2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme
MAKALE #19853 © Yazan Dyt.Büşra DAYIOĞLU | Yayın Eylül 2018 | 2,412 Okuyucu
İnfertilite'nin (Kısırlık) Beslenme Kaynaklı Sebepleri

Susie Langley 2014 yılında özel bir infertilite kliniğinde 300 infertil kadınla bir çalışma yapmıştır. Bir beslenme tarama formu hazırlayarak ilk hekim ziyaretinden önce kadın infertil hastaların dormu doldurması sağlanmıştır.

Peki amaç nedir?

==> Doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen yaşam tarzı risk faktörlerini tanımlamak.

Çalışma sonuçlarında infertiliteye yol açan sebeplere gelince;

 Kadınların %43'ünde çok zayıf ve şişmanlık,

 Yaklaşık %50'si gerekli enerji ve besin ögelerini kısıtlayan yani popüler diyetleri sık uygulamakta ve aşırı kilo verip fazlasını yeniden alan,

 Düşük yağ ve kolesterol içeren vejetaryen beslenmesi (%21'i sebze ve meyveden kısıtlı diyet),

 Yeme bozukluğu bulunması (%19'u çok hızlı yemek yemekte),

 Öğün atlama (%31'i kahvaltıyı atlamakta),

 Aşırı egzersiz yapma,

 Folik asit takviyesi kullanmama, öğün atlama ve çok fazla stresli hayata sahip olan kadınlarda infertilite daha sık görülmüştür.

Araştırmadaki kötü bir nokta ise beslenme destekleyicileri kullanarak kilo verenlerin infertil olma risklerinin arttığını gösteren kanıtlara rastlamalarıdır. Yani infertil olan bireyler değerlendirdiğinde % 81'inin düzenli diyet destekleyicisi kullandığı, % 10'unun herbal diye adlandırılan destekleyicilerden kullandığı, % 14'ünün folik asit desteği almadığı, % 36'sının özel tıbbi bir nedene bağlı ilaç kullandığı ve % 24'ünün besin alerjisi olduğunu bulmuştur.

EVEETTT....

Bebek sahibi olmaya karar veren anne ve baba adayları, sıkıntılı, zor süreçlerden geçerek tüp bebek tedavisine karar verdiniz. Peki tüp bebek tedavisinde beslenme konusunda nelere dikkat etmelisiniz?

Vücutta artan kiloyla gelen yağlanma ve zayıflamayla oluşan düşük yağ oranı gebelik oluşma ihtimalini azaltmaktadır. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce anne ve baba adayları kilolu veya zayıf değil, ideal kilolarında olmalıdırlar. Şişman olan gebe adayları dikkat! Şişmanlık tüp bebekte başarısızlığı arttırır.

Anne olmak isteyen bir kişinin hem kilosu hem de polikistik over rahatsızlığı varsa tüp bebek tedavisinin başarılı olma şansı iyice azalır. Polikistik over sendromu insülin direncine sebep olabilir. İnsülin direnci, karın bölgesini yağlandırarak tüp bebek tedavi başarı şansını düşürür.


BESLENME ÖNERİLERİ
• Günde en az 2 – 2,5 litre su tüketmelisiniz.

• Öğün sayısını arttırarak günde 3 ana, 2-3 ara öğün yapmalı ve öğün atlamamalısınız.

• Süt ve ürünleri iyi birer kalsiyum, potasyum ve protein kaynağı olduğundan tam yağlı süt ve ürünlerini tercih etmelisiniz.

• Alkol ve sigara gebe kalma ihtimalini azalttığından, üreme sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigarayı içmemelisiniz.

• Sebze ve meyveleri mümkün olduğu kadar organik
olarak tercih etmelisiniz.

• Yapay tatlandırıcılar, kızartmalar, MSG (monosodyum glutamat) ve diğer katkı maddelerini içeren yiyecekleri tüketmemelisiniz.

• Anne adayı, gebelik öncesi ve gebelik süresince folik asitten zengin gıdalarla beslenmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, yeşil fasülye vb.), fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, saflaştırılmamış tahıl ürünleri folik asitten zengin gıdalar olarak kabul edilmektedir. Tüketim miktarları kişiye göre değişmektedir.

• Çay ve kahve tüketimini azaltmalısınız. Hatta kahveyi tamamen bırakıp, günlük 1-2 çay bardağı açık çay miktarını aşmamalısınız.

• Omega-3 desteğinden dolayı haftada 1-2 kez mevsiminde balıkları tüketiniz.

• Asitli içecekler ve rafine şeker içeren yiyecekleri tüketmeyiniz.

• Üreme sistemini çalıştıran ve içeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler açısından beslenmenizde avokadoya yer verin.

• Seks hormonlarının salgılanmasını arttıran C vitamininden zengin çilek, kivi, portakal, biber gibi besinlerde beslenmeye eklenmelidir.

• Ve tabi egzersiz olmazsa olmazlardansa düzenli yürüyüşlerle sağlık iyileştirilmeli ve yumurta kalitesi korunmalıdır.

Sonuç olarak, tüp bebek tedavisine karar verildiği andan itibaren kilo kontrolü sağlanmalı, sağlıklı bir hamilelik için ideal kiloda olmalı ve tüketilmesi gereken besinlere vücudun ihtiyacı kadar yer verilmelidir.

Kilo vermek, kilo almak, yumurta ve sperm kalitesini artırmak, sağlıklı beslenmeyi, gebelikte nasıl beslenmeniz gerektiğini öğretmek için sizinleyim.

Unutmayın ki; SAĞLIKLI BESİNLER SAĞLIKLI BEBEKLERE AÇILAN BİR YOLDUR.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Depresyon Tedavisinde Beslenme Dyt.Kevser BAŞKARA
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Bebek Beslenmesi Dyt.Deniz ŞAFAK
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:48
Top