2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zeka Testi
MAKALE #19854 © Yazan Uzm.Psk.Erkan EZERÇE | Yayın Eylül 2018 | 2,901 Okuyucu
Zekanın bir çok tanımı olmakla birlikte kısaca zekayı; planlama, algılama, düşünme, bellek, öğrenme ve organize etme yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Bireylerin zeka düzeyleri zeka testleriyle değerlendirilir. Türkiye de geçerlilik ve güvenirlilik çalışmaları yapılmış en yaygın olarak kullanılan çocuklar için zeka testi WISC-R dır ve 6-16 yaş grubuna uygulanır. WISC-R zeka testi sözel ve performans olmak üzere 12 alt testten oluşmaktadır. Genel bilgi, benzerlik, aritmetik, sözcük dağarcığı, yargılama ve sayı dizisi sözel alt testlerdir. Resim tamamlama, küplerle desen, parça birleştirme, resim düzenleme, şifre ve labirent alt testleri de performans alt testleridir.
Testin süresi çocuğun performansına göre 1-1,5 saat bazı çocuklar da 2 saate kadar sürmektedir. Zeka testi çocuğun zeka bölümü hakkında bilgi verirken ayrıca çocuğun bir çok özelliğini gözlemleme imkanı da vermektedir. Zeka testi uygulamadan önce çocukla iyi bir iletişim kurulmalı, ve hemen teste geçilmemelidir. Ayrıca çocuk aç uykusuz, hasta olmamalı ve geç saatlerde uygulamak çocuktan alınacak performansı etkilemektedir. Zeka testini amacı çocuktan maksimum düzeyde performans almak gerekliliğini unutmamak gerekir.
Teste çocuk gelmeden önce kesinlikle aile çocuğun performans kaygısını artıracak şeyler örneğin “zeka testi”, “test”, “sınav”, “dikkatli ol”, gibi kavramlar kullanılmamalıdır. Çocuğa gerekli açıklamaları uzman yapmalıdır. Genellikle yapılan doğru bir açıklama “ Şimdi seninle bir çalışma yapacağız bu çalışmada kolaydan zora doğru bazı sorular yer alıyor Bazı sorular sana kolay gelebilir Bu senden küçük çocuklar içindir. Bazı sorular da sana zor gelebilir Bu da senden büyük abiler/ablalar içindir o yüzden yapamadığın sorular da üzülme ben senin yaşında ki bir çocuğun hangi sorulara cevap verebildiğini görmek istiyorum.” Açıklaması yeterli olacaktır.
Aileye test sonucu rapor şeklinde verilmelidir. Zeka testinin sonuçlarının sadece IQ olarak verilmesinin etik açıdan uygun olmamasının yanında bir yararı da yoktur. İyi rapor, uzmanın yaptığı gözlem, çocuğun yaşıtlarının üstünde, yaşıtlarına uygun ve yaşıtlarının altında becerileri sıralanarak son olarak sonuç kısmı yazılır ve aileye önerilerde bulunulur.

Zeka Testi İle İlgili En Çok Merak Edilenler!

WISC-R Zeka Testi hangi durumlarda yapılır?
Öğrenme güçlüğü ( disleksi, matematik bozukluğu ), Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, akademik başarısızlık, algılama güçlüğü, zeka geriliği, üstün zekalı, uyum ve davranış sorunları gibi farklılıkların tespit edilmesinde yararlanılır.

Kimler Zeka Testi Yapabilir?
Wısc-r zeka testini psikoloji yada psikolojik danışmanlık ve rehberlik lisans mezunu olup özel yada resmi kurumlardan zeka testi uygulayıcı sertifikasına sahip olan kişiler bu testi yapabilir.

Wısc-r zeka testinin diğer zeka testlerine olan üstünlüğü nedir?
Wısc-r zeka testi dünyada ve Türkiye’de en sık kullanılan, geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan ve on iki alt testten oluştuğu için her alt test birçok yeteneği ölçtüğü için tercih nedenidir.

Zeka Testi Sonucunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Testi yapan kişinin deneyimli olması, çocukla test başlamadan önce iyi bir iletişim içinde olması, çocuğun anksiyetesinin yüksek olması, çocuğun motivasyonu, odanın fiziksel koşulları ( ısı ve ışık), geç saatlerde yapılması gibi bir çok faktör zeka testinden alınabilecek performans üzerinde etkilidir.

Zeka Testi Sonucu Anne Babayı Nasıl Etkiler?
Zeka Testi sonucunu mutlaka aileye rapor şeklinde sunulması ve IQ sonucunun aileye verilmemesi gerekir. Çünkü sadece verilebilecek IQ rakamdan ibarettir. Bu rakama ilenin olumlu yada olumsuz olarak çocuğu etiketlemesine neden olacaktır. Klinik deneyimlerim sadece IQ sonucu verilen ailelerin yıllar sonra bile bu sonucu unutamadıkları yönündedir. Buradaki amaç çocuğun zeka puanını öğrenmek değil, zekasını oluşturan yeteneklerin tek tek araştırılması olmalıdır. Yani zeka testi yaptırmada ki anne babanın amacının olması gerekir. Sırf merak duygusu için zeka testini yaptırmak hem aileye hem de çocuğa zarar verecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zeka Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan EZERÇE Fotoğraf
Uzm.Psk.Erkan EZERÇE
Ankara ve Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
Psikoterapist, Evlilik & Çift Terapisti, Cinsel Terapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin Makaleleri
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wisc-R Zeka Testi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Zeka Testi' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:51
Top