakteristik Özellikler
1. Çocuğun hızlanma ihtiyacını doğruluk ihtiyacı ile dengelemekte güçlüğü olabilir. Örneğin, el yazısı çok düzgün olabilir, ancak son derece yavaş olabilir. 2. Çocuğun günlük yaşam aktiviteleriyle (örneğin giyinme, bir bıçak ve çatal kullanarak, diş fırçalamak, fermuar çekmek) zorluk çekmesi mümkündür.
3. Çocuğun beklenen bir süre içinde işini tamamlamakta güçlüğü olabilir. Görevler daha fazla çaba gerektirdiğinden, çocuklar dikkati dağılmaya daha istekli olabilir ve basit olması gereken bir görevle sinirlileşebilir.
4. Çocuğun kendi masasını düzeltmek, dolabını düzeltmek, ödevini yapmakta genel zorlukları olabilir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu(Developmental Coordination Disorder)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Enes TUĞRUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Enes TUĞRUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes TUĞRUL Fotoğraf
Enes TUĞRUL
Antalya
Ergoterapist - Duyu bütünleme terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Enes TUĞRUL'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu(Developmental Coordination Disorder)' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Disleksi'de Ergoterapi Nisan 2018
► Ergoterapi Nedir ? Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:19
Top