2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Türleri ve Panik Atak Belirtileri
MAKALE #19859 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2018 | 3,646 Okuyucu
Panik atak türleri ve belirtilerini ele almadan önce Panik Atak Nedir? Sorusuna cevap vermek gerekir. Panik atak, kişide ortada gerçek bir neden yokken aniden gelişen dehşet, korku ya da endişeye verilen addır. Panik ataklar genellikle birden ortaya çıkar ve 10 dakika gibi bir süre içerisinde zirveye ulaşarak sonlanır. Bazen panik ataklar art arda yaşanabilir.

Panik Atak Türleri
Panik atak türleri için belli başlı 3 tür sayılabilir;
1. İlk panik atak türü aniden ve hiçbir belirti vermeden gelişen panik atak olarak adlandırılabilir. Bu tür panik ataklarda kişinin içinde bulunduğu durum ya da çevresel faktörler panik atağa neden olmaz. Öyle ki bu tür panik ataklar uykuda bile yaşanabilir.
2. İkinci panik atak türü kişinin içinde bulunduğu durum nedeniyle ortaya çıkar. Panik atak yaşayan kişi bu durumu ve tetikleyiciyi fark edebilir. Kişinin panik epizodunu tetikleyen durum oldukça belirgin olduğu için kişi panik ataktan kaçınma davranışı gösterebilir. Örneğin kapalı mekan korkusu olan bir kişi, bir asansöre bindiğinde ve hatta binmeyi düşündüğünde bile panik atak yaşayabilir.
3. Üçüncü panik atak türü kişinin duruma bağlı olarak yaşadığı kaygı sonrasında panik atak olarak yaşaması olarak açıklanabilir. Kişi panik atağını tetikleyen durumların sürecinde değil sonrasında panik atak yaşayabilir. Örneğin sosyal ortamlardan korkan ve kaygılanan kişi, sosyal bir ortamda değil de bu ortamdan ayrıldıktan sonra panik epizot geçirebilir.

Panik Atak Belirtileri
Panik atak teşhisi nasıl konur sorusuna verilecek en iyi cevap, kişinin panik atak yaşadığı esnada aşağıda yer alan bazı semptomların en az dördünü deneyimlemesidir. Bu kriterlere uygun kişilere panik atak teşhisi konulabilir.
Panik atak belirtileri arasında;
- kalbin hızla çarpması, çarpıntı, kalp atımının hızlanması,
- titreme ya da sarsılma,
- terleme
- gerçeklikten kopmuş gibi hissetme, çevresindeki kişilerden ayrı hissetme,
- nefes darlığı ya da nefesin kesildiğini hissetme,
- uyuşukluk ya da karıncalanma,
- soğuk ya da sıcak basması hissi,
- boğuluyormuş gibi hissetme,
- göğüs ağrısı ya da göğüs bölgesinde rahatsızlık hissetme,
- mide bulantısı, karın bölgesinde ağrı,
- baş dönmesi, sersemleme, ayakların yerden kesilmesi hissi,
- kontrolü kaybetmekten ya da aklını kaçırmaktan korkma,
- ölmekten korkma sayılabilir. Kişi bu belirtilerden dördünden daha azını yaşıyorsa o kişiye sınırlı belirtili panik atak teşhisi de konulabilir.

Panik Atak ve Panik Bozukluk Aynı Rahatsızlık mıdır?
Yukarıda sayılan belirtileri hayatınız boyunca bir kez ya da birkaç kez deneyimlemiş olabilirsiniz. Anormal durumlarda ya da nadir yaşanan travmatik yaşam deneyimlerinde panik atak belirtilerini yaşamış bir daha da bu belirtilerle hiçbir zaman karşılaşmamış olabilirsiniz.
Bir ya da birkaç kez panik atak yaşadığınız için panik bozukluğa sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak aslında her insan hayatının bir döneminde bir panik atak yaşayabilir. Panik bozukluk bu durumdan oldukça farklıdır. Panik bozuklukta ataklar ilaç, alkol, tıbbi ya da psikolojik durumla tetiklenmez. Yaşadığınız bazı psikolojik rahatsızlıklar da panik bozukluğun belirtilerine benzeyebilir. Hatta fiziksel rahatsızlıklarınız bile üzerinizde panik atak etkisi bırakabilir.
Kişinin kendi kendine teşhis koyması her rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da oldukça yanlıştır. Eğer yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız muhakkak bir uzman tarafından değerlendirme isteyin. Böylece panik bozukluk değil de farklı bir tıbbi durumun içindeyseniz daha hızlı yardım alabilir, yaşadığınız şey gerçekten panik atak ise profesyonel desteğe daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Türleri ve Panik Atak Belirtileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Yazıları
► Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Türleri ve Panik Atak Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
◊ Ergenlik Aşamaları Eylül 2018
◊ Cinsel Fobiler Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:38
Top