2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğu Vajinismus
MAKALE #19704 © Yazan Psk.Dnş.Fatih FİDAN | Yayın Temmuz 2018 | 2,385 Okuyucu
VAJİNİSMUS

Cinsel uyarana karşı gösterilen fizyolojik tepkiyi, Masters ve Johnson 4 ayrı evre olarak anlatmıştır.
-Uyarılma
-Plato
-Orgazm
-Çözülme

Kadınlarda uyarılma evresinin olduğu fakat yeterli olarak uyarılmanın gerçekleşmediği, yani isteğin olduğu fakat korku ve ağrıyacak düşünceleri ile kasılmaların başladığı ve vajinada yeterli ıslanmanın gerçekleşmediği, plato evresinin ise hiç başlamadığı veya başlar başlamaz bittiği veya ağrılı şekilde devam eden ve plato evresine (penis ve vajina birlikteliği ) geçilemediği içinde orgazm ve çözülmenin yaşanmadığı kadınlardan bahsedeceğiz.

Vajinismus, vajina çeperini saran kasların kasılması sonucunda cinsel ilişkinin olmaması veya çok ağrılı bir şekilde olmasıdır. Bu kasılma ile birlikte tüm bedende kasılma ve bacakların kasılmasıyla kapanması gerçekleşir. Aynı zamanda korku, tiksinme, panik hali, kaçma ile geri çekilme ve olumsuz düşünce olarak da girişin olmayacağı kasılmalara eşlik eder. Vajinismuslu kişi bacaklarını o kadar kasarak sıkıca kapatır ki korkudan elleriyle de eşini ittirir ve her deneme hüsranla sonuçlanır. Her deneme sonrasında kadında suçluluk, eşine yetememek, kadınlığında eksiklik gibi düşünceler içerisine girmektedirler. Çiftler sorunu çözmek için yeni yöntemler geliştirirler veya çevreden duydukları ile hareket ederler. Sıcak suya oturma, alkol içme, kas gevşetici ilaçlar kullanma gibi. Bunların hiçbiri bilinçdışı duygu ve düşünceleri değiştirmediğinden mantıklı olmayan çözüm yöntemleri boşa çıkar ve çiftler kendilerini çaresiz hissederek tatmin olma yöntemlerini penis vajina birlikteliği olmadan (sürtünme, oral seks, masaj gibi ) geliştirirler. Plato evresi olmadan yapılan tatmin yöntemleri kişileri uzun süreli çözüm aramamalarına sebep olmaktadır.

Vajinismusun oluşmasında vakayı özel olarak değerlendirmek gerekmektedir. Genel olarak vajinismuslu kadınlar psikolojik kaygı yaşamaktadırlar. Kız çocuklarına öğretilen "cinsellik kötüdür", "kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken birşeydir", "Vajinanı elleme kızlık zarın patlar", patlarsa çok kan akar" gibi düşünceler vajinismusun ortaya çıkmasında önemli bir yeri vardır. Bazen kişi etrafındaki çok bilgili kişilerden öğrendiği ama araştırma yapmadan inandığı yanlış bildiğimiz gerçeklerden dolayı cinsel bilgi eksikliği sebebiyle vajinismus olabilir. Bazen çocukluk yıllarında yaşadığı travmatik bir olay etki etmiş olabilir. Bazen de anne babası arasındaki ilişkiyi olumsuz olarak içe almasından dolayı olabilir.

İlk olarak Vajinismuslu kadının cinsel bilgi eksikliği ile ilgili olarak terapist tarafından bilgilendirme veya doğru kaynaklardan öğrenmeler yapması gerekmektedir. Geleneksel olarak kulaktan kulağa yayılan, toplumun hayal gücü etkisiyle biçim değiştiren gerçek bilimsel verilerle bağlantılı olmayan cinsel mitler, olumsuz düşüncelerdir ve cinselliğin doğasına uygun değildir. Cinsel mitlerin en önemli nedeni; cinselliğin toplumun değer yargılarıyla yakından ilişkili olması ve cinsellikle ilgili konuların açıkça konuşulmaması, tartışılmaması ve üzerinde yeterli bilimsel çalışılmaların yapılmamasıdır. Bu bilinmezlik korkuyu körükler, nedeni bilinmeyen korkular abartılı olarak kulaktan kulağa dolaşır ve cinsel mitler oluşmaya başlar. Cinsel mitler, oluşturdukları abartılı ve gerçekçi olmayan cinsel beklentiler, suçluluk ve yetersizlik hisleri, kaygı ve başarısızlık korkularıyla cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlarlar. Örneğin: "Cinsel ilişki arzusunu belli eden kadın hafif biridir", "Kadınların cinsel isteği azdır", "Cinsellik penisin vajinaya girmesinden ibarettir", "Penisin vajinaya girişi zordur", "İlk cinsel ilişki kadın için çok ızdırap vericidir. Kadın için tehlikeli olabilir", "Sürtünme ile kızlık zarı bozulabilir" gibi mitler kadınlarda ve erkeklerde cinsel işlev bozukluklarına sebep olmaktadır. Bu yanlış bilgiler yerine doğrularını öğrenmek kişide rahatlama oluşturacaktır.

İkinci olarak kadın kendi bedenini, beden duyumlarını öğrenmesi için beden tanıma egzersizleri yapmalıdır. Bedeninin şekli nasıl, nasıl bir yapıda, neresine dokunduğunda zevk alıyor gibi kendi bendenini tanıyarak uyarılma ve sonraki evrelerde daha çok zevk alma yöntemini öğrenmiş olacaktır.

Üçüncü olarak; çiftlerin birbirleri ile olan ilişkilerinde düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bu sorun sadece kadının sorunu değil çiftin sorunu olarak bakmalarını sağlamak ve birlikte mücadele etmelerini desteklemek gerekiyor. Aralarındaki duygusal bağın artması çalışmaları, iletişim kurabilir hale gelme çalışmaları ve iletişim kalıplarında yaptıkları hataların düzeltilmesi ile yapılan uyum arttırma çalışmaları ile de çiftin ekip olarak sorunun üzerine gitme potansiyelleri artacaktır.

Dördüncü olarak, konuşabilir hale gelen çiftin cinsellik hakkında açık bir şekilde konuşmalarını sağlamak isteklerini rahat bir şekilde ifade etme özgürlüğünü verecektir. Çiftlere fantezilerini yazma veya anlatma ile daha açık olmaları için fırsat sunacaktır. Cinselliğin konuşulmadığı çiftlerde görevmiş gibi yapılan ve kendi isteği ile eşinin isteğini hiç bilmeyerek yapılan cinsellik çiftlere zevk vermemektedir. Konuşmak candır.

Beşinci olarak ise kadın ve erkeğin bireysel ve birlikte yapacağı egzersizler ile çiftin istedikleri birlikteliği sağlamaları yani plato evresine geçmeleri sağlanmış olacaktır.

Vajinismus bir kader değildir. Kader olmasından çıkmasını isteyen her kişi istekli, arzulu ve azimli bir şekilde sorununu çözebilir. Yeter ki bunu çözmek için karar versin. Son olarak vajinismuslu her birey özel olarak değerlendirilmeli ve ev ödevleri ile çiftin bilgi düzeyinin arttırılması, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, cinsellikle ilgili yanlış inanç ve tutumların fark edilmesi ve yeni cinsel yaşantıların oluşturulması sağlanmalıdır.

Hazırlayan
Uzm. Klinik Psikolog
Fatih FİDAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğu Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih FİDAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Fatih FİDAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğu Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Aralık 2019
► Panik Atak Ekim 2019
► Duyguların Geçmişi Temmuz 2019
► Yetişkin Çocuklar Temmuz 2019
► Evde Şehvet Bitti Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:07
Top