2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Olmak. Ama Nasıl?
MAKALE #19736 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Temmuz 2018 | 3,847 Okuyucu
MUTLU OLMAK. AMA NASIL ?

Hayattaki en temel gayelerimizden biridir mutlu olmak. Mutlu olmak için hep bir arayış ve çaba içerisinde gireriz. Çoğu vakit sahip olduğumuz imkanlar ve yeterliliklerimiz bizi tatmin etmez, hep bir şeylerin eksik olduğunu düşünürüz. Eksik olanı bulup onu kendimize entegre ederek tamamlanacağımızı ve mutlu olacağımızı var sayarız. Bu nedenle yeni hedefler koymaktan kendimizi alamayız. Bazen koyamadığımız hedefler, atamadığımız adımlar içimizde uhde olarak kalır ve bizi mutsuzluğa sürükler.

Gerçekten de gerçek bir mutluluğun olup olmadığı biraz felsefeye konu olan bir sorudur. Çoğu vakit bizim mutluluktan anladığımız; iyi hissetmemizi sağlayan hayata daha pozitif baka bilmemize imkan veren bir ruh halidir aslında. Bu ruh halini gün içerisinde veya hayatımız boyunca çoğu zaman yaşıyoruz. Bir yarışmayı kazanınca, sürpriz bir hediye alınca, değer verildiğimizi hissedince kendimiz mutlu hissediyoruz. Fakat bütün bunların süresi hayatımızın tümünü kaplamadığı veya etkileri kısa sürdüğünden dolayı elimizden kayıp gidiyor. Biz ise tekrardan onu yakalamak için peşi sıra koşuyoruz.

Bizim dışımızdan gelen etkilerle oluşan mutluluklar maalesef çok uzun soluklu olmuyor. Çoğu insan mutlu olmak için çok parası olması, iyi bir evlilik yapmış olması, iyi bir aileye sahip olması, özgüvenli olması gerektiği gibi şartlarla mutlu olacağını varsaymaktadır. Bu nedenle bunu elde etmek için ne yapılması gerekiyorsa onu yapar. Fakat bu eksik parçaları elde ettiği vakit yine de eskisi gibi tam olarak mutlu olamadığını görür. Buradaki temel hata kendisinin eksik ve yetersiz olduğunu yönelik inancıdır. Bugün çok zengin olup da çok mutsuz olan, çok iyi bir insanla evlenip onun kıymetini bilemeyen, çok iyi bir aileye sahip olup da yanlışlar yapan ve mutsuz olan bir dolu insan bulunmaktadır

Kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesi eksikliklerini yeterliliklerini görmesi çok önemlidir. Hayatını mükemmeliyetçilik düzleminde yaşayan birinin mutlu olması çok zordur. Hiçbir insan mükemmel değildir. Her insanın güçlü ve zayıf yanları vardır. Çoğu vakit biz insanlara bakarken bizde az olan, eksikliğini hissettiğimiz noktaları odaklanırız. Çünkü onlar bizim daha fazla dikkatimizi çeker. Otomatik olarak “ O bende de olmalı” diye düşünürüz. Bu bakış açısı bizi bir arayışa ve çabaya götürür. Sonunda onu bir şekilde elde ederiz fakat bir müddet sonra o elde ettiğimiz özelliğin ışığı söner ve sıradanlaşır. Çünkü elde ettiklerimiz kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemizi sağlamaz. Bu nedenle istenen etki oluşmaz.

Bir kişinin “Benim şartlarım imkanlarım bu, ben bu şartlarım ve imkanlarımı seviyorum ve kabul ediyorum” demesi çok önemlidir. Kendini olduğu gibi kabul etmesi, kendisinin iyi, güzel, doğru yönlerinin olduğunu görmesi gerekir. Çoğu vakit insanlar kendilerinde olan olumlu ve güzel yönleri göremezler. Kendisinde olan özellik ve imkanların herkeste olduğunu ve bu nedenle onların sıradan basit özellikler olduğuna yönelik inançları vardır. Bu inançlar kişinin hayata adapte olmasına engel olur. Hep bir şeyler yapması gerektiğini hissettirir. Bundan dolayı yeterliliklerini, imkanlarını göremezler. Şuan sahip olduğu imkan ve olanaklarını göremeyen biride hayata sıfırdan başlamış, yalnız, eksik, yetersiz olarak kendini görür ve dolayısıyla başarısız ve mutsuz olur. Bu nedenle kişinin kendi yeterliklerini görmesi ve kabul etmesi çok önemlidir. Bu kabul olduktan sonra kişi hayata daha reel bakacak ve daha doğru kararlar almış olacaktır. Böyle bir bakış açısı o kişinin daha mutlu olmasına imkanda verecektir.

Eflatun'un çok güzel bir sözü vardır “önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil en az şeye ihtiyaç duymaktır” kişi varlığıyla yani kendisi ile varoluşuyla yetindiği oranda daha mutlu ve daha huzurlu olacaktır olacaktır.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Olmak. Ama Nasıl?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
► Çocuğuyla Mutlu Olmak İsteyen Anne Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklar Sürekli Mutlu Olmak Zorunda mı? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu Olmak. Ama Nasıl?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top