2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapide Bir Mucize Yöntem Emdr
MAKALE #19509 © Yazan Uzm.Psk.Burak BİLGE | Yayın Nisan 2018 | 2,597 Okuyucu
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olan terapi yöntemi emdr terapisi, dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kısa süreli çözüm odaklı bir terapi tekniğidir.

Emdr terapisi sürecinde gerçekleşen olay; beynin uykunun ram evresinde yaptığı bilgi işleme sürecini göz hareketleriyle ve diğer uyaranlarla beynin sağ ve sol loblarını uyararak, sağlıksız işlenmemiş anıyı, tekrar işleyerek sindirmek ve o anıyı işlevsel hale getirmekten oluşmaktadır.

Sindirim sistemini bilmeyen yoktur.en basit haliyle besinin alınması, parçalanması, işlenip dönüştürülmesi, ileride kullanılmak üzerine saklanması, yararsız kalan kısmınınsa dışarıya atılmasından oluşmaktadır. Ruhsal sindirim sistemi de bu şekilde çalışır; bilgiyi alır ,sindirir, yararlı olanı saklar ,yararsızı vücuttan atar.

Bazen sindirimi zor şeyler yediğimizde karın ağrısı, ishal ,kabızlık gibi sorunlar yaşanmasına neden olur. Hayatın içinde yaşanılan bazı olaylar, kişinin baş etme becerisinin üstünde çıktığında durumu sindiremez. Bu sindirilemeyen durumu psikolojik travma olarak adlandırırız ve bu durum kişinin hayatını bazen kişinin farkında ,bazen farkında olmadığı şekilde olumsuz şekilde etkilemeye devam eder.

Bu olay hatırlandığında

"aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor,
mideme ağrılar giriyor,
kalbim sıkışıyor,
boğazım hala düğüm düğüm oluyor,
karnımda sanki taş var,
bedenim kas katı kesildi, buz gibi oluyor,
omuzlarımda bu yükü hala taşıyorum, vb.’’
şikayetlerle kendini gösterirken ,
hatırlanamadığında yani bilince gelmediğinde;
nedenini bilmiyorum ama köpeklerden korkuyorum,
bu sokaktan her geçtiğimde midem bulanıyor,
bahar ayı çok güzel ama beni melankolik yapıyor,
ne zaman oraya gitsem ellerim titriyor,
vb.gibi şeyler söylenir .bu durumlar ve benzer söylemler, bize ruhsal sindirim sisteminde sindirilemeyen şeylerin olduğunu gösterir.

Bu durumdan sürekli olarak bilinçli yada bilinçsiz çıkmaya, kurtulmaya , bu durumu çözmeye çalışırız.(unutmaya çalışarak,yokmuş gibi yaparak,kendimizi ve herkesi suçlayarak) .ama bu çalışma ,durumu iyileştirmediği gibi daha da kötü hale getirip değersizlik, güvende asla olamamak, güçsüzlük gibi kişinin kendiyle ilgili olumsuz düşüncüler ve hislerle kalmasına neden olur. Bu durumun kaderi olduğunu kabul etmeye çalışarak yaşamaya devam eder.
Yaratılışımızda en büyük güç ve mucize belki de bedenimizin, zihnimizin kendini onarma kapasitesidir. Bu kapasitenin tekrar harekete geçmesini sağlayan bir yardımcı destek tekniğidir

emdr.

Kendinize söylediğiniz bazen söylemekten kaçtığınız değersizim, sevilmeyi hak etmiyorum, suçluyum, acizim, yetersizim, güvende değilim, çaresizim,beni kimse anlamıyor, yalnızım gibi inançlarınız varsa çözüm emdr olabilir.
Bazı fobileriniz varsa örneğin uçağa binememe, kedi, köpek,kapalı alan korkusu, sosyal ortamlarda konuşama gibi daha bir çok sorununuz varsa emdr ile kısa sürede bu şikayetlerinizden kurtulmanız mümkün olmakta.

Emdr ile ilgili sık sorulan sorular
danışanlarımızla yaptığımız ön görüşmlerde eğer bahsettiği şikayetleri emdry’le devam edebileceğimizi söylediğimizde bazı sorular soruyolar bu sorular ve cevapları;

emdr hipnoz mu?
Hayır,hipnozda yarı trans şeklinde uygulamalar mevcutken emdr bilinç tamamen açıktır.

Emdrde telkin mi veriyorsunuz?
Hayır,emdr de bahsedilen konu hakkında herhangi bir telkin verilmez.

Emdr kaç seans sürer?
Bu süreye sorunun ve danışanın durumuna göre belli olur.dolayısıyla bir seans sayısı vermek yanlış olur ama ortalama depresyon kaygı bozuklukları gibi durumlarda 8-14 seans süresi yeterli olmaktadır.

Emdrle çalışırken herşey daha kötü olur mu ?
Hayır,emdr ile çalışılan olay hakkında daha kötü olunmaz ancak bastırılan olayla ilgili durum ele alındığından rahatsızlık verebilir ama uzman bir terapistle bu durumlar sağlıklı şekle dönüşür altında başka bir travmatik olay varsa onla çalışılmaya devam edilir.
Hayatın içinde hangi olayların sonucunda emdr terapisi etkili olmaktadır.
Yukarıda da belirtiğim üzerine yaşamın içinde her türlü güçlüğe,zorluğa karşı sistemimiz sürekli mucizevi şekilde çalışmaktatır.ancak bu sistem bazen olması gerektiği gibi çalışmamakta ve hiç ummadık anca hayatı sekteye uğratacak,yaşam kalitesini bozacak bir hale gelinmektedir.işte bu durumlarda emdr terapisi yardımcı olmaktadır.

Herkesin başına gelebilecek bu durumları sıralayacak olursak
doğumöncesi anne karnı başta olmak üzere
doğum sırası
erken dönem çocukluk tramvaları
cinsel istismar, taciz, tecavüz, terk edilme, kardeş kıskançlığı, anne baba kaybı, okul değişikliği, öğretmen değişikliği, kıskançlık,
izlenen bir filmde bir sahne, dinlenen bir hikayede ki olay, şiddettin her türlüsü
vahşet ve dehşet edici bir olayda bulunmak yada şahit olmak( tv’ de izlemek bile)
ayrılık, boşanma, aldatılma, terk edilme, sınav kaygısı, panik atak, takıntılar, tanısı konulamayan bedensel ağrılar
gibi kişinin hayat kalitesini bozan tanı olay karşısında emdr tekniği dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen hızlı işleyen; bilmeyenin kuşkuyla baktığı bilenin mucizesine bizzat tanık olduğu psikoterapi terapi tekniğidr.
Sizde bu durumları yaşıyorsanız emdr tekniği her zaman çözüm için sizi beklemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapide Bir Mucize Yöntem Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burak BİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burak BİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak BİLGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak BİLGE
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak BİLGE'nin Yazıları
► Psikoterapide Hipnoz Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Psikoterapide Sessiz Çığlık Psk.Elif BAYBUĞA
► Psikoterapide Eklektik Yaklaşım Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikoterapide Bir Mucize Yöntem Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top