2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeterince Yemek Yememe Belirtileri Nelerdir?
MAKALE #19826 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018 | 9,319 Okuyucu
Yeterince yemek yemediğinizde tipik işaretler yorgun hissetmek, daha sık hastalanmak, saç dökülmesi veya cilt problemlerini içerebilir.
Obezite ve buna bağlı durumlar yükselirken, yetersiz beslenmenin tehlikeleri göreceli olarak gözden kaçmaktadır.Yeterli besin alınmaması, bir kişinin sağlığı ve refahı üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahip olabilir.
Bu makalede, yetersiz yemenin risklerine ve nedenlerine bakıyoruz. Aynı zamanda, bir insanın yetersiz beslendiğini gösteren 9 işaret ve belirtiye dikkat çekiyoruz.

Yetersiz beslenmenin riskleri
Yeterince besin almama riski yoğun olarak düşük BMI’ye (zayıf) sahip insanlarda görülüyor.BMI, bir kişinin sağlıklı bir kilo aralığında olup olmadığına dair yaklaşık bir gösterge vermek için bir kişinin boyunu ve kilosunu kullanır.Tipik olarak, 18.5 altında bir BMI, zayıflık olarak kabul edilir.
Yetersizlik ile ilişkili sağlık riskleri şunlardır:
• osteoporoz ve kemik kırıkları
• kısırlık
• gelişimsel problemler
• zayıflamış bağışıklık sistemi
• yetersiz beslenme
• artmış cerrahi komplikasyonlar riski
• kansızlık
• kronik yorgunluk



Yetersiz beslenme nedenleri
Bazı insanlar, kısıtlayıcı diyetlere bağlı kalmak ya da popüler sağlık trendlerini takip etmek suretiyle kasıtlı olarak yetersiz beslenmektedir. Bazen, bu diyetler ve eğilimler yanlış yorumlanabilir veya yetersiz ve sağlıksız beslenmeye yol açabilecek beslenme önerileri içerebilir. Bazı durumlarda, yetersiz beslenen bir kişi yanlış beslenme sebebiyle ya da ne yaptığını fark edemeden vücudunu risk altına sokabilir.Bazen anormal derecede yüksek metabolizma veya yüksek düzeyde fiziksel aktivite gösteren insanlar, vücutlarının taleplerine yetecek kadar yemek yememektedir.

9 belirti ile yetersiz beslenme bozukluğu belirtileri nelerdir?
Kişinin yeterince yemek yemediği belirtiler ve belirtiler şunlardır:
1. Yorgunluk
Bir kişinin az yemek yediğini gösteren en belirgin ve yaygın belirtilerden biri sürekli olarak yorgun hissetmektir.
Bir vücut enerjisini kişinin tükettiği besinlerin ve içtiklerinin kalorisinden alır. Vücudun düzgün çalışması için belirli miktar kalorili enerji gerekir. Fonksiyonlar, nefes alma gibi temel ve otomatik vücut süreçlerini ve aktif düşünme gibi daha karmaşık süreçleri içerir.
Sağlıklı bir kiloyu sürdürmek için ihtiyaç duyulan kalori miktarı, kişiden kişiye değişir ve vücut büyüklüğü, metabolizma ve fiziksel aktivite seviyeleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kişi yetersiz besleniyorsa, vücudunun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduklarından daha az kalori tüketiyor demektir. Bu, enerji seviyeleri üzerinde ciddi bir etki yaratabilir, bu da kişinin günlük işleyişini bozabilecek fiziksel yorgunluk ve zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Düşük enerji seviyeleri de fiziksel aktivite performansı ve Spor faaliyetleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, araştırmacılar yeme bozukluğu olan kişilerin çok az kalori tükettiklerini, bunun da fiziksel zindelik ve spor performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bulmuşlardır.
2. Daha sık hastalanmak
Yetersiz beslenme aynı zamanda dengesiz bir diyete de yol açabilir. Bu, bir kişinin vücudunun sağlıklı bir bağışıklık sistemini sürdürmek ve hastalıklarla mücadele etmek için yeterli miktarda besin almaması anlamına gelebilir. Ayrıca, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, gerekenden daha uzun sürdüğü anlamına da gelebilir. Sağlıklı bir besin alımını sürdürmek, küçük çocuklar veya yaşlı yetişkinler gibi zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan kişiler için özellikle önemlidir. Bir çalışmada, araştırmacılar, 65 yaş üstü insanlara besin takviyeleri sağlamanın, bağışıklık sistemlerinin işleyişinde önemli gelişmeler sağladığı sonucuna varmışlardır.

3. Saç kaybı
Beslenme alımının yeterli olmaması durumunda, yıpranma saç kaybına neden olabilir. 2013 incelemesinde uzmanlar proteinler, mineraller, esansiyel yağ asitleri ve vitaminlerdeki eksikliklerin saç renginde veya yapısındaki değişiklikler gibi saç dökülmesine veya diğer anormalliklere neden olabileceğini öne sürdü.

4. Üreme zorlukları
Bir kişinin vücudu yeterli besinleri almadığı zaman, nefes alma ve kan dolaşımı gibi yaşamı destekleyen süreçleri sürdürmeye odaklanamayacağını önceliklendirir. Sonuç olarak, bir kişinin cinsel aktivite isteğini azaltabilen ve üreme süreçlerini durdurabilen seks hormonu üretimi bozulabilir. Araştırmacılar, yetersiz kalori içeren bir diyetin hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme işlevini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Bu, gebeliklerin oluşmasını engelleyebilir.

5. Sürekli soğuk hissetmek
Sağlıklı bir vücut ısısını korumak için insanlar yeterli kaloriye ihtiyaç duyarlar. Çok az kalori tüketmek, bir kişinin vücut sıcaklığının düşmesine neden olabilir, bu da sürekli bir soğukluk hissi yaratabilir. 2011 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar kısıtlı sayıda kalori tüketenlerin, daha fazla kalori tüketenlere göre daha düşük bir vücut sıcaklığına sahip olduklarını bulmuşlardır.

6. Gençlerde engelli büyüme
İyi beslenme, genç insanlarda doğru gelişme için hayati öneme sahiptir. Isınma, sağlıklı kemik büyümesi gibi gelişimin belirli yönlerini bozan beslenme dengesizliklerine neden olabilir. Ergenlik döneminde, kemiklerin büyümesine ve güçlenmesine izin vermek için doğru beslenme şarttır. Bu olmadan, bir kişi yaşıtlarından sürekli olarak daha küçük veya daha zayıf kalabilir.

7. Cilt Problemleri
Cilt problemleri, yetersiz beslenmenin bir başka işaretidir. Bir kişinin vücudu E vitamini gibi yeterli miktarda besin almazsa, cilt sorunlarına yol açabilir. Yeterli E vitamini olmadan, bir kişinin cildinin iltihap veya UV'ye maruz kalmasıyla daha kolay zarar görmesi mümkündür. Sağlıklı cildi korumak için gerekli diğer vitaminler arasında vitamin B-3 ve niasin bulunur.

8. Depresyon
Depresyon, birbiriyle bağlantılı nedenlere sahip olabilen oldukça karmaşık bir ruh sağlığı durumudur. Bir kişinin depresyonuna neyin neden olduğunu belirlemek her zaman mümkün değildir ve bu durum mutlaka beslenme bozukluğunun bir işareti değildir. Bununla birlikte, son kanıtlar yetersiz beslenme ve depresyon arasında bir bağlantı olabileceğini ileri sürmüştür.
Araştırmacılar, depresyonda olan gebe kadınlarla yaptıkları bir çalışmasında, depresyon belirtilerinin omega-3 yağ asidi alımının düşük olduğuyla ilişkili olduğunu bulmuşlardır. Yetişkinlerden elde edilen verileri kullanan başka bir çalışmada, yazarlar depresyonluların diğerlerine göre D vitamini düzeylerinin daha düşük olduğunu bulmuşlardır.

9. Kabızlık
Çok az kalori almak da kabızlığa neden olabilir. Kabızlığı olan kişiler diğer insanlara göre daha az bağırsak hareketleri yaşarlar. Onlar da zor veya yüksek seviyede acı verici sert dışkılama olabilir. Bir insanın yetersiz beslendiği zaman, vücutlarında dışkıya dönüşmesi için daha az yiyecek vardır, bu da kabızlığa neden olabilir. Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketine sahip olma eğilimidir.


Yetersiz beslenme ile nasıl başa çıkabiliriz?

Mümkün olduğunda, bir kişinin az yemek yemenin üstesinden gelmesinin en etkili yolu, tükettikleri kalori sayısını arttırmaktır. Ancak, bunu sağlıklı bir şekilde yapmak çok önemlidir.
Şeker veya sağlıksız yağlar, örneğin yağlar ve doymuş yağlar gibi yüksek gıdalar, önemli miktarda kalori içerir ve genel kalori alımını arttırmak için cazip bir yol olabilir. Bununla birlikte, bu gıdalar aynı zamanda tip-2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi bir dizi başka sağlık riskine de neden olabilir.
Kalori alımını sağlıklı bir şekilde artırmak için bazı ipuçları şunlardır:
• Gün boyunca daha sık yemek yeme
• Protein oranı yüksek besinlerle beslenmek
• Pirinç veya makarna gibi daha karmaşık karbonhidratlar yemek
• Fındık, zeytin ve avokado gibi daha fazla tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlar tüketmek
• Diyettinize uygun iyi sebzeleri seçmek
• Kardiyovasküler egzersizi ancak doktor tarafından tavsiye edilirse uygulamak
Beslenme bozukluğu olan kişiler ya da yetersiz beslenmeye katkıda bulunan diğer sağlık durumları esnasında bir doktor tavsiyesi almalıdır. Aşırı beslenebileceği ya da yukarıda bahsedilen herhangi bir belirti ve semptomu deneyimlediğinden endişe duyan insanlar bir doktor veya diyetisyen görmeyi düşünmelidir. Bir doktor veya diyetisyen, bir kişiye herhangi bir semptom hakkında tavsiyede bulunabilir ve kalori alımını sağlıklı bir şekilde artıracak veya tükettikleri besin sayısını artıracak bir diyet planı hazırlamaya yardımcı olabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeterince Yemek Yememe Belirtileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Yemek Aşkı (Yemek Yemeyi Çok Sevmek) Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Yemek Aşkı Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Diyet Yemek Nedir? Dyt.Nursel EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yeterince Yemek Yememe Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top