2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumsal Travmalar
MAKALE #19903 © Yazan Uzm.Psk.Ayça KÖROĞLU | Yayın Ekim 2018 | 2,062 Okuyucu
İnsanın yapısı ruh-beden-zihin üçlüsünün birleşime bir denge halindedir. Bu üçlü aynı ortak unsur için işler. Beden, hasta olmadan sağlıklı yapıda “iyi” hisseder. Zihin, aktif, iradeye dayalı akıl kullanımı ve bilişsel süreçlerle bütünü tamamlar. Ruh ise güvende, huzurlu his ile döngüde yerini alır. Bu üçlü arası denge bir terazi gibi düşünüldüğünde, kişi orantılı taşır. Ancak bazı yaşam olayları, bu dengeli duruşu değiştirir.

Travma, bir kişinin ya direk kendisinin ya da yakınında birisinin yaşam alanında bu üçlünün korkutucu, stresli, acı verici sarsılmasıdır. Kişi o anda korku, panik içerisindedir. Travmatik olay anda beyni kitlemiştir. O andan sonraki zaman dilimlerinde beyin hep o anda gibi hareket eder ve kişinin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilerde bulunur.

Travmatik deneyimler bireysel hayatlarımızda yaşandığı gibi toplumsal olaylarla da yaşanır.

- savaş,
- terör,
- askerlik,
- doğal felaketler,
- kazalar,
- hastalıklar gibi.

Ülkemiz travmatik deneyimlerin yaşandığı bir konumda. Gerek jeopolitik gerek siyasi konumu bu duruma elverişli yapıyı oluşturuyor.

Travmatik durum yaşandıktan sonra kişide bir takım olumsuz belirtiler uzun süreli olarak görülebiliyor. 3 ay ve sonrası döneme uzayan bu belirtiler Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanısı altında toplanıyor.

Bu belirtiler ise şöyle:

• fiziksel tepkiler:
- kalp atışlarında hızlanma
- nefes alışta hızlanma
- terleme
- iştah değişiklikleri
- vücutta ağrı, acı hissi
- mide bulantısı
- kas gerginlikleri
- yorgunluk

• duygusal tepkiler:
- üzüntü
- depresif duygu durumu
- inkar
- korku
- suçluluk
- panik
- hissizlik

• davranışsal tepkiler:
- öfke patlamaları
- alkol-madde kullanımı
- ani davranışlar

• zihinsel tepkiler:
- bellek sorunları
- odaklanamama
- dikkatsizlik

• sosyal alanda:
- performans kaybı
- günlük hayat akışından kopuş
- yalnızlaşma
- kurallara uymakta güçlük

Travmatik birey kendini tehlikede hissedebiliyor. Güvende değilim algısı onu her an tetikte ve uyarılmış tutuyor. Olayın her an tekrar etme ihtimali kişiyi korkutuyor. anımsatıcı en ufak bire tetiklenmede o andaymış gibi tepki vermesine neden oluyor. Yanı sıra travmatik olay kişide yetersizlik, değersizlik, anlaşılmama, yaşantısı üzerinde kontrol sahibi olmama hissi, algısı gelişebiliyor. Bu da olayın önemini, gerçekliğini korumasına, kişinin orada uzaklamakta zorlanmasına neden olabiliyor. Travmatik durumdan savaş ya da kaç temelli tepkilerle uzaklaşıp, yakınlaşma eğilim gösterebiliyor.

Travma Sonrası bu belirtiler ilaç tedavisi ve/veya terapi ile dönüştürülüyor. Travmatik deneyimden kısa süre sonra bir uzmana başvurmak önemli. Kısa vade de iyileşme-dönüşümde daha hızlı cevap alınıyor.

Travmatik bireye toplumsal destek, yardımlaşma da bu dönüşümde önemli bütünleyicilerden biri. Kişinin dünyayı yeniden güvenli kendini güçlü, kontrol sahibi birey olarak görebilmesine giden yolda duygu-düşünce bağlantısı yeniden işlenerek travmaya bağlı olumsuz belirtiler düzenlenir.

Travmayla ilişkili günümüzde bilinen en etkin ve etkili terapi yöntem EMDR (Göz Hareketleriyle Sistematik Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme). Yaşanan travmatik deneyimlerin dönüşümünde son yıllarda EMDR' la bağlantılı pek çok adım atıldı.

Duruma özgü kendi özel protokolleriyle toplumsal travmalarda kısa sürede travmatik bireyin rahatlatılması sağlandı. Ülkemizde bu alanda EMDR derneği kuruldu. Meslektaş eğitimleriyle terapistler yetiştiriliyor.

EMDR denince akla "acı anıların silinmesi" deyimi geldiğinde insanlar bunun bir hafıza silme yöntemi olduğunu düşünebiliyorlar. Esasen yaşanan durum beynin travmatik an ile bağlantılı aktivasyonunun yeniden işlenmesi.

Uzman Klinik Psikolog Ayça Köroğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplumsal Travmalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayça KÖROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayça KÖROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayça KÖROĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayça KÖROĞLU
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayça KÖROĞLU'nun Makaleleri
► Psikolojik Travmalar Ercüment DOĞAN
► Toplumsal Depresyon Psk.Özlem AKKEL
► Toplumsal Depresyon Psk.İclal GÖZCÜ
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Aydın Deniz YÜCE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumsal Travmalar' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:04
Top