2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duyu Bütünlemenin Fonksiyonel Nöroanatomik Temelleri
MAKALE #19839 © Yazan Enes TUĞRUL | Yayın Eylül 2018 | 2,137 Okuyucu
Duyu Bütünleme terimi Ayres tarafından önerilmiştir. Terim, duyusal uyarılmaya atipik davranışsal tepkiler sergileyen, başta çocuklar olmak üzere, bireylere odaklanan bir çalışma alanının tanımlamaktadır. Bu klinik durum duyusal işlemleme bozukluğu olarak anılmaktadır.
Baktığımız zaman 2010’lu yıllara kadar duyusal işlemleme bozukluğu semptomlarının psikiyatri ve nöroloji alanlarının ilgisi dahilinde olmadığını görüyoruz.Tabi ki günümüzde durum artık böyle değil.
2010’lu yıllarda baktığımız zaman bu bozukluktan bahsedilmemekle birlikte, bu bozukluğu oluşturduğu düşünülen semptomlar, gelişimsel dispraksi başlığında kısaca bahsedilmekteydi.
Bu yazımızda duyu bütünleme nedir ya da bozukluğunda neler görülür konuşmayacağız. Çünkü bununla ilgili bilgileri daha önceki yazılarımdan ulaşabilirsiniz. Şimdi gelin işlevsel olarak duyusal işlemleme bozukluğuna bakalım…
İşlevsel Olarak Duyusal İşlemleme Bozukluğu
Semptomların belirtileri, bazal ganglionlar ve serebellar fonksiyonlar bağlamında kolayca anlaşılabilir.
Burada önemli olan durum duyusal işlemleme bozukluğu tanısı konan belirli çocukların çok fazla uyaranı fark ettikleri gerçeğiyle ilgilidir. Duyusal uyaranlar çok kolay algıya dönüşür ve birey tarafından görmezden gelinemezler yani önceki yazılarımda da paylaştığım gibi sinir sisteminde ki filtreleme sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz. Bu durum bazal ganglionların anormal fonksiyonunun bir belirtisi olarak anlaşılabilir.
Büyük ölçüde dopaminerjik geçit görevi gören bazal ganglionlar, kortikal ve alt düzey beyin sistemleri arasında ara yüz olarak görev yapar. Bazal ganglion talamustaki inhibisyonu serbest bırakarak neokortikal dikkat için nesneleri seçer ve bu da kortekste uygun bölgenin aktif hale gelmesini sağlar. Üst düzey kortikal sistem görsel, işitsel ve dokunsal duyu uyaranlarını içerir.Alt düzey sistemler içinde bazal ganglionlar, oryante edici yanıtlar üzerinde inhibisyonu sağlar.
Uyarıyı uygun bir şekilde seçememek veya filtrelemedeki bozukluk çok fazla uyaranın fark edilmesinde kendini göstererek zayıf dikkat ile sonuçlanır. Bazal ganglionlar ve dopaminerjik bozukluklar çeşitli nörogelişimsel bozukluklarda görülür ve çeşitli etiyolojilerden kaynaklanabilir. Bazal ganglionların anormal bir yapısı, alt veya üst seviyediki duyu-motor sistemler üzerinde disinhibisyona neden olur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Tourette sendromu, bağımlılık, şizofreni ve Parkinson gibi durumlar bu şekilde anlaşılmaktadır. Bazal ganglionlar ne ve ne zaman bilgisinin duyusal yolunda önemli bir rol oynamaktadır. Benzer şekilde serebral palside de çeşitli duyusal işlemleme anormallikleri gözlemlenmiştir. Bu bağlamda serebral palside gözlemlenen serebral kortekste travma veya yaralanma, bazal ganglionların doğrudan yada dolaylı olarak sinirsel sinyalleri zayıflatarak algısal işlemleme sisteminin uygun inhibisyonunu önleyecektir.
Bu anlattığımız durumlar duyusal işlemleme bozukluğunun nöroanatomik temellerini anlamak için kritik önem taşır.
Bazal ganglion disfonksiyonu duyusal işlemlemeyi bozabilir. Bazal ganglionlarda düzgün geçiş sağlanmadığında, dikkat edilmemesi gereken ya da üzerinde durulmaması gereken girdiler dikkat dağıtıcı olarak karşımıza çıkar.
Örneğin, beyin sapı sistemleri bazal ganglionlar tarafından disinhibe edilirse, birey dış çevredeki işitsel ve görsel uyaranlara karşı dikkati dağıtan etkilere karşı savunmasız kalacaktır. Bu dikkat dağıtıcılık, bu duyusal uyaranlara karşı aşırı duyarlılık olarak gözlemlenecektir. Genel olarak baktığımız zaman bu durumlar hiperaktivite, dışa dönük davranışlar, zayıf bilişsel ve sosyal işlevler, duyusal arayış davranışı ile karakterizedir.
Serebellum ve Duyusal İşlemleme Bozukluğu
Serebellum fonksiyonu, duyu uyaranlarının deneyimlendiği kuvvet ile ilişkilidir. Örneğin koku konsantrasyonu ve koklama hacmi birbiri ile ters orantılıdır. Yani koku konstanstrasyonu ne kadar kuvvetli ise, kokunun hacmi o kadar küçük olur. Serebellum, kokunun yopunluğunu modüle etmek veya düzenlemek için koku konsantrasyonu ile ilgili olfaktör duyu bilgisini alır ve burada gelen koku girdisini düzenler.
Serebro-serebellar sistemin mimarisi içindeki anormalliklerin duyu uyaranına karşı hipo ya da hiper duyarlılık ve yanıt vermede önemli bir rol oynaması beklenir.
Serebellum neredeyse her duyu sistemiyle çift yönlü bağlantılara sahip olduğu için serebellum yoluyla işlenen bilgi, içerdiği duyusal modaliteye göre değişebilir. Benzer şekilde beyincik sinir sisteminin geri kalanının bağımlı olduğu duyusal verilerin çoğunun izlenmesinde ve düzenlenmesinde özel olarak yer alır. Bu nedenle serebellum ile duyusal işlemleme bozukluğunun bulguları arasında güçlü bir ilişki vardır.
Serebellum neredeyse tüm korteks ve beyin sapı bölgelerinden bağlantı alır. Bu bilginin kalitesini değiştirdikten sonra, serebellum onu bilgi kaynağına döndürür. Serebellum, bilgi işlemleme için uzmanlaşmış bölgelere ayrılmıştır. Serebellum ve omurilik, beyin sapı, bazal ganglionlar ve seerebral hemisfer arasındaki nöroanatomik bağların özgünlüğü serebellumdaki duyusal, bilişsel, duygusal ve motor fonksiyonların topografik düzenlenmesini kolaylaştırır. Serebellumun farklı bölgelerinde bilgiler farklı alanlardan yönetilir. Bu da serebellumun uzmanlaşmış bölgelerindeki bozukluğun odak alanına bağlı olarak duyu, bilişsel işlevler, duygulanım ve motor davranış üzerinde farklı etkiler yaratacağı anlamına gelir.
Neokorteks, bazal ganglion ve serebellum arasında etkileşim gerektiren, çift katmanlı bir beyin fonksiyonu modelini açıklamaya çalıştım. Her beyin bölgesi, duyu-algı, bilişsel, duygu ve motor adaptasyona bir katkı yapar. Bu nöroanatomik çerçeveyi anlamak, normal gelişim ve adaptasyonda çeşitli patolojilerdeki varyasyonlara olan katkımızın arttırılmasını sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duyu Bütünlemenin Fonksiyonel Nöroanatomik Temelleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Enes TUĞRUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Enes TUĞRUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes TUĞRUL Fotoğraf
Enes TUĞRUL
Antalya
Ergoterapist - Duyu bütünleme terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Enes TUĞRUL'un Makaleleri
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Duyu Bütünlemenin Fonksiyonel Nöroanatomik Temelleri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi'de Ergoterapi Nisan 2018
► Ergoterapi Nedir ? Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top