2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeşil Çayın Sağlık Yararları ve Yan Etkileri Üzerindeki Araştırmaları İnceliyoruz
MAKALE #19895 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Ekim 2018 | 2,007 Okuyucu
Çin ve Hindistan'a özgü yeşil çay, dünya çapında yüzyıllardır sağlık yararları için tüketildi ve karşılandı, ancak Amerika'da son zamanlarda popülerlik kazandı. Suyun ardından gelen dünyanın en çok tüketilen içeceği çaydır.
Bununla birlikte, dünya çapında tüketilen çayın %78'i siyah ve sadece yüzde 20'si yeşil çaydır. Bitkisel çay hariç her türlü çay, Camellia sinensis çalısının kurutulmuş yapraklarından elde edilir.
Yaprakların oksidasyon seviyesi, çay türünü belirler. Yeşil çay, okside edilmemiş yapraklardan yapılır ve daha az işlenmiş çay türlerinden biridir. Bu nedenle en antioksidanlar ve faydalı polifenoller içerir.

Yeşil çay hakkındaki gerçekler
İşte yeşil çay hakkında bazı önemli noktalar (Daha fazla detay ve destekleyici bilgi ana makaledir.):
 Yeşil çay geleneksel Hint ve Çin tıbbında kullanılmıştır.
 Çok çeşitli yeşil çay çeşitleri mevcuttur.
 Yeşil çay kanseri de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
 Yeşil çayı çevreleyen birçok sağlık iddiasını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yeşil çayın sağlığa faydaları
Aşağıda yeşil çay ile ilişkili olası sağlık faydaları listelenmiştir. Yeşil çay, geleneksel Çin ve Hint tıbbında kanamayı kontrol etmek ve yaraları iyileştirmek, sindirime yardımcı olmak, kalp ve akıl sağlığını geliştirmek ve vücut ısısını düzenlemek için kullanıldı.
Yakın zamandaki çalışmalar yeşil çayın potansiyel olarak kilo kaybından karaciğer bozukluklarına, tip 2 diyabet ve Alzheimer hastalığına kadar her konuda olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.
Bu olası sağlık yardımı bağlantılarının kesin olarak kanıtlanmadan önce daha fazla kanıt gerektiğini unutmayın:
1. Yeşil çay ve kanser
Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, çaydaki polifenollerin, laboratuar ve hayvan çalışmalarında tümör büyümesini azalttığı ve ultraviyole UVB radyasyonunun neden olduğu hasara karşı koruyabileceği gösterilmiştir.
Yeşil çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde, kanser oranları daha düşük olmakla birlikte, bu belirli popülasyonlarda veya diğer yaşam tarzı faktörlerinde kanseri önleyen yeşil çay olup olmadığından emin olmak mümkün değildir.
Bazı çalışmalar ayrıca yeşil çayın aşağıdaki kanser türlerine olumlu etkilerini göstermiştir:
• Meme
• Mesane
• Yumurtalık
• Kolorektal (bağırsak)
• Özefagus (boğaz)
• Akciğer
• Prostat
• Cilt
• Mide
Araştırmacılar, çaydaki kanserli hücreleri öldürmeye ve büyümelerini engellemeye yardımcı olan yüksek polifenol seviyesi olduğuna inanıyorlar. Yine de, çayın kanserli hücrelerle etkileştiği kesin mekanizmalar bilinmemektedir.
Bununla birlikte, diğer çalışmalar çayın kanser riskini azaltabildiğini bulamamıştır. Kanser önleyici etkiler için gerekli olan çay miktarı, çalışmalarda da büyük ölçüde değişmektedir. ( günde 2-10 bardak arası değişmekte.)
2005 yılında, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), “Yeşil çay tüketimi ve mide, akciğer, kolon / rektal, özofageal, pankreatik, yumurtalık ve kombine kanserler için azaltılmış risk ve nitelikli sağlık iddialarını destekleyen güvenilir bir kanıt yoktur."

2. Yeşil çay ve kalp
Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan 2006 tarihli bir çalışma, yeşil çay tüketiminin, kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere tüm nedenlere bağlı olarak azalan mortalite(ölüm) ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.
Çalışmayı, 1994'ten başlayarak, 11 yıl boyunca 40 ila 79 yaşları arasında 40.000'in üzerinde Japon katılımcısı izledi.
Günde en az 5 bardak yeşil çay içen katılımcılar, günde bir fincan çay içenlere göre daha az ölme riskine (özellikle kardiyovasküler hastalıklarda) sahipti.
Yeşil çay, özellikle kardiyovasküler sistem üzerinde çok sayıda koruyucu etki gösterdiği düşünülen kateşinler, polifenolik bileşikler içerir.

3. Yeşil çay ve düşük kolesterol
2011 yılında yayınlanan çalışmaların bir analizi, bir içecek olarak ya da kapsül şeklinde yeşil çayın tüketilmesinin, toplamda ve LDL ya da "kötü" kolesterolde önemli fakat mütevazi azalmalar ile bağlantılı olduğunu bulmuştur.

4. Yeşil çay ve inme riski
Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, düzenli olarak yeşil çay veya kahve içmek, inme riskini azaltmaktadır.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Yoshihiro Kokubo, “Bu, yeşil çay ve kahvenin inme riskleri üzerindeki etkilerini inceleyen ilk büyük ölçekli çalışmadır. Diyete günlük yeşil çay ekleyerek inme riskini azaltmaya yardımcı olmak için yaşam tarzı değişikliği yapılması gerekmektedir. "

5. Yeşil çay ve Tip 2 diyabet
Yeşil çay ve diyabet arasındaki ilişki ile ilgili çalışmalar tutarsızdır.
Bazıları yeşil çayı içmeyenlere göre yeşil çay içenlerin tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir, diğer çalışmalar ise çay tüketimi ve diyabet arasında hiçbir ilişki bulamamıştır.

6. Yeşil çay ve kilo kaybı
Yeşil çay, aşırı kilolu ve obez yetişkinlerde küçük, anlaşılır olmayan kilo kaybını teşvik edebilir; Bununla birlikte, çalışmalarda kilo kaybı çok az olduğu için, yeşil çayın kilo kaybı için klinik olarak önemli olma ihtimali yoktur.

7. Yeşil çay ve inflamatuar cilt hastalıkları
2007 yılında yapılan bir çalışma, yeşil çayın sedef ve kepek gibi cilt hastalıkları için yeni bir tedavi olarak vaat edilebileceği sonucuna varmıştır.
Araştırmacılar, enflamasyon ve cilt hücrelerinin aşırı üretimi nedeniyle sıklıkla kuru, kırmızı, lapa lapa deri lekeleriyle karakterize inflamatuar cilt hastalıkları için bir hayvan modeli üzerinde çalışmışlardır.
Yeşil çay ile tedavi edilenler, deri hücrelerinin daha yavaş büyümesini ve hücrelerin yaşam döngülerini düzenleyen bir genin varlığını gösterdi.

8. Yeşil çay ve Hafıza
Psikofarmakoloji dergisinde yayınlanan araştırmalar, yeşil çayın beynimizin bilişsel işlevlerini, özellikle de çalışan belleği geliştirebileceğini göstermektedir.
Araştırma ekibi bulgularının yeşil çayın demans gibi nöropsikiyatrik bozukluklarla ilişkili bilişsel bozuklukların tedavisinde umut verici olabileceğini gösterdiğini belirtti.

9. Yeşil çay ve Alzheimer
2011'de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, yeşil çayın Alzheimer hastalığında önemli bir proteini nasıl etkilediğini görmek için, sindirildikten sonra yeşil çay, CAGTE (veya "kullanılabilir kolon" yeşil çay ekstresi) bileşeninin etkisini test ettiler.
Alzheimer Topluluğu, "Bu çalışmanın, yeşil çayın Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ileri süren daha önceki araştırmalara eklendiğini belirtiyoruz. Ancak araştırmacılar, insan vücudunda bulunabilecek olandan çok daha yüksek miktarda aktif yeşil çay kimyasalı kullandılar. Yeşil çayın çok daha düşük bir dozda koruyucu olup olmadığını ve bu mekanizmayı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. ”
Diğer çalışmalar, yeşil çayın diş boşluklarını, stres, kronik yorgunluğu, cilt rahatsızlıklarını tedavi etmede ve iltihabı azaltarak artriti önlemede yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu teorileri sıkılaştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yeşil çayın yan etkileri ve riskleri
Yetişkinler için yeşil çay içmek için bilinen hiçbir yan etki veya kontrendikasyon yoktur. Bununla birlikte, aşağıdaki riskler veya komplikasyonlar netleştirilmelidir:
• Kafein duyarlılığı: Şiddetli kafein duyarlılığı olanlar uykusuzluk, endişe, sinirlilik, mide bulantısı veya mide rahatsızlığı yaşayabilir.
• Kan incelticiler: Coumadin / warfarin gibi kan inceltici (antikoagülan ilaçlar) alanlarda K vitamini içeriği nedeniyle yeşil çay dikkatli içilmelidir. Yeşil çay ve aspirinin de beraber kullanılmaması önerilir, çünkü trombositlerin pıhtılaşma etkinliğini azaltırlar.
• Diğer uyarıcılar: Uyarıcı ilaçlarla alındığında yeşil çay kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir.
Yeşil çay takviyeleri, yan etkileri tetikleyebilecek maddeler ve diğer otlar, takviyeler veya ilaçlar ile etkileşime girebilecek yüksek düzeyde aktif maddeler içerir.
Yeşil çay takviyeleri FDA tarafından düzenlenmez ve ayrıca sağlığa zararlı veya kanıtlanmamış sağlık faydaları olan diğer maddeleri de içerebilir.
Herhangi bir bitki ya da takviye rejimine başlamadan önce mutlaka bir doktora başvurun.
Özellikle, hamile veya emziren kadınlar, kalp problemleri olanlar veya yüksek tansiyon, böbrek veya karaciğer problemleri olanlar, mide ülserleri veya anksiyete bozuklukları yeşil çay takviyeleri veya ekstreleri almamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeşil Çayın Sağlık Yararları ve Yan Etkileri Üzerindeki Araştırmaları İnceliyoruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeşil Çayın Sağlık Yararları ve Yan Etkileri Üzerindeki Araştırmaları İnceliyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top