2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Olumlu Tutumla Kazanabilme
MAKALE #19593 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mayıs 2018 | 2,612 Okuyucu
Kişi içinde hareket ederken, dışında hareketsiz duramaz.
James Allen

Tutum, davranışlarla anlatılan ve içten gelen bir duygudur. Tutumumuzu belirleyen davranışlarımızdır. Davranış bir silahtır.doğru ve uygun davranışlar, karşımızdaki insanları memnun etme ve kalbini kazanma açısından etkili bir silahtır. Yanlış ve uygunsuz davranışlar ise tehlikeli bir silahtır.karşımızdakini incitebilir,öfkelendirebilir ve daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Tutumumuz, yaşama nasıl yaklaştığımızı belirler.

Etkili bir olumlu tutum içinde olabilmek için, kendi duygularımızı tanıma, kendimizde ve başkalarında fark edilme olgusu oluşturma duygularımızla yüzleşerek,duyguların gücünü amaca yönelik kullanabilmemizi; iç kontrol odağımızı geliştirme ve kendimizi tanıyarak başkalarını anlayabilme, kendimizi denetleyerek de ilişkilerimizi yönetebilme becerimiz artar. Çünkü tutumumuz, insanlarla ilişkilerimizi belirler.

Olumlu tutumda altın bir kural vardır. İnsanların bize nasıl davranmasını istiyorsak, onlara ona göre davranmalıyız. Aslında yaşamın tüm nimetlerinin hizmetimize sunulmuş olması, hizmet etmeye yönelik bir tutum geliştirmeye fırsattır. Olumlu tutumda ilişkilerimizde sevginin egemen olması önemlidir. Şunu unutmayalım ki, hiçbir şey kişinin içindeki duyguları değiştirmeden dışındaki hareketleri değiştirmek kadar zor değildir.

Etkinliğimizin kendimizi nasıl algılamamıza bağlı olduğunu anlarken koşulsuz sevginin ve onaylanmanın önemini de anımsayabiliriz. Olumlu tutum için, önce kendimizi tanımaya çalışmak çok yararlı olabilir.

Kendimizi tanımada yararlı olabilecek şu soruları yanıtlamaya çalışalım:

*gerçekten ben kimim?
*beni ne tanımlar? Kim veya ne beni şekillendirir?
*hayatımda hangi rolleri üstleniyorum ve bunlardan hangileri gerçek?
*ihtiyaçlarım nelerdir? Ne istiyorum ne bekliyorum hayattan?
Hedeflerim ne? Benim için önemli olan ne?
*güçlü ve zayıf yönlerim ne? Neyi iyi yaparım? Bana ne zevk verir?
*neye inanıyorum ben? (ikili ilişkiler,yaşam,başarı,kendim)?
*benim davranışlarımı, düşüncelerimi, duygularımı belirleyen ne?
Olumlu tutum için, duygularımızı ve onları kontrol etmeyi öğrenmemizde yarar vardır.

Kendi duygularımızdan veya diğer insanların duygularından ne kadar az korkarsak, duygusal durumlarda ve duygularımızla o kadar rahat başa çıkabiliriz. Başkalarının duygularını anlamada ne kadar hakim olabilirsek, onların duygularından korkmamıza da o kadar gerek kalmaz. Bu nedenle duygu dünyamızı iyi öğrenmeye ve tanımaya çalışalım. Çünkü bunlar bizim hayatımızın ayrılmaz parçasıdır. Kendimize sık sık şu soruları soralım: kendimi nasıl hissediyorum ve bu duyguya vücudumun en çok neresinde hissediyorum? Böyle hissetmemi sağlayan nedir? Bununla nasıl başa çıkabilirim?

Olumlu tutum içinde olmak size bağlıdır.

*bir kazanan olduğunuzu düşünüyorsanız kazanabilirsiniz
*atılım yapmaya cesaret edebilirseniz başarabilirsiniz.
*kalbinizle inanın, başlamak için bir amacınız olsun.
*insana gereken yardımı yapmayı amaçlayın
*inancın düşünceleri , her tür şüphenin yerini almalıdır.
*cesaret sözcükleri kullanınız, mutlaka başarabilirsiniz.
*tökezleyip düşerseniz,ayağa kalkınız ve dimdik durarak daha yükseğe ulaşmaya çalışınız.
*unutmayınız, geminizin rotasını siz çiziyorsunuz.
*size, gerçekten adam olmak için ne gerektiğini görebilme gücü verildi.
*düşünceniz saf ve duru olsun; bu sizi güvenli yapacaktır
*gerçekten isterseniz, biliyorsunuz, başarabilirsiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Olumlu Tutumla Kazanabilme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Olumlu Düşünmek Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Olumlu ve Olumsuz Yönlerimiz Psk.Işınsu GÜNDÜZ
► Olumlu Davranış Geliştirme Psk.Dnş.Leyla DURSUN
► Olumlu Düşünme Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Ceren AKBOYAR
► Olumlu Benlik Tasarımı Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Olumlu Tutumla Kazanabilme' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:25
Top