2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku Yoksunluğu
MAKALE #19744 © Yazan Psk.M.Kenan ALYÜRÜK | Yayın Ağustos 2018 | 2,389 Okuyucu
Uyku Yoksunluğu : Bilinç ve Beden üzerindeki Etkileri

Bir çok kişi uykularının yeterli geldiğini düşünmezler.Bir yetişkin ortalama olarak yedi ile dokuz saat kadar tam ve rahat uyuma gereksinimindedir .Her hangi bir zaman daha az uyursak uyku yoksunluğunun çeşitli dönemlerine gireriz.Uyku yoksunluğu sizin bedeninizde ciddi gerginliğe neden olur buda sizin gün boyu günlük işlevlerinizi yerine getirmek için uğraş vermenize neden olur. Bununla birlikte davranışlarınız ve alışkanlıklarınızı bedeninizin gerektirdiği gibi düzenleyebilirsiniz.

Duygusal Denge

Uyku yokluğu beynimize diğer organlardan daha çok etki eder.Beynimizin duygu merkezi amygdala dır,uyku yokluğunda içimizden ve dışımızdan gelen olumsuz uyaranlara karşı çok daha hassaz oluruz. Aynı anda prefrontal cortex (beynimizin ön kısmı) koşulara uyumda ve duyguların yönetilmesinde daha az aktif olur. Huzursuzluğunuzda artma ,duygu değişiklikleri ve stress oluşur ancak bunları sonlandıramayız.
Stres bir sözcük olarak günlük konuşma dilimize yerleşmiştir, doğru yanlış herkes tarafından da kullanılmaktadır, bir borsa oyuncusu için stres borsadaki dalgalanmalar, futbol kulübü yöneticisi için gidecekleri deplasman, öğrenci için sınav gibi. Stres Bir gerginlik hali yada tehdit oluşturan ve değişme yada uyum gerektiren herhangi bir çevresel istek yada beklentilerdir Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepkidir.
Stres kişinin baş edebilme gücünü aşan ya da zorlayan durumlarla karşılaştığında kendini koruyabilmek ve hayata devam edebilmek adına verdiği otomatik tepkilerdir. Çoğu zaman kişi stres altındayken üç farklı tepkiden birini verir. Eğer var olan durumla mücadele edecek kadar gücünün olduğuna inanıyorsa “savaşma”, baş edemeyeceğine inanıyorsa “ kaçma “ , eğer kaçacak kadar dahi gücünün olmadığına inanıyorsa “donup kalma “ tepkisini verir.
Stres bazen bir hastalığı başlatan, bazen hastalığın devamında hastalığa eşlik eden, bazen hastalık seyrini kötüleştiren ve bazen de tedaviye dirence aracılık eden bir faktör olabilmektedir

Sorun Yüz Çizgilerine Yansır

Uyku yoksunluğu aynı zamanda sizin doğal duygularınızı ve sosyal çizgilerinizi anlama yeteneğinize de etki eder. Duyguları anlama ve uyku yoksunluğu katılımcılara duygulardan temellenen yüz ifadelerini tanımaları söylenmiştir.Uyku yoksunu katılımcılar mutluluk, hüzün gibi temel duygulrı tanımlamakta uyku yoksunu olmayan katılımcılara göre başarısız olmuşlardır. Uyku yoksunluğunda duygularımız daha ziyade acı yönündedir.

Uyku ve Bağışıklık Sistem Sağlığı

Bağışıklık sistemimiz bağımsız değil beynimizden gelen uyarım ve hormonlara bağımlıdır. Stres Bu ile bağışıklık sistemi arasındaki etkileşimlerde sinir sistemi ile endokrin sistemi arasındadır . Bu ilişkinin incelenmesi Psikonöroimmünoloji’dir. Psikonöroimmünoloji, beyin, davranış ve immün sistem arasındaki ilişkileri ilgilendiren bir alandır

Stres bağışıklık sisteminin işleyişini aksattığı ölçüde sağlığı da olumsuz ölçüde etkiler.
Uzun süreli kansere dirençsizliği artırır ancak kanser nedeni değildir ama immün sistemi bozan kansorojen hücrelerin yerleşmesine ve tüm bedene yerleşmesine yol açıyor.
Kanser yatkınlığı olan farelere 400 gün süre ile onlarda stres yaratan insan, kedi sesleri, görüntüler (yılan vs gibi) uyaranlar veriliyor bir gruba (kontrol) grubuna bunlar verilmiyor. Sonuçta stres içinde bulunan farelerde %90 oranda kanser görülürken kontrol grubunda %7 olarak görülüyor.

Yeteri kadar uyku alamamak bağışıklık sisteminizin yeteri kadar enfeksiyonlarla savaşmasını engeller. Yedi saatten daha az uyku sizi tüm gece rahat uyuyanlara göre 2,94 oranında daha çok hasta olmanıza neden olur. Bağışıklık sistemi hastalıklarla uzun süre mücadele etmede yorgun düşer.

Uykuya Öncelik Ver

Uyku yoksunluğu diabet gelişimine ve hipertansiyona iştah kontrolüne etki eder.Buna karşılık bir çok etki uyku kaçırabilir.Ancak uykuyu düzgün hale getirmek için bazın yollar vardır.
Düzenli Uyku Programı Düzenli uyku programlarında uyku hormonları salgılanır.Yatağa aynı saatte gidip aynı saatte uyanmak için hergün, hafta sonları dahil özen gösterin.
Yatma Saati Alışkanlığı Yatma Saati Alışkanlığı stres ve gerilimin uyku hormonlarının salınışını engellenmesini durdurur.
Düzgün Egzersiz Programı Egzersiz sizin beden gücünüzü korur ve stres sizi bütün gece yorgun yapar.
Dışarda Zaman Harcama Doğal 24 saatlik döngüler bedenin uyku hormonlarını kullanmsına ve salınımına yardımcı olur. Dışarda bir yürüyüş yapın, parka gidin bunlar sizin daha çok güneş ışığı almanızı sağlar ve kaliteli uyumanıza yardımcı olur.
Uyku yoksunluğu sizin yaşam beklentilerinize etki eder..Sağlam bir caba ile siz daha iyi bir zihin açıklığı ve artmış enerjiye ulaşırsınız bunlar sizin yaşamınızın sizden istedikleridir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku Yoksunluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Kenan ALYÜRÜK Fotoğraf
Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün Makaleleri
► Uyku Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Uyku Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Uyku ve Evreleri Psk.Filiz ÖMEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uyku Yoksunluğu' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Travma Nedir Nisan 2018
► Uyku Ekim 2012
► Öfke ve Kontrolü Eylül 2012
► Okul Fobisi Nisan 2011
► Stress Nedir Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top