2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Okula Başlama Sürecinde Anne Baba Tutumu
MAKALE #19872 © Yazan Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN | Yayın Eylül 2018 | 1,942 Okuyucu
Okula başlama dönemi hem aileler hem de çocuklar için heyecan verici bir süreçtir. Hazırlık aşaması, okul için alınacaklar, yapılacaklar ve yeni bir düzen oldukça yoğun bir dönem olarak hayatlarına girer. Çevrelerinden duydukları büyüyünce okula gideceksin cümlesi artık gerçek hale gelmektedir ve bu hedeflenen duruma ulaşmanın mutluluğu heyecan ve sevinç yaratır.

bunun yanında yeni bir ortam ve yeni insanlarla tanışmak keyifli aynı zamanda bilinmezlikten ötürü bir miktar kaygı yaratabilen bir süreç olarak kendisini gösterir. Okul açılmadan 1 gün öncesine kadar mutlu, heyecanlı olan çocuk, okul günü kendisini bir miktar tedirgin,kaygılı bilinmezlikten ötürü stresli hissedebilir. Henüz yaşamadığı bir deneyim olan yeni hayatı anlatıldığında keyifli olsa da okula gidileceği gün yeni bir öğretmen, yeni arkadaşlar ve yeni kurallarla oluşan bir düzen olarak zihninde soru işaretleri barındırır.

İlk hafta çocuk için daha çok uyum haftası olarak nitelendirilir. ilk gün her zaman için kaygının en yoğun olduğu gündür. o gün tanımadığı bir çevrede güvende hissettiği ailesinden uzaklaşmanın ve diğer uzaklaşan çocuklarla birlikte kendisini yalnız ve üzgün hissedebilir. bu durum geçicidir öğretmenini tanıdıkça ve arkadaş edinmeye başladıkça giderek azalan bir süreç olur. İlk günlerde çocuk daha çok bulunduğu ortamı gözlemler. Bazı çocuklar ilk günden arkadaş bulabilir, öğretmeni ile kolayca iletişime geçebilir ve hemen adapte olabilir.
Bazı çocuklar içinse bu durum biraz daha uzun sürmektedir. Çocuğun mizacına ve kişilik özelliklerine göre değişim gösteren bu durumda anne babaların dikkat etmesi gereken en önemli süreç çocukları için kendi yaşadıkları duygulanımların çocukların yeni hayatlarına adapte olma süreçlerinde ne kadar etkili olduğunu görebilmeleridir. Sadece çocuğun yaşadığı yeni bir süreç olarak gözükse de anne ve baba içinde çocuğun yaşadığı bu duygusal dalgalanma etkileyici bir niteliktedir. Eğer çocukları İlk günlerde arkadaş bulamaz ve okula adapte olmakta zorlanırsa çocuğun annesi kaygı hissedebilir. Çocuğunun yaşadığı süreci desteklemek adına bazen aşırı destekleyici bazen de baskılayıcı tutum sergiler ise çocuğun normalde gelişmesi gereken adaptasyon süreci farklılaşmakta ve çocuğun kaygısını tetikleyerek artmasına neden olmaktadır. Bu durum çocuğun uyum sağlama sürecinin tamamlanmasına engel olmaktadır. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi gereken önemli kısımlar şunlardır: Çocuklarının yaşadıkları süreci izlemeleri ve kendi duygulanımlarını fark etmelidirler. Çocuklarını yaşadıkları bu değişimi izlemek kadar kendilerinin etkilenme süreçlerini gözlemlemelidir. Yaşanılan durumun kişide nasıl bir düşünce ve duygu ortaya çıkardığını fark edilmesi bununla ilgili kontrolün sağlanması çocuğa yaklaşımı da olumlu olarak etkileyecektir. Çocuklar yaşadığı süreçte neler düşündüklerini ve neler hissettiklerini paylaşmaları konusunda cesaretlendirilir. Yaşadığı heyecan ve mutluluk kadar tedirginlik ve keyifsizlik hislerinin bu döneme özgü olabileceği bilinmelidir. Çocuğa karşı anlayışlı, kabullenici ve sakinleştirici yaklaşmak anlatılanları (eğer ciddi bir durum yoksa) normalleştirerek onu anladığınızı hissettirebilmek gerekmektedir.

Eğer bütün bu süreci sakince izlemenize, çocuğa karşı destekleyici ve anlayışlı olmanıza rağmen adapte olmakta zorlandığını görüyorsanız ilk olarak kendi sınıf öğretmeninden ve okul rehber öğretmeninden destek almanız yararlı olacaktır. Onlar bu süreci sağlıklı atlatabilmeniz için gerekli desteği verebilir ancak okul desteğine rağmen çözülemeyen uyum sorunlarını mutlaka bir uzmana danışarak çözmek için çalışılması önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Okula Başlama Sürecinde Anne Baba Tutumu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve DÖKÜMCÜ ÇAKAN'ın Yazıları
► Anne Baba Tutumu ve Çocuk Psk.Elif ATABAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Okula Başlama Sürecinde Anne Baba Tutumu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:59
Top