2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Duygu Yönetimi
MAKALE #19689 © Yazan Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ | Yayın Temmuz 2018 | 4,143 Okuyucu
DUYGU REGÜLASYONU

Dokunma anne karnında gelişen ilk duyusudur bebeğin ve çocuk derin sevgi duygusunu bu şekilde hissetmektedir . ‘Kucağına alıştırma, şımartma’ gibi sözler duyduğunuzda direk oradan uzaklaşın. Beynin gıdası ilişkidir çünkü.
Bebek ağladığında kucağınıza almazsanız, yanına gitmezseniz belli bir zaman sonra tabi ki susacaktır ancak bu susma şekli oldukça tehlikeli bir durumdur. Ağlama ne şekilde, ne şartta olursa olsun bir sinyaldir, ağlamalarına karşılık bulamayan çocuk zamanla sinyal vermeyecek ve ebeveyn ile arasına görünmez bir duvar örecektir. Bu nedenle çocuğun sinyalini duymak ve doğru bir şekilde cevap vermek son derece önemlidir.

Ebeveyn korkutan, yalnız bırakan, ilişki kurmayan, kucağına almayan, duygusunu tanımayan ve reddeden biri olduğunda çocukta duygu regülasyonu tam gelişememektedir.

Peki nedir duygu regülasyonu?
Duygu regülasyonu, baş etmekte zorlanılan bir durumla karşılaşıldığında durup, içten gelen ilk tepkiyi bastırıp, tepkilerin sonuçlarını düşünüp, duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir.

Bebekler ve okul öncesi çocukların beyin yapıları duygu regülasyon becerisi için yetersiz olduğundan kendilerini sakinleştirmek için meme/emzik emmeye, annenin kucağı yada battaniye/ayıcık gibi nesnelere ihtiyaç duyarlar. Annenin zamanla, çocuğun bu nesne veya kişilere bağımlılığını azaltabilmek ve kendisini sakinleştirme becerisini geliştirmek için duygu regülasyonunu öğretmesi gerekir.

Duygularını yönetemeyen çocuklar denince akla genelde markette istediği alınmayınca bağıran, yerlere yatan ve kriz geçiren çocuklar akla gelmektedir. Duygu regülasyonunda zorlanan çocuklar durmadan kendilerini zorlayıcı durumlarda buldukları bir kısır döngüye girerler

Çocuğa duygu regülasyon becerisi nasıl kazandırılır?
Önce duygusunu kabul edin ve yansıtın; ‘Biliyorum bu oyuncağı çok istiyorsun ve sana almadığım için çok üzüldün’,
Sakin kalın ve bekleyin. Çocuğunuzun biraz rahatlaması için ağlamasına müsaade edin.
Toplum olarak ağlayan çocuğa dayanamıyoruz. Hep bir susturma eğilimindeyiz. Çocuğunuzun ağlaması sinir sistemlerinin rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak, çocuk ağlarken “ ne var ağlayacak evde bir sürü oyuncak var” tarzı cümlelerden kaçınılmalıdır. Çocuğunuz ile krizin tam ortasındaysanız eğer o anda sözleri bir kenara bırakıp kuracağız göz teması ve dokunma daha etkili olacaktır. ‘ Evet sana oyuncağı almadığım için bana çok kızdın, sen istedin ki oyuncağı sana alayım’ gibi cümleler kurabilirsiniz. Kendini anlaşılmış hisseden kişi ne yapar? daha çok ağlar. Bu cümleleri duyan çocuk da daha çok ağlayacaktır: Ama ebeveyn olarak bu şekilde çocuğun duygularına dokunmuş oluyorsunuz yani buzdağının görünmeyen tarafına dokunmuş oluyorsunuz.

Çocuğun ağlama tonu arttıkça sırtını sıvazlayarak sakin bir ses tonu ile “ biliyorum çok zor, tamam anne burada” gibi cümleler kurabilirsiniz. Unutmayın duygu regülasyonunu sizin sayenizde öğrenecek siz o ortamda çıldırırsanız o da çıldıracaktır.

Çocuğunuz sakinleştikten ve sizi anlayacak duruma geldikten sonra istediğini mantıksal çerçevede kıs ve öz bir şekilde neden almadığınızı açıklayabilirsiniz. Kriz anındayken mantıklı açıklamalarını çocuğunuz duymayacaktır.

Tuğba KOÇ
Pedagog


Kaynakça;
Devecigil N.,Işığın Yolu, Doğan Kitapevi , 2017
Spiegel J. Daniel, Bryson Payne Tına, Koridor Yayıncılık, 2011
Solter J.Aletha, Doğan Kitapevi, 2001
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Duygu Yönetimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba KOÇ Fotoğraf
Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Sosyal Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Uzm.Tuğba KOÇ'un Makaleleri
► Çocuklarda Kaygı Yönetimi Psk.Ezgi TANIL
► Çocuklarda Öfke Yönetimi Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Duygu Yönetimi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:52
Top