2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Becerilerinizi Geliştirecek 10 Yöntem
MAKALE #19731 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2018 | 3,026 Okuyucu
İletişim; duygu, düşünce ve bilgilerin türlü yollarla başkalarına aktarılmasıdır. Sosyal yaşamın temel gereksinimlerindedir. İletişim kurma biçiminiz, kişiler arası ilişkilerinize yön veren temel unsurlardandır. Sosyal çevre içinde sağlıklı, mutlu ve huzurlu olabilmeniz için iletişim kurma becerinizin gelişmiş olması gerekir. Kısaca, etkili iletişim kurma yöntemlerini öğrenerek ve en önemlisi de bu yöntemleri uygulayarak geliştirebileceğiniz “iletişim becerisi” psikolojik iyi olma halinizi doğrudan etkileyecektir.

1) İletişim rollerini paylaşın: Öncelikle, etkili iletişim için iletişim rollerinden söz etmek gerekir. İletişim kurarken yerine getirilmesi gereken ve herkesin yakından tanıdığı iki önemli rol vardır: Dinlemek ve konuşmak. Karşılıklı iletişim halinde olan iki kişi rollerini karıştırmamalıdır. Ancak iletişim rollerinin tamamlayıcı olduğu koşullarda sağlıklı iletişim ortamı doğabilir. Bu rolleri gerektiğinde değiştirmeyi tolere etmelisiniz ve paylaşımcı bir tutum içerisinde olmalısınız.

2) Çoklu-görev yapmayın, ana odaklanın: Daha önce hiç biri size bir şeyler anlatırken onu anlamadığınız, aklınızdan çok farklı düşüncelerin geçtiği oldu mu? İşte bu en sık karşılaşılan iletişim engellerindendir. Aynı anda birkaç görevi yerine getirmeye çalışmak hem sizi yorar hem de insanlarla ilişkilerinizi olumszu yönde etkiler. Tüm bunları yaşamamak için, iletişim halinde iken sadece içinde bulunduğunuz ana odaklanmak gerekir. Dikkatinizi olabildiğince size anlatılan konu üzerinde odaklamaya çalışmalısınız.

3) Herkesten öğreneceğiniz şeyler olabileceğini düşünün: Hayatta herkesin farklı yaşam tecrübelerine sahip olduğunu unutmayın. Sosyo-kültürel düzey, din, ırk ayırt etmeksizin karşınızdaki kişiyi tüm ilgilinizle dinleyin. Biri bir size bir şey anlatırken, ondan öğrenecekleriniz olduğunu ve sizin bilmediğiniz şeyleri biliyor olabileceklerini kendinize hatırlatın.

4) Açık uçlu sorular sorun: “ Seyahatin güzel geçti değil mi? “ demek yerine “ Seyahatin nasıldı, biraz anlatır mısın? “ gibi sorular sorarak karşınızdakini anlatmaya teşfik edin. Cevabının sınırlı olduğu yönlendirici sorular etkili iletişim kurmanıza yetmeyecektir. Ancak açık uçlu sorularınız sayesinde sıcak bir iletişim ortamının doğmasına olanak tanıyabilirsiniz.

5) Kendinizi tekrar etmemeye çalışın: Önceden anlattığınız şeyleri tekrar aynı kişiye anlatmak onun için sıkıcı olacaktır. Siz anlatmaktan keyif alıyor olabilirsiniz veya önceden anlattığınızı unutmuş olabilirsiniz. Fakat bu özellikle kaçınılması gereken iletişim engellerindendir. Siz kendinizi ne kadar tekrar ederseniz karşınızdaki sizi o kadar dinlemek istemeyecektir.

6) Ayrıntılardan uzaklaşın: Anlatıcı rolündeyken anlattığınız konuya sürekli ara verip bir ismi, tarihi, sayıyı hatırlamaya çalışmak hem sizi hem de dinleyicinizi yorar. Bu tür ayrıntılar anlatmak istediğiniz konunun dışına çıkmanıza ve kendinizi bambaşka şeyler anlatırken veya düşünürken bulmanıza sebep olabilir. Dinlenilmek istiyorsanız olabildiğince ayrıntılara takılı kalmadan anlatmak istediklerinizi sade bir dille karşınızdakine aktarmalısınız.

7) Kendi benzer deneyimlerinizden bahsetmeyin: Sık rastlanan iletişim hatalarından biri de dinleyicinin, anlatıcının sözünü kesip kendi benzer anısından bahsetmeye çalışmasıdır. Oysa yapılması gereken anlatıcının sözünü bitirmesini beklemek ve ilgiyle, merakla onu dinlemek, anlattıklarına odaklanmaktır.

8) Yargılamayın: Size anlatılan bir konu hakkında kesin yargılarda bulunmaktan, ahkam kesmekten kaçının. En basit konuşmalar bile bu tür alışkanlıklarınız yüzünden potansiyel tartışmalara dönüşebilir.

9) Öğüt vermeyin:
Vereceğiniz öğütler kendinizce doğru bulduğunuz davranışlar ve düşünceler ile ilgilidir. Genellikle, kendi yaşam tecrübelerinizden yola çıkarak öğüt verirsiniz. Ancak hayat dersi vermeye çalıştığınız kişinin görüşleri, olaylara bakış açısı, tecrübeleri sizden farklıdır ve kendisine özgüdür. Sizin söyledikleriniz onun için anlamlı olmayacaktır.

10) Dinlemeden teselli etmeye çalışmayın: “ Olur öyle şeyler, aldırma...”, “ Farklı şeyler konuşalım mı? “ gibi sözlerle karşınızdakini tam olarak dinlemeden teskin etmeye çalışmak ilişkinizin zedelenmesine yol açabilir. Kişi, anlattıklarını dinlemek istemediğinizi düşünebilir. Genel teselli cümleleriyle sorununu basitleştirmeye çalışmanız ona değer vermediğiniz hissini uyandırabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim Becerilerinizi Geliştirecek 10 Yöntem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişim Becerilerinizi Geliştirecek 10 Yöntem' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:23
Top