2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sıkıntılardan Kurtulmak İçin Merdiveni Tırmanın
MAKALE #19615 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mayıs 2018 | 2,682 Okuyucu
Bir adam tüm hayatı boyunca merdivenin tepesine ulaşmak için mücadele eder ve sonunda başarır; ancak ne var ki, merdiveni yanlış duvara yaslamıştır. Anonim

Eğer sizin merdiveniniz doğru duvara yaslanmış olsaydı, her attığımız adımda neşe, bütünlük, mutluluk, hafiflik ve diğer güzel duygularla dolu olacaktık. Neşemiz, yeteneklerimizi yaymamızdan kaynaklanır. Bizden aslında duygusuz olmamız beklenmiyor. Faydalı olmamız bekleniyor. Kendi seçtiğimiz alanda dünyayı özen ve üstünlükte doldurmamız bekleniyor. Onun için kendimizi iç keyif ve tatmin üzerinde yoğunluşturmamız gerekmektedir.

İyi yaşanmış bir hayatın iç ölçütleri olan sevgi, neşe, katkı, değer bilme ve bereket hakkında hiçbir şey söylenmemektedir. Dolayısıyla, yaşamımızın dış değerlerini geliştirirken, iç değerlerini geliştirmek için hiçbir şey yapmayız. Sadece dış değerlere yoğunlaştığımızda , iyi yaşanmış bir hayatın özünü kaybedebiliyoruz. Halbuki huzur mekanının her zaman var olduğunun derin bilinci içinde olduğumuzda ve onu nasıl bulacağımızı öğrendiğimizde, tanım olarak mücadele hissimiz büyük ölçüde azalmış olacaktır.

Bu nedenle yeni başarı tanımımıza giden merdiveni tırmanmak, kesinlikle içimizde tutuğumuz gücü ve sevgiyi kucaklamayı öğrenmeyi de içerir. Böylelikle, fırtınalı bir denizde gemimizi demirlediğimiz limanı bulabiliriz. Merdivenimizi tırmanırken “içimizdeki seçim”e kulak vermemizde yarar var.

1-şimdiki tutumlarınızı değerlendiriniz:

Bu biraz zaman alabilecektir. Bu alıştırmamızın amacı “kötü siz”i görmek değil, ama daha doyumlu bir insan olmanızı engelleyen “kötü tutumu” görmektir. Kötü tutumu,değerlendirme aşamaları ile yenebiliriz.

Söz konusu değerlendirme aşamaları;

A.sorun olan duyguları belirleyiniz:

Hangi tutumlar kendinizle ilgili en olumsuz duygulara kapılmanıza neden oluyor?

Çoğunlukla sorun açığa çıkmadan önce duygular hissedilebilir. Onları yazınız.

B.sorun olan davranışı belirleyiniz:

İnsanlarla ilişkideyken hangi tutumlar başınıza en çok dert açıyor. Yazınız.

C.sorun düşünce tarzınızı belirleyiniz;

Bizler düşüncelerimizin ürünüyüz.”İnsan ne olduğunu düşünüyorsa o dur.” Aklınızı sürekli olarak hangi düşünceler denetliyor? Bu, tutum sorunlarını düzeltmede başlangıç adımı olsada, belirlenmesi ilk iki adım kadar kolay değildir.

D.kendinizi adayarak karar verin;”değişmek için ne yapmalıyım?” Şimdi “değişmeliyim” haline gelir.

E.seçiminizi planlayınız ve uygulayınız.

2-inancın korkudan daha güçlü olduğunu fark ediniz.

İnancınız varsa ve şüphe etmiyorsanız dağları devirebilirsiniz. Daha az korku duymanın etkili bir yolu daha cesur ve güvenli olmaktır.

3-yaşam amacınızı ifade ediniz.

Bunun için şu çalışmaları yapabilirsiniz;

A-neyi gerçekleştirmek istediğinizi her gün açık seçik yazınız.

B-sizi yüreklendiren arkadaşınıza neyi gerçekleştirmek istediğinizi her gün anlatınız.

C-yazdıklarınızı yaşama geçirmek için harekete geçiniz ve onları her gün okuyunuz.

D-değişmeyi arzulayınız

Yaşamınızda değişmeye en açık olduğunuz üç zaman vardır. İlki, değişmeye zorlanacak kadar acı çektiğimizde ikincisi, sıkıldığımızda ve umursamaz olduğumuzda değişime daha açık hale geliriz. Üçüncüsü, değişim , biz değişebileceğimizi anladığımızda gerçekleşme eğilimindedir. Çünkü aynı kalmak zorunda olmadığımızı birden anlamamız, arzunun ateşini her şeyden daha fazla alevlendirir.

Yaşam,bir değişim sürecidir.yaşamdaki tüm etkileşimler gelişme için yeni fırsatlar getirir.dünün sınırlayıcı etkeni bu gün için sınırlayıcı olmayabilir. Yaşam merdivenlerinizden çıkarken şu ifadeyi kullanınız.

“önümdeki günler benim için gelişme fırsatları olan değişimlerle doludur. Bu fırsatlara , yaşamım onlar sayesinde daha iyi olacağı için, güvenle yaklaşacağım. İmanla her şey mümkündür.”

Arzu, sevgiyle artar. Değişimin zorluğunu ve fırsatını tutkuyla sevin; değişme arzusunun geliştiğini göreceksiniz.büyük bir arzu ancak şu sözlerle anlatılabildiğini biliyoruz:
“bana bunu sevgi yaptırdı.”

Merdiveninizi tırmanırken şunları düşününüz;
Bir kazanan olduğunu düşünüyorsan kazanacaksın.

Atılım yapmaya cesaret edersen başaracaksın.

Kalbinle inan, başlamak için bir amacın olsun.

İnancın düşünceleri, her gün şüphenin yerini almalıdır.

Cesaret sözcükleri kullan; mutlaka başaracaksın.

Tökezleyip düşersen, ayağa kalk ve dimdik durarak daha yükseğe ulaşmaya çalış.

Geminin rotasını siz çiziyorsunuz.

Çünkü, görmediğin ölümde olduğu gibi yaşamda da evrensel bilincin varlığını çok yakında duyumsayan kişi, korkacak hiçbir şeyi olmayan, kapılara yaklaşarak orada bir süre durup bekleyendir.

Sana, gerçekten adam olmak için ne gerektiğini görebilme gücü verildi.

Düşüncen saf ve duru olsun; bu seni güvenli yapacaktır.

Gerçekten istersen, biliyorsun, başarabilirsin.

En büyük başarı da ilk adımı atarak yola çıkmak ve çabalamaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sıkıntılardan Kurtulmak İçin Merdiveni Tırmanın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Başarı Merdiveni Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Depresyondan Kurtulmak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Sınav Kaygısından Kurtulmak Psk.Nihal ARAPTARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sıkıntılardan Kurtulmak İçin Merdiveni Tırmanın' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:04
Top