2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmayı Tecrübe Eden Başkasına Yardımcı Olabilir mi?
MAKALE #19531 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Nisan 2018 | 2,494 Okuyucu
TRAVMAYI TECRÜBE EDEN BAŞKASINA YARDIMCI OLABİLİRMİ?

Travma sonrası stres bozukluğu doğal felaketler yas a oranla yaşanılan şiddet görme aldatılma psıkolojık şok sonrası verilen ruhsal tepkileri ifade eder ruhsal anda verilen tepkiler zamanla olumlu düşüncelere sebep olabilir olayı anını sorgulama tekrar deneyımle davranış sebeplerini yüzeye çıkarabilir bu da psikolojik sağlamlık ve çabuk toparlanabilme ile mümkündür maruz kalan bireylerin gösterebileceği direnç farklılıkta gösterse de travmayı olumluya dönüştürmekte mümkün olabilir .Tecrübe etmek ,travmayı her bireyin farklı algıyla yorumlayabileceği ve farklı dirençlerini de beraberinde getirir travmatik olaylar olumlu olaylar değildir yalnızca yaşanan travmaları deneyimlemek farklı bir travma da çözüme gitmede strateji ve zaman kazanma olumlu odaklanma da ,yöntemi belirlemede yardımcı olabilir. Ayrıca travmanın şiddeti her bireyde farklı yorumlanacağı gibi farklı tecrübelerde getirebilir. Olayların şiddeti kişinin şiddete karşı gösterdiği tepki zamanla değişime neden olabileceğinden örneğin bunu alışmak gibi düşünmeden yeni gelişme fırsatları olarak düşünebilmek, dönüştürebilmek kişilerin kalıcı olmayan düşünce uygulama sistemini geliştirebileceği gibi değiştireceğinin de farkına varması düşüncelerini değiştirebileceği gibi yardımcı olabilme mümkün olabilir.

Çünkü travmayı etkileyebilecek ve sonuçlarını analiz edebilecek çözüm olabilecek azaltıcı nedenler ; inanç , kuvvetli aile bağları,pozitif iç görü benzeri travmatik olayların benzer tepkileri nin değişimini fark etme , fırsata dönüştürebilme gibi nedenlerin olması olumsuz olayları engelleyebilme azaltabilme gibi sakin tutuma yönlendirebilir. Tecrübe eden başkasına yardımcı olabilir ama her tecrübe edenin farklı direnci olabileceğinden henüz travmayı birkaç kez deneyimlemiş kişi ye de travmayı tanımlamaya çalışmadan sadece deneyimlerini nasıl çözümlendiğini aktarabilmek etkili olabilir. olayın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişebileceğinden travmayı en azından sonlandırmanın mümkün olmayacağını bilmek farklı olayların hayatımızda devam edebileceğini bunların pozıtif değişimler olarak algınabileceğinin farkına vararak deneyimlemek en azından bir duruş korunma sıradaki olabilecek otomatik tepkilerle devam etmek bunu bilmek rahatlık ve duruş tutum oluşturabilir. Travma sonrasında yaşamda kişilikte köklü değişiklikler olabileceğini ummamanın ; iyi oluşta ve tedbirli olmakta olumlu etkisi olabilir. hedeflerin olabileceği ve devam edeceği düşünceleri olumsuz travmayı azaltabilir. odaklanılan hedefe giderken travma spontanlığı nın ilk deneyimlemelerde fark edilişi azken, sonraki karşılaşılacak olan olumsuz olaylarda travmaya karşı duruşunuzu belirleyebilir.bu da algılamalarınızda ,sosyal iletişimlerinizde , iç görünüzde,farklı sorgulara gidebileceği gibi , travmalarınızın hayatınıza kattığı olumlu olumsuz duygu durumlarınızı görmede netlik getirebilir. Pozitif değişimlere neden olabilen travmaları her bireyin farklı algılayabileceğini bilmek en basit ya da en zor travma gibi bir sınıflandırmanın olamayacağını bilmek sadece travma sonrası değişimlere gösterebileceğiniz direncin yol gösterici yön verici gibi iletişimlerinizi sağlıklı tutmada destekleyici bir algıyı oluşturmada etkili olabileceği sonraki tumlarınızda önemli olabilir. Bu çok yorucu bir süreçtir benzer travmalar yaşanması şiddetine göre farklı bir toparlanma hız ı kazandırabilir

Travmayı tecrübe etmek örneğin yaşanılan zamana dönmek geçmişe dönüş flashback. Şu anki yaşadığınız travmayla karşılaştırma sırasında geçmişteki tarvmanın minumum hasarlarını düşünebilirsiniz ya da şimdiki yaşadığınız minumum travmanın geçmişte en ağır baş ettiğiniz bir travma olduğu nu düşünebilirsiniz ya da şimdiki yaşadığınız en ağır travmayı geçmişte atlatma baş etme yöntemlerini biliyorsunuzdur .travmayı tecrübe etmek yaşanılan olayların şiddetine göre farklılık gösterebileceği gibi ağır bir durumdan kurtulabilmenin stratejik çözüm tekniklerinide deneyimlemiş olursunuz başkasına yardımcı olmak kişilerin gösterebileceği farklı direnç ve yaşanılan travma benzerliğini en azından paylaşmak çözümde katkısı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travmayı Tecrübe Eden Başkasına Yardımcı Olabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Hasta Eden Yapı Psk.Remzi KARAKAYA
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Göç Eden Ailelerin Uyum Sorunları Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Giden mi Kalan mı Terk Eden Mi Psk.Burcu ATATÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Travmayı Tecrübe Eden Başkasına Yardımcı Olabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top