2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İçin Tatilin Kazanımları Say Say Bitmez...
MAKALE #19674 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Haziran 2018 | 2,160 Okuyucu
Çocukların heyecanla beklediği yaz tatili başladı. Her ailenin birbirinden farklı tatil planları olsa da çocukları en mutlu eden şey daha uzun süre anne babalarının yanında olmaktır. Çocuklar anne babalarıyla doyasıya oynamanın hayaliyle dönemi bitirdiler. Özellikle okul öncesi dönemde yeni bir ortama uyum sağlamakla büyük bir iş başardılar. Aynı zamanda annelerinden ilk defa ayrı olma duygusuyla da baş ettiler. Kimi zaman ağlayarak okula gitmeye direndiler. Olumlu deneyimleri arttıkça, öğretmeni ve arkadaşlarıyla bağ kurdukça bu sefer okuldan eve dönmekte zorlandılar. Anne babaların da ilk deneyimi olduğu düşünülürse kolay bir sene geçmedi. Dönem nasıl bitmiş olursa olsun şimdi tatil zamanı.

Çocuklar, tatilleri çok severler. Tatili sevmelerinin nedeni ise anne babalarıyla daha fazla birlikte olmaları ve özgürce oyun oynamalarıdır. Anaokuluna gittiği dönemleri düşünün çoğu çocuk “yarın tatil mi? diye sıkça sorarlar. Hatta tatil gününe kaç gün kaldığını her gün dile getirirler. Küçücük parmaklarıyla o günü heyecanla sayarlar. Kim tatili sevmez ki? Sizin için de oldukça yorucu bir yıl geçmiş olabilir. Ev-iş ve çocuk üçgeninde koşturmaktan kendinize ayıracak zamanınız bile kalmayabiliyor. Tatilin amacı bir rahatlama ve yenilenme olsa da anne babalar için bazen stres kaynağı da olabiliyor. Çoğu anne baba tatilde çocuğuyla nasıl zaman geçireceğini bilemeyebiliyor. Bazı anne babalar ise tatilde yaz okuluna göndermek zorunda kalıyor. Bunun yanında tatilde akademik ağırlıklı etkinlikler yaptıranlar da oluyor. Anne babalar çalıştığı için bakacak birisi de yoksa yaz okulları tercih ediliyor. Fakat çocuklar tatil sürecinde mutlaka yapılandırılmamış bir ortamda olmalıdır. Çünkü anaokulu zaten yapılandırılmış bir ortam olduğu için çocukların kendi planlarını yapacağı rahat bir ortama ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzu bir kurstan diğerine koşturmaktansa onun ne istediği ve ihtiyaçları daha ön planda olmalıdır. Yoğun çalışan anne babaysanız ve çocuğunuzla ilgilenecek yakınlarınız uzaktaysa sadece yaz dönemi için çocuğunuzla oyun oynayabilecek birini almayı düşünebilirsiniz. Çünkü çocuğunuz her gün okuldayken evinde dilediğince oyun oynamayı, dışarıya parka gitmeyi, eğlenceli aktiviteleri özledi.

Bazı anne babalar yaz tatili bitiminde okul açıldığında “Biz bir çocukla bir ay baş edemedik. Siz 11 ay bir sınıfla nasıl baş ediyorsunuz?” diye sorarlar. Anaokulunda çocukların işi oyundur. Öğretmenler birçok kazanımı oyunlarla öğretirler. Etkinlikler çocukların sıkılmayacağı şekilde aktif-pasif ve zaman dengesi kurularak planlanır. Öğretmenlerin eğitimi ve uzmanlığı düşünüldüğünde anne babalar kadar zorlanmamaktadırlar. Birçok anne baba çocuğuyla nasıl oyun oynayacağını bilemediğini dile getiriyor. Tatil adı altında elektronik cihazları bakıcı niyetine kullanabiliyorlar. Durağan ya da masa başı etkinliklerle zaman geçirmesini isteyebiliyorlar. Çocuklar yaş gruplarına göre değişse de 20 dakika üzerinde bir etkinlik yaptığında dikkatleri dağılıp sıkılabilirler. Yaş grupları küçüldükçe 15 dakika içerisinde birçok oyun değiştirebilirler. Anaokullarında bu gelişim özellikleri gözetilerek planlamalar yapılmaktadır. Bunun için çocuğunuzla 20 dakika pasif (masa başı vs.) etkinlik yapıyorsanız ardından mutlaka hareket edebileceği bir oyuna geçmelisiniz. Özellikle tatil döneminde oyun ya da etkinlikleri kendisinin organize etmesini sağlayın. Böylece inisiyatif alma becerileri gelişerek kendini daha yetkin hissedecektir. Bu süreçte çocuğunuza aktif katılımda bulunarak sizden alternatif etkinlik ya da oyun istediğinde teklifte bulunabilirsiniz. Bazı anne babaları en çok zorlayan kısım etkinlik ya da oyun bulmak olabiliyor. Yaratıcı anne babalar doğaçlama da olsa birçok oyun bulabiliyor. Fakat kendisi de oyun oynamayı sevmeyen anne babalar zorlanabiliyor.

Bu yazı da çocuğunuzla yaz döneminde plajda ya da doğada oynayabileceğiniz basit oyunlardan faydalanabilirsiniz.

Plaj Oyunları:

Su taşıma oyunu:
Herkes kumda bir çukur açsın. Açılan çukura kovasıyla denizden en çok su taşıyan oyunu kazanır.

Damla Kale:
Kum ve suyu bir kovada karıştırın. Avcunuzla ya da bir huni yardımıyla karıştırdığınız kumu dökerek kule oluşturmaya çalışın. Huniniz yoksa boş bir şişeyi alttan keserek de akıtabilirsiniz.

Kendi şeklini yap:
Sahilde bulduğunuz odun parçası, deniz kabukları ve taşlarla herkes kendi şeklini oluşturabilir.

Sayıya taş at!
Çocuğunuzla kuma sayılar çizin ve daire içine alın. Herkes bir taş seçsin ve hedef aldığı sayılara atmaya çalışsın. Oyunu sayıları toplayarak daha heyecanlı hale getirebilirsiniz.

Plaj Bowlingi:
Kum üzerinde kürekle küçük çukurlar açın. Bu oyun için birkaç küçük topa ihtiyacınız var. Topları hedefe doğru yuvarlayın.

Hikaye Saati:
Çocuğunuzla hareketli oyunlar oynadıktan sonra sevdiği bir hikâye kitabını okuyarak mola verebilirsiniz.

Doğa Etkinlikleri:
• Çocuğunuza büyüteçler verin. Doğadaki canlıları yakından inceleyerek keşfetsin.
• Hortum ya da içi su dolu şişelerinizi yukarıya doğru sıçratarak yağmur dansı yapın.
• Doğanın içinde herkes kendi objektifinden fotoğraflar çeksin ve daha sonra hep beraber inceleyin.
• Çevrenizde bir köyü ya da şelaleyi ziyaret edin. Orda yaşayan insanları gözlemleyin. Köyün yemeklerinden yiyin. Kahvesinde oturun. Doğasını keşfedin.
• Bahçeniz varsa çocuğunuzla birlikte yeni bitkiler ekin. Apartmanda oturanlar ise balkonuna küçük sebze ve çiçekler ekerek renklendirin.
• Çocuğunuzun sağlam ve tırmanabileceği boyutta bir ağaca çıkması eğlenceli bir jimnastik olabilir. Kendi gücünü ve el becerilerini keşfetmesi için güzel bir fırsattır. Bunun yanında bolca macera hissetmesinin de kolay yoludur. Ağaca tırmanırken çocuğunuzun güvende olduğundan emin olun. Ne uzak ne de çok yakın mesafede olun. Düşme kaygısıyla cesaretine engel olmayın.
• Çocuklarınızla bir günlük kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. Doğanın içinde macera dolu bir aktivite yapmak hepinize iyi gelebilir.
• Birlikte tebeşir bombaları yapabilirsiniz. Bir kovanın içerisine 1 bardak su, 2 yemek kaşığı mısır nişastası ve birkaç damla gıda boyası karıştırın. Balonların içerisine karışımı doldurun ve ağzını sıkıca bağlayın. Dışarıda bazı alanlara tebeşirle hedefler çizin. Balonlarınızı hızlıca hedefe doğru atıp patlatmaya çalışın.
• Doğadaki hayvanları besleme günü yapın. Belirli günlerde sokak hayvanlarına mama ve su verin.
• Bir doğa yürüyüşünde çöp toplama oyunu oynayın. Doğanın temiz olmasının öneminden bahsederek farkındalık sağlamış da olursunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk İçin Tatilin Kazanımları Say Say Bitmez..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Mutlu Çocuk Yetiştirmek İçin Psk.Aslı PAKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk İçin Tatilin Kazanımları Say Say Bitmez...' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:53
Top