2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #1973 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 36,910 Okuyucu
GUATR NEDIR?

Guatr boynumuzda bulunan tiroid bezinin buyumesidir. Guatr icin kulanilan bazı terimler şunlardır:

1. BASIT GUATR: tiroid bezinin duz buyumesidir. İçinde nodul yoktur. Genellikle aileseldir, iyod eksikliğinden, selenyum eksikliğinden olabilir.

2. NODULER GUATR: Tiroid bezi içinde nodul denilen yumrular olusmasidir. Nodul neden olusuyor henuz bilinmiyor. Ancak nodulun onemi içinde kanser riski olabilmesidir. Çocukluk ve 30 yaşından önce oluşursa risk fazladır. Mutlaka biyopsi yapılması gerekir.

3. İÇ GUATR: guatrın gögüse doğru büyümesi olabilir. Aslında iç guatr diye bir tanım tıbben yoktur.

4. MULTINODULER GUATR: tiroid bezi içinde birden fazla nodul olmasına multinoduler guatr denir.

5. ZEHİRLİ GUATR: guatr yani tiroid bezinin aşırı hormon yapmasıdır. Aslında zehirlenme falan yoktur. Bu terim yanlış kullanılmaktadır. Zehirli guatr tedavisi mutlaka bir endokrin uzmanı tarafından yapılmalıdır. Önce ilaç tedavisi denenir. İlaç tedavisi 6-9 ay sürer. İlaç tedavisine cevap vermeyen yani ilaç ile iyi olmayan zehirli guatr tedavisinde radyoaktif iyod verrilebilir. Buna endokrin uzmani karar verecektir.

GUATR VARSA HANGİ DOKTORA BASVURMALI?

Guatr varsa mutlaka bir endokrin uzmanina basvurunuz. Endokrin uzmanlari dahiliye ihtisası sonrası 3 yıl daha ihtisas yaparak endokrin Uzmani olurlar ve guatr hastaliklari uzmani olurlar.

NODULER GUATR VARSA HEMEN AMELIYAT OLMAYINIZ

Nodul varsa hemen ameliyat olmayiniz. Önce bir endokrin uzmanina basvurun. Nodulden yapılacak biyopsi ile kanser riski olup olmadığı anlaşılır. Biyopsi temiz yani iyi huylu ise ameliyat gerekmeyebilir. Bu durumda ilaç veya takip yapılır. Nodul gittikçe buyuyorsa, biyopsi kanser yonunden riskli ise o zaman ameliyat kararı verilebilir. Buna karar verecek olan endokrin uzmanıdır. Biyopsi yapılması gayet kolaydır ve bundan kaçınmayınız. Nodulu olup biyopsi yaptırmayanlar tedavisini ihmal etmiş olurlar.

HASHIMOTO (HAŞİMATO veya HAŞİMOTO) NEDIR?

Hashimoto hastalığı tiroid bezine karşı oluşan anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorlarının beze yapışarak onu tahrip etmesinden kaynaklanır. Bu antikorların neden oluştuğu tam bilinmiyor. Ancak genetik olduğu ve bağışıklık sistemindeki bir zayifliktan kaynaklandığı biliniyor. Bu hastalığı 1912 yılında Japon bilim adamı profesör Akira Hashimoto kesfettiği için Hashimoto hastalığı adı verilmiştir. Tedavisi kolaydir. Endokrin uzmanlari bu hastalığı tedavi eder. Sizde hashimoto varsa ailenizden başkalarında ve çocuklarınızda da olma ihtimali yuksektir. Onların da tiroid hormon testlerini her yıl yaptırınız.

TİROİD ULTASONU NE İŞE YARAR:

Tiroid ultrasonu ile guatrın büyüklüğü, nodul olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca ultrason ile nodullerin ozellikleri hakkında bilgi sahibi olunur. İçinde kanlanması fazla olan veya kireç olan veya kenarı düzensiz noduller riskli olabilir. Bunlardan mutlaka biyopsi gerekir.

TİROİD SİNTİGRAFİSİ NEDİR?

Sintigrafi ile tiroid bezindeki nodullerin sıcak mı yoksa soğuk mu olduğu anlaşılır. Koldaki damardan radyoaktif madde verilir ve tiroid bezinin filmi çekilir.


HANGI TUZU KULLANMALI?


Basit guatr eğer iyot yetmezliğinden kaynaklanıyorsa iyotlu tuz yenebilir. Ancak zehirli guatr veya noduler guatr varsa iyotsuz tuz yemelidir.

GUATRDA İLAÇ TEDAVİSİ:

Guatr hastalarında endokrin uzmanlari hastanın tiroid hormon durumuna göre ilaç tedavisi uygularlar.


GUATRDA AMELIYAT NE ZAMAN YAPILIR?

Çok buyuk guatrlarda ameliyat gerekebilir. Bunun için önce endokrin uzmanına başvurunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:38
Top