2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahve Tüketmenin Sağlığa Yararları ve Zararları Nelerdir?
MAKALE #19887 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Ekim 2018 | 2,607 Okuyucu
Sabahları bir fincan kahve, sadece bir enerji takviyesinden daha fazlasını sağlayabilir.
Sağlık yararları, bazı araştırmacıların, diyabetin karaciğer hastalığının riskini azaltmasına yardımcı olmaya kadar uzanabileceğini söyler. Her yıl 400 milyardan fazla tüketildiği düşünülen kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir.

Ama gerçekten sağlıklı mı yoksa riskler de var mı?

Kahvenin yararları

Kahve içmenin yararlı olabileceği hastalıklar arasında, tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, karaciğer hastalığı, karaciğer kanseri ve kalp hastalığı bulunmaktadır.

1. Kahve ve diyabet

Kahve, tip 2 diyabetlere karşı korunmaya yardımcı olabilir. UCLA'daki araştırmacılar, kahve içmenin, protein cinsel ilişki hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) 'nin plazma seviyelerini arttırdığını belirlemiştir.

SHBG, tip 2 diyabetin gelişiminde rol oynayan vücudun cinsel ilişki hormonlarının (testosteron ve östrojen) biyolojik aktivitesini kontrol eder.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Simin Liu, kahve tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasında “ters bir ilişki” bulunduğunu söyledi. Artan kahve tüketimi tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Harvard Halk Sağlığı Okulu (HSPH) araştırmacıları üç çalışmadan veri topladı. Bu çalışmalarda, katılımcıların diyetleri her dört yılda bir anketler kullanılarak değerlendirilmiş ve katılımcılar tip 2 diyabeti ek anketleri doldurarak bildirmişlerdir.
Toplamda, 7,269 çalışma katılımcısı tip 2 diyabet hastasıydı. Araştırmacılar, 4 yıl boyunca günde bir fincandan fazla kahve alımını (günde ortalama 1,69 bardaklık bir artış) arttıran katılımcıların, sonraki 4 yıl boyunca %11 daha düşük tip 2 diyabet riski taşıdığını bulmuşlardır; kahve alımını arttırmayan kişilere kıyasla.

2. Kahve ve Parkinson hastalığı

ABD'deki araştırmacılar, kahve tüketimi ile Parkinson hastalığı riski arasındaki bağlantıyı değerlendiren bir çalışma yürütmüşlerdir.

Araştırmanın yazarları, "daha yüksek kahve ve kafein alımının Parkinson hastalığının görülme sıklığının daha düşük olması ile ilişkili olduğu" sonucuna varmışlardır.
Buna ek olarak, kahve içindeki kafein, nöroloji dergisinde yayınlanan McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi Araştırma Enstitüsünde (RI MUHC) yapılan bir araştırmaya göre, Parkinson hastası kişilerin hareketini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

3. Kahve ve karaciğer kanseri

İtalyan araştırmacılar kahve tüketiminin karaciğer kanseri riskini yaklaşık %40 düşürdüğünü buldu.
Buna ek olarak, bazı sonuçlar, günde üç fincan içiyorsanız, risklerin %50'den fazla azaldığını göstermektedir.
Araştırmanın baş yazarı Milan'ın Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri'den Dr. Carlo La Vecchia, “Araştırmamız kahvenin, sağlığınız ve özellikle karaciğeriniz için iyi olduğu yönündeki iddiaları doğruladı.” Sonucuna varmıştır.

4. Kahve ve karaciğer hastalıkları

Düzenli kahve tüketimi, karaciğerde safra kanallarının nadir bir otoimmün hastalığı olan primer sklerozan kolanjit (PSC) riskini azaltmaktadır. Ayrıca, Kaliforniya, ABD'de Kaiser Permanente Tıbbi Bakım Programı'nda yapılan bir araştırmaya göre, kahve tüketimi alkol içicileri için karaciğer sirozu insidansını %22 oranında azaltabilir.

Araştırmanın yazarları sonuçların “Kahvede siroza, özellikle de alkolik siroza karşı koruyan bir madde vardır.” sonucuna varmışlardır.

Nisan 2014'te Hepatology dergisinde yayınlanan araştırma, kahve içmenin karaciğer sirozunda ölüm riskinin azalmasına yardımcı olduğunu öne sürdü. Araştırmacılar her gün iki veya daha fazla fincan kahve içmenin karaciğer sirozu ölüm riskini% 66 oranında azaltabileceğini öne sürdü.

Hepatology dergisinde yayınlanan bir çalışma, kafeinsiz kahve içmenin de karaciğer enzim seviyelerini düşürdüğünü ve faydaların kafein içeriğine bağlı olmadığını düşündürmektedir.

5. Kahve ve kalp hastalığı

Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi (BIDMC) ve Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda araştırmacılar, ılımlı kahve içmenin kalp yetmezliğine karşı koruduğu sonucuna vardılar.
Günde 2 kupa olarak kahve içilmesi gerektiği olarak tanımladılar. 10 Günde dört kupa kahve içen insanlar, içmeyenlere göre %11 daha düşük kalp yetmezliği riskine sahiptir.
Yazarlar, sonuçlarının "Kahve olası bir fayda sağlıyor, ancak tükettiğimiz diğer birçok şeyle olduğu gibi, gerçekten ne kadar kahve içtiğinize bağlı olduğunu unutmayın" vurguladı.

Diğer olası faydalar
Çalışmalar kahvenin şunları yapabileceğini ileri sürdü:
 Erken ölümleri önlemeye yardım eder.
 Mortaliteyi azaltmak
 Siroza karşı korumak
 Çoklu skleroz riskini azaltmak
 Kolorektal kansere karşı koruma
Bu iddialardan bazılarının hala daha ileri araştırmalarla doğrulanması gerekiyor.

Beslenme

Normal siyah kahve (süt veya krema olmadan) çok düşük kalori sayısına sahiptir. Tipik bir fincan sade kahve sadece 2 kalori içerir.
Bununla birlikte, şeker ve süt eklerseniz, kalori sayısı artabilir.

Antioksidanlar
Scranton Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, ABD'deki kahve bir numaralı antioksidan kaynağıdır. Araştırmanın baş yazarı olan Ph.D.J. Joe Vinson, "Amerikalıların antioksidanlarını kahve içerisindeki diğer besin kaynaklarından daha fazla aldıklarını söyledi.

Araştırmanın yazarları, günde bir ya da iki bardağın yararlı olduğunu belirterek, ılımlı olarak içmeye dikkat çekiyorlar.

Kafeinli ve kafeinsiz versiyonlar hemen hemen aynı seviyelerde antioksidanlar sağladı. Birkaç çalışma, düzenli olarak kafein alımını ekstra kalp atışlarına bağlamıştır - nadir durumlarda kalp problemlerine, inme ve ölüme yol açabilen yaygın bir durumdur.
Ancak, bir çalışma Uzun süreli kafein tüketimine bakıldığında, düzenli kafein tüketiminin fazladan kalp atışlarına bağlı olmadığı bulunmuştur.

Kahve tüketmenin riskleri

Çok fazla kahve içmek çok hoş olmayan olumsuz etkilere neden olabilir.
Oklahoma Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre, "Kafein normal bireylerde, özellikle de anksiyete bozukluğu olanlarda olduğu gibi savunmasız hastalarda anksiyete belirtilerine neden olabilir."

Ayrıca, "Kafein kullanımı, ya kendi kendine ilaçlama teorisi ya da kafeinin kendi içinde ruh halinin değişmesine neden olan bir teoriden dolayı depresyon belirtileriyle de ilişkilidir."

Hamile olmayı planlayan kadınlar dikkatli olmalıdır. Nevada Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar İngiliz Farmakoloji Dergisi'nde düzenli kahvenin bir kadının hamile kalma şansını azaltabileceğini bildirdi.

Diğer olası riskler şunlardır: Hafif hipertansiyonu olan genç yetişkinlerde kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olarak vücut saatini bozabilir. Bir çalışmada, araştırmacılar ticari kahve örneklerinde mikotoksin varlığını tespit ederek, potansiyel halk sağlığı riskleri hakkındaki endişelere yol açmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahve Tüketmenin Sağlığa Yararları ve Zararları Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kahve Tüketmenin Sağlığa Yararları ve Zararları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:53
Top