2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Psikoloğuna Sorulan 100 Soru 100 Cevap
MAKALE #19709 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Temmuz 2018 | 3,896 Okuyucu
Okul öncesi dönemine dair en sık sorulan soruları bir kitapta topladım. Soruları cevaplarken mesleki bilgi ve deneyimlerimi aktardım. “Okul Öncesi Psikoloğuna Sorulan 100 Soru 100 Cevap” isimli kitabım aslında okul öncesi ansiklopedisi niteliğindedir. Yıllardır okul öncesi alanında çalışıyorum. Sayısını hatırlamadığım çocuklarla ve anne babalarla çalıştım. 10 yıldır bana sorulan soruları biriktirdim. İçlerinden en sık sorulan ortak soruları belirleyip cevaplamaya başladım.Sorular 100’ü geçse de bir çok anne babaya rehberlik edecek olanları seçtim.

Yıllardır çalıştığım anne babaların teorik kitaplardan çok pratik kitaplara ihtiyaç duyduğunu gözlemledim. Anne babaların işlevsel olacak önerilere ihtiyaçları vardı. Özellikle yaşadığı yerlerde psikolog olmayanları düşünerek de yazdığım bir kaynak oldu. Kitabımda okul öncesi döneme adım atan her anne babanın bilmesi gereken bilgi ve öneriler yer almaktadır. Okul öncesi dönem bitene kadar olası yaşanacak tüm sorular bu kitaptadır.
Kitaptaki sorular okula başlama ve okul seçimiyle başlayıp ne zaman uzmanlara gitmeniz gerektiği ile son buluyor. Bu arada dönemsel bir çok konuyu ele alıyor. Kitabın bir özelliği de okunup rafa kaldırılacak bir kitap olmamasıdır. Tıpkı sözlük ya da ansiklopedi gibi dönemsel yaşanan sorunlara nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili bilgiler ve öneriler içermektedir. Örneğin çocuğunuz bir dönem travma yaşamışsa adım adım nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlatıyor. Anne babalar için o an bir psikoloğa soramayacağı zamanlarda da kurtarıcı bir kitap olacaktır. Dönem dönem ihtiyaç dahilinde başvurulacak bir kaynaktır.

Bir kitap yazmak elbetteki kolay olmadı. Yazma serüvenim sayısını hatırlamadığım günlüklerle başladı. Okulda daha iyi kompozisyon yazmak için kendimle yarıştım. Çocukluk hayalim gazete ve dergide yazmak olsa da en büyük hayalim bir kitap yazmaktı. Mesleğine tutkun biri olarak hepsi zamanla oldu. Mesleki yazma denemelerime Ege Telgraf Gazetesi ile başladım. Her hafta yeni bir konu hakkında yazarak yazma becerilerimi geliştirmeye çalıştım. Ege Telgraf gazetesinin kitabımın filizlenmesinde çok katkısı vardır. Ardından Türkiye’nin seçkin ebeveyn dergilerinden biri olan Parents dergisinde makalelerim yayınlanmaya başladı. İki yıl sonra kitabımı yansıtan bir şekilde Türkiye’deki annelerin sorularını her ay cevaplamaya başladım. Hala Parents dergisinde her ay annelerin sorularını cevaplamaya devam ediyorum. Uzun bir yazma deneyiminden sonra mesleki bilgi ve deneyimlerimi pratik bir kitapta toplamaya karar verdim. Öyle bir kitap olmalıydı ki her anne baba adeta bir psikoloğu yanında hissetmeliydi. Düşünün ki memleketinde psikolog olmayan biri kitabımla bir çok sorusuna cevap bulabilir. Bunu bilmek bile umut veriyor.

Bu kitapta 100 soru, 100 cevap olsa da aslında 100 kapı, 100 anahtar vardır. Soruları kapılara benzetirsek, cevapları ise kapalı kapıları açan anahtarlara benzetebiliriz. Kitapta 100 anahtarla ilgili ip ucu vermeye çalıştım. Bir anahtarla bir çok kapıyı açamayacağınız gibi çocuk yetiştirirken de yüzlerce anahtara ihtiyacınız olacaktır. Bu kitapta temel bilgi ve önerilere yer verilmiştir. Çocuğunuzun kapılarını açacak ona özgü anahtarlara ulaşabilmeniz için yardımcı bir kaynaktır. Her anne baba bu bilgi ve önerileri temel alarak kendi anahtarlarını keşfetmelidir. Çünkü bir kitapta yazan öneri size ya da çocuğunuza iyi gelmeyebilir. Çocuğunuzu büyütürken tek doğru yoktur. Her çocuk biriciktir. Çocuklara uygun öneriler en sağlıklısıdır. Hap bilgiden çok temel öneriler önemlidir. Bu kitap temel önerileri içermektedir. Fakat siz yine de anne baba yüreğinizle çocuğunuza uygun bir anahtar yaratmalısınız.

Bu kitap anne babalar için yazılmış olsa da aslında onların yazdığı bir kaynaktır. Bana her daim danıştıkları onca soru yazmamı sağladı. Yıllarca tüm soruları biriktirip bir kitaba sığdırdım. Bu yönüyle de bir çok anne babanın imdadına yetişecek bir kitaptır.

Kitabımı bitirirken hangi durumlarda uzmana danışılacağını da ekledim. Hatta hangi konularda öğretmene, çocuk psikiyatristine, çocuk psikoloğuna, okul psikoloğuna ve anne babalar için yetişkin psikoloğuna danışılacağını da belirttim. Çünkü günümüzde ne zaman kime danışılacağı konusunda belirsizlik yaşanıyor. Bazı anne babalar küçük bir problemde psikoloğa danışmak isterken bazıları ise travma yaşasa da danışmaya direniyor.

Kitabım en sık yaşanan konular başlığı altında 100 soru-cevaptan oluşuyor. Her anne baba merak ettiği konu başlığı altında en sık sorulan soruların cevabına ulaşabilecektir. Umarım kitabım her anne baba için faydalı ve pratik olur. Kitabı yazarken sanki karşımda bir anne baba sormuş ben cevaplıyormuşum gibi yazmaya çalıştım. Umut ettiğim de her anne baba yanında her daim bir psikoloğun varlığını hissetmesidir.

Yazmak emek isteyen gönülden bir iştir. Zaman ister, emek ister, çalışmak ister. Mesai zamanlarım dışında bir çok şeyden feragat edip yazmaya oturduğumda ilk olarak çocukları düşünürdüm. Anne babalara ne kadar çok bilgilendirme ve öneri yazarsam o kadar sağlıklı çocuklar yetişeceğini hayal ediyordum. Her daim şuna inanarak yazdım: Sağlıklı Anne babalar, sağlıklı çocuklar... Çocuklarla çalışıyorsanız ilk önce anne babaları güçlendirmeniz gerekir. Yıllarca bu felsefeyle çalıştım. Kitabım aslında anne babalar için olsa da temelinde çocukların hayatının en önemli yıllarında olumlu inançlar geliştirmeleri içindir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Psikoloğuna Sorulan 100 Soru 100 Cevap" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Okul Öncesi Çocuklarda Saldırganlık Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Eğitimin Önemi Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Psikoloğuna Sorulan 100 Soru 100 Cevap' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:18
Top