2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabet Hastalarında Elma Önemli Midir?
MAKALE #19824 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018 | 3,147 Okuyucu
Elmalar besleyici bir atıştırmalıktır, ancak kan şekeri yüksek olan, şeker hastalığı olan veya insülin direnci olan içiniyi midir?
Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, şekerler ve karbonhidratlar içermelerine rağmen, elma ve başka meyveler yeme, tip 1 diyabet veya tip 2 diyabetli bir kişi için sorun değildir.
Elmalar şeker eklenmiş yiyeceklere göre farklı türde bir şeker içerir ve aynı zamanda lif ve besin içerirler. Diyabet olan bir kişi, bu meyveyi diyabette sağlıklı beslenmeye dahil etmek için elmaların onları nasıl etkilediğinin farkında olmalıdır.
Bu makalede elma ve diğer meyvelerin diyabet semptomları üzerindeki etkilerine bakacağız.

Diyabetli insanlar, kan şekeri seviyelerinin gün boyunca sabit kalmasını sağlamak için karbonhidrat alımını izlemelidir. Bu durumda karbonhidrat ve şekerler içeren yiyecekleri izlemek mantıklıdır.
ABD Tarım Bakanlığı'na göre, orta büyüklükteki bir elmada toplamda yaklaşık 25 gram (g) karbon bulunur ve bunun yaklaşık 19 gramı şekerdir.
Bir elmadaki şekerin çoğu, doğal olarak oluşan fruktoz biçimindedir ve bu, vücut üzerinde, diğer şekerlere göre farklı bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, fruktoz çikolata ve bisküvi gibi paketlenmiş gıdalarda bulunan rafine edilmiş ve işlenmiş şekerler için farklıdır. Glikoz veya sukrozunfruktoz ile değiştirilmesi, yemekten sonra kan dolaşımında daha az şeker ve insüline yol açmıştır. Orta elma yaklaşık 4 g diyet lifi içerir ve bu lif, şeker ve insülin içinde sivri uçların önlenmesine yardımcı olabilecek, vücuttaki şekerlerin emilimini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, meyvelerin sağlıklı bir yağ veya protein ile eşleştirilmesi de kan şekerindeki ani artışı azaltabilir ve bir kişinin daha uzun süre tok hissetmesini sağlayabilir. Elmalar, elmaların vücuttaki insülin ve kan şekeri seviyeleri üzerinde nispeten düşük bir etkiye sahip olabilen ve diyabetli insanlar için uygun olan düşük glisemik indeksli bir meyve olarak kabul edilir. Diyabetli kişilerin bir elma yedikten sonra sahip olduğu değişiklikleri izlemek hala gereklidir, bu yüzden, vücutlarında ne beklemeleri gerektiğini bilirler.

Elma’nın Vücuda yararları nelerdir ?
Birçok insan basitliklerinden dolayı elmaları sever, ama aynı zamanda çok besleyicidirler. Bir orta elma yaklaşık 100 kalori, 25 g karbonhidrat ve lif için günlük önerilen değerin yaklaşık yüzde 20'sini içerir. Elma su, A ve C vitaminleri ve diğer antioksidanlar ve eser mineraller içerir. Bir kişi lif, su ve besinlerin kombinasyonu nedeniyle bir elma yedikten sonra tok hisseder. Bu yüzden pek çok insan elmaları öğünler arasında tutabilmek için elmaların tadını çıkarır. Elmalarda bulunan quercetin gibi spesifik flavonoidler aslında bir kişiyi diyabetlerden koruyabilir. Elma yiyen birey düşük bir diyabet riski ile ilişkilidir. Elma da dahil olmak üzere, sebzeler ve meyveler açısından zengin bir diyet beslenmek herkes için iyidir, ancak diyabetli bir kişi veya hasta olma yüzdesi yüksek riskli olan kişidaha da önemlidir.

Diyabet ve diğer meyveler
Sebze ve meyveler açısından zengin bir diyet herkes için faydalıdır ve bazı meyveler, özellikle kronik sağlık durumu olan bir kişiye diğerlerinden daha fazla yarar sağlar. Meyveleri bütün olarak ham hali ile tüketmek en çok yararı sağlar çünkü meyve işlendiğinde lifler, antioksidanlar ve diğer besinler azaltılabilir.
Kırmızı meyveler:
Kırmızı meyveler diğer meyvelerden daha düşük şeker seviyelerine sahiptir. Doğal olarak antioksidanlar, flavonoidler ve vücudun bağışıklık sistemini ve genel sağlığını artıran besin maddeleridir. Elmalar gibi, kirazlar da diyabetli bir kişi için faydalı olabilecek quercetin içerir.

Zengin renkli meyveler, aşağıdakiler dahil olmak üzere, sağlıklı seçimler yapabilir:
• Çilek, ahududu ve böğürtlen
• Üzüm ve kuş üzümü
• Yaban mersini
• Kızılcık
• Kiraz ve Vişne
Taze veya dondurulmuş kırmızı meyveleri satın almak mümkündür. Kurutulmuş versiyonlar daha az doyurucu olabilir ama aynı zamanda sağlıklı bir seçenektir, ancak diyabetli bir kişi şeker eklenmiş meyve ürünlerine dikkat etmelidir, çünkü bu her zaman belirgin değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabet Hastalarında Elma Önemli Midir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Kanser Hastalarında Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kanser Hastalarında Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Tüberküloz (Verem Hastalarında) Beslenme Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Seyhan TEMEL
► Her Kilolu Obez Midir? Dyt.Esra DİNÇER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyabet Hastalarında Elma Önemli Midir?' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:28
Top