2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eş Adayınıza Sorabileceğiniz Sorular
MAKALE #19556 © Yazan Psk.Zeynep ÖZGÜVEN | Yayın Nisan 2018 | 7,239 Okuyucu
AŞK; aşırı güçlü tutku ve istek anlamına gelir. Dünya edebiyatında aşka dair birçok eser kaleme alınmıştır. Hepimiz, insanoğlunun yüzyıllar boyu aşkları için neler yaptığını dinleyerek büyümüşüzdür. Bugüne kadar aşk için pek çok tarif yapılmış olsa da her kişi, aşkı farklı tanımlayabilir.

Ünlü İngiliz şair ve yazar William Shakespeare’in kaleminden dökülen Aşk’a dair sözler;

Kölen olmuşum senin, elden başka ne gelir,
Gece gündüz el pençe divanım buyruğuna;
Geçirdiğim saatler baştan başa bir hiçtir
Sen buyurmuş değilsen çabalarım boşuna.
Senin için, sultanım, saatleri gözlerken
Ben kimim ki küseyim sonu gelmez günlere,
Kara kara düşünmem, acı çekmem özlerken
Uğurlar olsun dersen kölene sen bir kere;
Ben kimim ki kıskanıp kuşkulanıp sorayım
Kimle içli dışlısın, nedir yaptığın işler;
Derdim günüm put gibi düşünmeden durayım,
Mutlu kıldıklarını bilmek içime işler.
Öyle kör kütük sâdık bir köledir ki sevda,
Seni kötü göremez bin kötülük yapsan da.

Aşk deyince, toplumda en sık duyduğumuz söz, ‘Aşkın gözü kördür’. “Körlük” kavramı genel olarak rahatsızlık verse de bu körlük, başkalarından daha iyi tanıdığımızı düşündüğümüz biri için olduğunda rahatlatıcı olabilir. Ve genellikle âşık olan iki insanın durumu budur. Aşkın görkemli gücü, insanları peşinden sürükler; kanını kaynatır; mantığı devre dışı bırakır; ayakları yerden keser ve içgüdülerin esiri haline getirebilir. Âşık olduğumuz kişinin asla hiçbir şeyi yanlış yapacağına inanmayız ve sonsuz bir teslimiyet ile bağlanmak isteyebiliriz. Karşınızdaki kişi hakkındaki görüşünüz bulanıklaşabilir. Aşkın büyüsüne kapılıp ani kararlar almak isteyebilirsiniz.

Flört döneminde duygu yoğunluğunun muhteşem ve büyülü gücü, kişilerin birbirlerini tanıma sürecini yavaşlatabilir çünkü kavuşma arzusunun etkisiyle her iki taraf da zihinlerinde, birbirlerini görmek istedikleri halleriyle betimleyebilir. Önüne geçilemeyen duyguların bizi yönetmesiyle beraber evlilik ile ilgili birçok konuyu konuşmayı erteleyebilir, hatta farklı bir konu konuşmamız halinde hissettiğimiz duyguların yok olacağını, büyünün bozulacağını düşünebiliriz.

Aşkla beraber gelen mutluluk ve rahatlık düzeyimizin bozulmaması için ilişkide yaşadığımız çatışmaları göz ardı edebilir ve evlendikten sonra durumun değişeceği inancına sarılabiliriz.

Evlenmeden önce nelere dikkat etmeliyiz sorusu, hepimizin evlilik öncesi deneyimlemesi gereken doğal bir süreçtir. Bu süreçte kaygılanmak, gerekli ve kaçınılmazdır. Flört dönemi, çiftlerin birbirini mümkün olduğunca tanıması gereken bir evredir. Evlilik için önemli olan birçok konuyu; para, cinsellik, çocuk, dini inanç ve aileler gibi gerçek konular hakkında gerçek konuşmalar yapmayı erteleyebiliriz.

Flört evresinde çiftler sadece keyifli vakit geçirmek için bir araya geldiklerinde hangi konularda fikir ayrılığına düşeceklerini bile bilmeyebilirler. Bu süreç, kişiler için aslında çok avantajlı olabilir; çünkü evlilik öncesi sevdiğimiz insanla gelecek hayatımızdan küçük bir kesit yaşarız. Uzun ve sağlıklı evliliğin temellerini oluşturabilmek için evlenmeyi planladığımız kişi ile ne kadar uyumlu olduğumuzu, yaşadığımız çatışmaları nasıl çözümlediğimizi ve hayat görüşümüzün ne kadar uyuştuğunu sorgulamamız gereklidir.

Profesyonel bir danışmanın size rehberlik etmesinin büyük bir avantajı olsa da, ilişkinizdeki tüm güncel konuları ve gelecek planlarınızı partneriniz ile konuşmanın rahatlığını yakalayabilir ve daha fazla konuyu sorgulama cesaretini gösterebilirsiniz. Gelecekle ilgili beklentileriniz, umutlarınız ve değerleriniz hakkında bilgi edinmek için partnerinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

Değerler

Olası bir anlaşmazlık veya çatışmanın üstesinden nasıl gelirsin?
Hoşumuza gitmeyen ve sıfır tolerans tanıdığımız noktalarımız (ör. sahtekârlık, sadakatsizlik, fazla içki içme, kumar oynama, yalan konuşma) nedir? Bu yanlış adımların sonucu ilişkiyi nasıl etkilenir?
İlişkimizde sahip olduğumuz en önemli değerler nelerdir?

Kariyer

Mesleki hedeflerimiz (ör. İkinci bir iş bulma veya daha fazla seyahat etme) nedir ve bu hedeflere ulaşmamız için ne tür fedakarlıklar yapmamız gerekir?
Kariyer değişikliği yapmayı planlıyor muyuz, eğer öyleyse, yaşam biçimimizi ve bütçemizi nasıl ayarlayacağız?
İş gereği gece geç saatlerde çalışacak mıyız? Hafta sonları ve tatillerde çalışmamız gerekecek mi ?

Finans

Mevcut finansal durumumuz nedir?
Beklenmedik bir masrafımız olsa, bunu karşılayabilecek bir birikimimiz var
Aylık bütçemiz nedir?
Ortak birikim hesabından para harcadığımız zaman birbirimizi bilgilendirmek istiyor muyuz?
Ev masraflarını ve evin faturalarını kimler ödeyecek?

Çocuk

Ne zaman çocuk sahibi olmak istiyoruz?
Kaç tane çocuk yapmayı planlıyoruz?
Herhangi bir nedenle çocuk sahibi olamayacak olursak evlatlık edinmeyi düşünür müyüz?
Çocuğumuz olduktan sonra birimiz çalışmayı bırakır mıyız ve bu durum yaşam tarzımızı ve mâli durumumuzu nasıl etkiler?
Çocuklarımızın ilişkimizden ne öğrenmesini isteriz?
Çocuklarımızı dini inanç ve gelenekler üzerine mi yetiştirmek isteriz?

Din

Paylaşılan dini inançlarımız nelerdir?
Manevi inanç ve uygulamalarımız nelerdir ve onları hayatımıza nasıl ekleyeceğiz?
Her birimizin farklı dini inançları varsa, kendi geleneklerimizi nasıl koruyacağız ve mümkünse bunları nasıl birleştireceğiz?

Ev işleri

Hangi ev işlerinden kimler sorumlu olacak?
Eğer birimiz iş bölümü konusunda mutsuz olursa, birkaç ay içinde iş bölümü listesini tekrar gözden geçirebilir miyiz?
Hafta içi ve hafta sonları yemek planlamak ve yemek hazırlıkları yapmak kimin sorumluluğunda olacak?

Aile İlişkileri

Anne ve babamızı ne sıklıkta ziyaret edeceğiz? Her hafta sonu ya da arada bir mi?
Kendi aile problemlerimiz ile nasıl başa çıkacağız?
Ailelerimizle ne sıklıkta tatil yapacağız? Eğer aileler ile birlikte tatil yapmaktan hoşlanmıyorsak bu konuda nasıl uzlaşabiliriz (örneğin, tüm hafta kalmak yerine üç gün kalmak)?

Sosyal hayat

Arkadaşlarımızla ne sıklıkta vakit geçireceğiz? Gece saatlerinde dışarıda kalmamız problem olur mu?
Birbirimizin sevmediği arkadaşları olursa bununla nasıl başa çıkacağız?
Arkadaşlarımızın evde konaklama isteğini nasıl karşılamalıyız?
Ne sıklıkta birlikte tatil yapacağız?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eş Adayınıza Sorabileceğiniz Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep ÖZGÜVEN'in Makaleleri
► Ergenlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Cinsel Konularda En Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları ÇOK OKUNUYOR Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eş Adayınıza Sorabileceğiniz Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değersizlik Çıkmazı Nisan 2018
► Depresyondayım Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:48
Top