2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Dişhekimliği ve İmplantoloji
MAKALE #199 © Yazan Dt.Murat KANLI | Yayın Eylül 2007 | 6,903 Okuyucu
ESTETİK DİŞHEKİMLİĞİ VE İMPLANTOLOJİ
Estetik ve güzellik,eski çağlardan beri insanoğlunun en çok ilgi duyduğu konulardan biridir. Kelime anlamıyla estetik ;sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi,güzel duyu olarak tarif edilebilir. Bir başka tanımlamada ise; ‘güzelliğin doğasıyla ilgili ve güzel olanı algılamayı sağlayan verileri içeren felsefi bir yaklaşım.’olarak ifade edilmiştir.

Bu bağlamda estetiğin özü;güzellik,güzelliğin özüyse; orantı,ölçü,simetri,uyum ve çoklukların birliği olarak tanımlanmıştır.Yani güzel olan ;gerçek olanla ideal olanın birbirine uyumudur.
Estetik kavramı bugün yaşamın pek çok alanında olduğu gibi ,dişhekimliği alanında da yer almakta ve her alanda farklı ifade edilmektedir.
Vücüdumuzun başka hiçbir kısmı insanı yüzü kadar belirleyemez.Dişler doğrudan görüş alanının ortasındadırlar ve etkileyici bir gülümsemede pek çok konuda belirleyici olabilirler.

• Gülümsemenin çekici bir güzellik yarattığı hepimiz tarafından bilinmektedir.
• Ancak kişinin kendi gülümsemesinin nasıl olduğu hakkında fazla bir bilgisi yoktur.
• Kozmetik(estetik) dişhekimliğinin başarısında önemli olan hasta ve hekimin gülümsemenin farklı yönlerini iyi değerlendirmesidir.
Bireyin mutlu bir gülüş sergileme yetisi ise dental(dişsel) ve gingival(dişeti ve çevresi) elementlere ve bunların yapısal güzellik kurallarına uygunluğuna ,gülme sırasındaki diş ve dudaklar arasındaki ilişkiye ve tüm bu öğelerin yüz(fasial) kompozİsyon içerisindeki uyumlu entegrasyonuna bağlıdır. • Bu nedenle dişhekimliğnin farklı bölümlerinin amacı;dişler,doku ve bunları çevreleyen yüz bölgesi arasındaki harmoniyi elde etmek yada oluşturmaktır.

• Diş dizisi ve etrafı hekim tarafından bir bütün olarak algılanmalıdır.
Estetik dişhekimliği giderek artan önemi ile restoratif dişhekimliğinin esas konusu haline gelmiştir.Geçmişten bugüne hızla gelişen estetik anlayış,teknolojiyle birleştiğinde hergeçen gün estetik ve fonksiyonel özelliği artırılmış restoratif malzemelerin klinik hizmete sunulmasını sağlamaktadır.


DOLGULAR
Dünyada çürük diş tecrübesi yaşamayan insan sayısı çok azdır.Bunun en önemli nedeni yeterince ağız diş sağlığımıza önem vermememizden kaynaklanır.Ağzımızda temizlenmeyen gıda artıkları mikroplarla birleşerek asidik bir yapıya dönüşür ki bu asitte, ağzımızdaki dişlerin mineral yapılarında çözünmelere neden olur.Minede çok küçük çözünmelerle başlayan çürükler minenin altındaki daha zayıf tabaka olan dentine geçtiklerinde burada çok kolay bir şekilde dişin iç kısımlarına doğru hızla yayılırlar. Böylece dişlerin yüzeyine kavite denilen oyuklar oluşur.Bu oyuklar dişin sinirlerinin bulunduğu pulpa odasına yaklaştığında dişte ağrı olmayada başlar.İdealinde biz hekimlerin hastalarımızdan istediğimiz çok net birşey vadır.Dişleriniz çürümeye başlamadan yada çürükler çok derinleşmeden onlara müdahale imkanı yakalamak.Bu da ancak 6 aylık periotlarla diş hekimi muayenesinden kontrolünden geçmekle mümkün olmaktadır.Koruyucu dişhekimliğinin en önemli rolü dişleri çürüme başlamadan koruma altına almaktır.Bunun için flor uygulamaları ve fissür sealent denilen çürüğün ilerlemesini engelleyen materyallar dişlerin yüzeyine uygulanmaktadır.Diş fırçalama alışkanlığı kazanılması içinde hekim tarafından doğru yönlendirildiğinizde artık çürüksüz bir yaşam yakalamak mümkün hale gelmektedir.
Koruyucu bir tedavi almıyorsak diş çürükleri ve diş ağrıları çekmemiz kaçınılmaz olacaktır.Bu durumdaysa , dişlerinize koruyucu tedaviler yerine hem daha maliyetli hemde daha radikal tedaviler uygulatmak zorunda kalıcaksınız . .Günümüzde dişlere 3 çeşit dolgu uygulanmaktadır.
-Amalagam (siyah) dolgular
-kompozit(beyaz) dolgular
-seramik inlay ve onlay beyaz dolgular


*Amalgam (siyah)Dolgular:

ilk çıktıkları yılarda sağlamlıkları ve uzun dönem bozulmadan kalmaları nedeniyle başarıyla uygulanmıştırlar.Son yıllarda Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalara göre amalgam dolguların insan sağlığı üzerinde birtakım zararlı etkileri saptanmış ve bu nedenle bir çok Avrupa ülkesinde uygulanması yasaklanmıştır.
Amalgam(siyah) Dolgularınız Sizi Zehirliyor mu?
Amalgam dolgular amalgam tozu ve civanın karışımından oluşur.Yapılan araştırmalara göre civa ve civa buharı nefes yoluyla akciğerlere ve oradan da kolayca kan dolaşımına katılarak vücüdun diğer organlarına ulaşmakta ve birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır.
Civa buharının en önemli hedef organı SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ve BÖBREKLER dir.Yapılan araştırmalara göre civa buharının ayrıca;
HAMİLELİK DÖNEMİNDE:Bebeğin gebelikte ve doğum sonrasında mental (zeka)gelişiminin gerilediği.Anne ağzındaki dolgulardan salınan civa buharının plesenta (göbek bağı)yoluyla çocuğun kan dolaşımına geçmesiyle.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDE:
-Allerji -Astım -Sinüzit
ENDOKRİN SİSTEM ÜZERİNDE :
-Aşırı yorgunluk
-kısırlık:araştırmalar erkeklerde sperm sayısında azalma ve kadınlarda hormonal değişikliklerin ortaya çıktığı saptanmıştır.
-Kas güçsüslüğü
-Bağışıklık sisteminin baskılanması
-Böbrek fonksiyonlarını zayıflattığı ve uzun zaman diliminde hastaların diyalize ihtiyaç duymaları.
SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNDE:
-Depresyon
-Hafıza kaybı
-Kolay sinirlenme
-Baş ağrıları
-Görsel ve duysal bulanıklık
-Titreme
-Alzheimer hastalığı

Eğer ağzınızda amalgam(siyah) dolgular varsa siz;renksiz ,kokusuz ve tatsız civayla günde 24 saat etkileşim halindesinizdir.Ve amalgam dolgulardan 24 saat civa salınımı olmaktadır.
Tüm bu zararlı etkilerinden dolayı birçok Avrupa ülkesinde amalgam dolgular yasaklanmıştır.Yerine hem daha estetik hemde amalgam dolguları aratmayacak kadar güçlü ve sağlıklı kompozit ve seramik beyaz diş renginde dolgular yapılmalıdır.
Estetik Diş Hekimliğinin Diğer Tedavi Alanları
-Kron kaplamalar : 1)metal detekli kron kaplamalar
2)full seramik kron kaplamalar
3)zirkonium altyapılı kron kaplamalar
4)laminatlar
5)implantlar

-Dişlerin Beyazlatılması: 1)Evde uygulanan beyazlatma
2)Muayenehanede uygulanan beyazlatma

*Kıymetsiz Metal Destekli Porslen kaplamalar:
Klasik yöntemle uygulanan krom –nikel ,krom-kobalt,altın –platin-palladyum gibi doku dostu metal alaşımlarının üzerine porselenin pişirilmesiyle elde edilen restorasyonlardır.Tek dez avantajı özellikle üst ön bölge dişlerde uygulandığında içinde metal olduğu için ışık doğal dişlerdeki gibi bu restorasyonların içlerinden geçemez ve mat bir görüntü oluşur.Ayrıca diş kenarlarında küçük diş eti çekilmelerinde metalin siyah rengi dişeti kenarından dışarıya yansır.
*Full seramik kron kaplamalar:
Bu restorasyonların en önemli özelliği içinde metal olmaması ve tamamen özel seramik(porselenlerden)elde edilmesidir.İçinde metal olmadığı içinde çok başarılı bir şekilde doğal diş görünümünde estetik gülüşler tasarlanabilmesidir.Tek dezavantajı köprü restorasyonları yapılamamasıdır.
*Zirkonium altyapılı kron ve köprü restorasyonları:
Zirkoniumun(beyaz metal)keşfiyle özellikle üst ön bölgede klasik metal destekli köprü yerine ,çok daha estetik ve doğal görünümlü köprüler yapılabilmektedir.Bu restorasyonların en önemli avantajı doğal dişler gibi ışığı içinden geçirmesidir.Klasik metal restorasyonlarda olduğu gibi mat görünüm yoktur.Çok daha doğal tedavilerdir.

*Laminate: Laminate dişlerin sadece ön yüzeylerine istenilen renk,şekil ve boyutlarda 0.3 milimetre kalınlığında takma tırnak şeklinde hazırlanan porselen yaprakçıklardır.Bu hazırlanan plakalar özel reçine simanlarla(çok güçlü yapıştırıcı) dişlerin üzerlerine yapıştırılır.Normalde dişlerin üzerine yapıştırmadan önce çok kırlgandırlar Tıpkı laminate parkeler gibi duvara yapışmadan çok kırılgan olan parkeler duvara yapışınca kırılmaları çok güçleşirler..Laminateler de dişlerin üzerine yapışınca artık onları kırmak ve sökmek çok güçtür.Laminate yaprakçıklar yapılırken en önemeli şey dişlerin üzerinde çok az bir pürüzlendirmenin yeterli olmasıdır.Gülüşünü daha ekonomik bir şekilde idealize etmek isteyen hastalara ise aynı seansta özel ışınlarla sertleşen kompozit materyalleri klinikte uygulanmaktadır.Porselen yaprakçıklara göre daha az dayanıklı olan bu yöntemin en büyük avantajı aynı seansta işlemlerin bitirilmesidir.
Laminalarla
-sararmış dişler dahada beyaz hale getirilir
-çapraşıklılar düzeltilebilinir
-şekil bozuklukları düzeltilebilinir
-dişlerdeki ilaç ve florosiz renklenmeleri düzeltilebilir
Genelde estetik amaçlı yapılan restorasyonlardır.Günümüzde çok başarılı ve sağlıklı bir şekilde uygulanmaktadır.Hekiminize danışınız.

*Diş implanları:
İnsanların bir çoğu çeşitli nedenlerle dişlerini kaybetmektedir.Diş hekimleride kaybedilen dişleri yerine koymak için bir takıp tedaviler uygulumaktadır..Bunların en önde geleni köprü restorasyonlarıdır.Köprü restorasyonlarının en önemli dezavantajı kaybedilen diş boşluğunun her iki yanındaki dişlerinde müdahale gerektirmesidir.Hatta bazen kaybedilen diş boşluğunun önünde ve arkasında diş olmadığından köprüde yapılma şansı olmamaktadır. İşte implant tüm bu köprünün dez avantajları ve köprü yapılma olasılığının olmadı durumlarda insanlara tekrar dişlerine kavuşma imkanı sağlayan son yüz yılın buluşudur.
Titanyumdan yapılan kök formundaki diş vidaları kaybedilen dişlerin köklerinin yerine kemik içine küçük bir operatif işlemle yerleştirilmekte ve yerleştirilen titanyum yapıların üzerinede dişler yapılmaktadır. Başarı oranı %95 olan implant uygulamaları tüm dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır.



*Dişlerin Beyazlatılması:
Dişler iki şekilde beyazlatılmaktadır.Birincisi hastanın ağzından alınan ölçüyle o hastaya uygun plaklar hazırlanır.Plak içerisine hekimin gösterdiği şekilde beyazlatma ilacı uygulanır.Plak günde 4-5 saat kalacak şekilde ağızda bekletilir.Gün aşırı uygulanan bu teknikte 4-5 defalık uygulamayla yeterli beyazlık genelde elde edilmiş olur.
İkinci tip beyazlatma ise hekimin hastasına direk muayenehanede uyguladığı tekniktir.Dişetlerine koruyucu bant şeklinde pat uygulandıktan sonra dişlerin her birinin üzerine uygulanan beyazlatma ilacı özel soğuk ışık kaynağıyla aktive edilir.15 dakikalık periotlarla dişlerin üzerindeki ilaç yenilenir.3 defa yenilenen ilaç 45 dakikalık sürede hasta beyaz dişlerine kavuşur.Bu teknik evde uygulanan tekniğe göre biraz daha maliyetlidir.İki tip beyazlatmada da hastalarda bazen geçici bir süre hassasiyet oluşmaktadır.Oluşan beyazlık kalıcı olup bazen 2-3 yıl sonra takviye amaçlı bir seansa daha ihtiyaç duyulabilir.
Sağlıklı ve mutlu gülüşler dilerim.


Dt.med.Murat Kanlı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Dişhekimliği ve İmplantoloji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Murat KANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Murat KANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat KANLI Fotoğraf
Dt.Murat KANLI
Trabzon
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Murat KANLI'nın Makaleleri
► Estetik Dişhekimliği Dt.Aslı TUNCER
► İmplantoloji Dt.Mesut MUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Dişhekimliği ve İmplantoloji' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dişhekimliğinde Laser Şubat 2011
► Dental İmplant Nedir? Şubat 2011
► Diş Beyazlatma Şubat 2011
► İmmediate Yerleştirme Eylül 2007
► Osseointegrasyon Eylül 2007
► İmplantın Tarihçesi Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:37
Top