2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Katı Yumurtanın Besin Gerçekleri: Kalori, Protein ve Daha Fazlası
MAKALE #19912 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Ekim 2018 | 2,812 Okuyucu
Yumurtalar bir protein ve besin santralimizdir.
Yumurtayı çoğu yemeğimize ekleyebilir ve onunla farklı lezzetler hazırlayabiliriz.
Bir diğer seçenek ise yumurtayı haşlayarak katı yumurta elde etmektir. Katı yumurtayı salatalar ile ya da bir tutam biber ve tuz ekleyerek tek başına tüketebilmemiz de mümkündür.
Bu yazıda katı yumurta hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri aktaracağız.
BESİN DEĞERLERİ
Katı yumurta besin değeri açısından çok yüksek proteindir ve sağlıklı yağların kaynağıdır. Büyük bir katı yumurtanın (50gr) bize sağladığı besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Kalori: 77 kcal
Karbonhidrat: 0.6 gram
Toplam Yağ: 5.3 gram
Doymuş Yağ: 1.6 gram
Tekli Doymamış Yağ: 2.0 gram
Kolesterol: 212 mg
Protein: 6.3 gram
A Vitamini: Önerilen besin tüketiminin %6’sı
Vitamin B2(Riboflavin): Önerilen besin tüketiminin %15’i
Vitamin B12(Kobalamin): Önerilen besin tüketiminin %9’u
Vitamin B5(pantotenik asit): Önerilen besin tüketiminin %7’si
Fosfor: 86 mg veya, Önerilen besin tüketiminin %9’u
Selenyum: 15.4 mcg veya, Önerilen besin tüketiminin %22’si
Yumurta oldukça düşük kalorili besindir. Katı yumurtalar 77 kalori, 5 gram yağ ve az miktarda karbonhidrata sahiptir.
Ayrıca her yumurta 6 grama sahip çok iyi yağsız bir protein kaynağıdır.
Katı yumurtalar ayrıca birçok besin değerleri barındırırlar: Vitamin D, Çinko, Kalsiyum ve bütün B vitaminleri... Özellikle iyi bir Vitamin B2 (riboflavin) ve Vitamin B12 (Kobalamin) kaynağıdır.
Yukarıda bahsi geçen besin değerlerinin çoğunluğu yumurta sarısında bulunur. Yumurta akı ise birincil olarak protein içerir.
Özetleyecek olursak; katı yumurtalar düşük kalorilidir. Bununla beraber vitamin, mineral ve besinleri açısından zengin birer kaynaktır. Besin değerleri yumurtanın sarısında iken; protein beyazında bulunur.
YÜKSEK KALİTELİ PROTEİN İÇİN MÜKEMMEL BİR KAYNAK
Protein; kas ve kemik gelişiminde, enzim ve hormon üretiminde oldukça önem taşır. Ayrıca sağlığımız için de hayati bir öneme sahiptir. Yumurta 9 temel amino asit içerir.
Yaygın olan bir yanlış anlaşılmaktan bahsedecek olursak, proteinin sadece yumurta akında bulunduğu düşünülmektedir. Bilinmesi gerekir ki, protein ihtiyacımızın yarısını yumurta sarısından karşılarız.
Özetleyecek olursak bütün besin değerleri ve proteinden yararlanmamız için yumurtanın tamamını tüketmemiz gerekmektedir.

YÜKSEK KOLESTEROL FAKAT KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRMAZ
Yıllar içinde yumurtalar yüksek kolesterol içerdiği için kötü bir üne sahip olmuştur. Yumurtanın içinde kolesterol olduğu doğrudur fakat büyük bir katı yumurta önerilen besin tüketiminin %71'i olan 212 mg kolesterol sağlar.
Ancak son yapılan araştırmalara göre diyet kolesterolünün kan kolesterolü üzerindeki etkisinin çok az olduğunu incelemiştir.
Çoğu insan için, diyet kolesterolü kalp hastalığı riskiyle ilişkili değildir ve total kolesterolü veya “kötü” “LDL” kolesterol –Low Density Lipoprotein- (Düşük Yoğunluklu Lipoprotein) seviyesini arttırmaz.
Aslında yumurta tüketimi “HDL” kolesterolü –High Density Lipoprotein- (Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein) arttırır.
Bunlara ek olarak, 100.000 sağlıklı yetişkinin üzerinde yapılan iki çalışmaya göre, günde bir bütün yumurta yemenin kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı olmadığı görülmüştür.
Bunun yanı sıra, diyabetli insanların yumurta tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir çünkü yapılan bir araştırmaya göre, haftada 7 yumurta yemenin kalp hastalığı riskinin arttırabileceği görülmüştür.
Sonuç olarak, diyabetli insanlarda yumurta tüketimi ve kalp hastalığı riski ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özetleyecek olursak, katı yumurtalarda kolesterol seviyesi yüksek olmasına rağmen, çalışmalara göre çoğu insanda diyet kolesterolün kan kolesterolünü olumsuz yönde etkilemediğini göstermiştir. Aslında yumurtaların iyi “HDL” kolesterolü arttırarak kolesterol profillerini geliştirdiği bulunmuştur.



BEYİN VE GÖZ SAĞLIĞINIZI GELİŞTİRİN
Yumurta, beyin ve göz sağlığı için gerekli olan temel besinleri ve antioksidanları barındırır.
KOLİN
Kolin, vücudunuzdaki birçok kritik süreç için gerekli olan temel bir besin maddesidir.
Bilinmesi gerekir ki, vücudumuz az miktarda kolin üretiyor; ihtiyacımız kadar çok değil. Bu nedenle, eksikliği önlemek için kolin ihtiyacını besinlerden karşılamalıyız.
Yine de, çoğu Amerikalı yeteri miktarda kolin tüketmemektedir.
Kolin, asetilkolin, bellek ve öğrenme ile ilgili bir nörotransmitterin üretilmesinde önemli bir rol oynadığı için, sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasında çok önemli bir besin maddesidir.
Kolin belirli bir yaş aralığı için değil, ömür boyunca önemlidir. Çünkü yaşlı yetişkinlerde fetal beyin ve hafıza gelişimini ve bilişsel işlevi desteklemekte önemli bir rolü vardır.
Bununla beraber, hamile kadınlar için de çok önemlidir. Çünkü kadındaki yeterli kolin miktarı, fetusta nöral tüp detekti riskini azalmaktadır.
Kolin yumurtanın sarısında bulunur. Büyük bir katı yumurtada 147 mg kolin bulunur yani bu da günlük ihtiyacın %27’sini karşılamaktadır. Sonuç olarak, yumurta Amerikan diyetlerinde yüksek açıdan kolin kaynağıdır.

LUTEİN VE ZEAKSANTİN
Lutein ve Zeaksantin göz sağlığında önemli rol oynadığı bilenen çok önemli birer antioksidanlardır.
Lutein ve zeaksantin gözlerinizde birikebilecek, oksijen kaynaklı serbest radikallerle savaşmada görev alırlar.
Ayrıca lutein ve zeaksantinin katarakt oluşumunu yavaşlattığı ve yaşa bağlı maküler dejenerasyona karşı koruduğu bilinmektedir.
Buna ek olarak, gözlerinizi zararlı mavi ışıktan korumaya da yardımcı olurlar.
Bu iki karotenoidler için yumurta sarısı muhteşem bir kaynaktır.
Ayrıca, yumurta sarısının yağ profiline bağlı olarak, vücudunuz lutein ve zeaksantini çok iyi emer.
Özetleyecek olursak; yumurta sarısı beyin sağlığı ve gelişimi için ihtiyacımız olan kolin için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca göz sağlığımızı destekleyen lutein ve zeaksantin anktioksidanları açısından da oldukça zengin bir besindir.




KATI HAŞLAMA VE KIZARTMA
Haşlama yumurta, soğuk suyla dolu tencereye yumurtaları yerleştirerek, yumurta sarılarının katıya dönüşünceye kadar kaynatılmasıyla yapılmaktadır. Haşlama sırasında hiçbir yağ kullanılmamaktadır.

Fakat, kızartılmış yumurtada kalori ve yağa ek olarak tereyağ ya da farklı bir yağa ihtiyaç duyulur.

Örneğin, aynı boyuta sahip yumurtaların birini haşlayıp diğerini kızartırsak; haşlanmış yumurtada 77 kcal ve 5.3 gr yağ bulunurken, kızartılmış yumurtada 90 kcal ve 7 gr yağ bulunur.
Fakat kaynatılmış ve kızartılmış yumurtalar vitamin ve mineral açısından benzer değerlere sahiptirler. Protein ve besin miktarları farklı değildir.
Özetleyecek olursak; haşlanmış yumurta hazırlamada ek bir katkı maddesine ihtiyaç duymazken, kızartılmış yumurtada tereyağ ve herhangi bir yağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da kızartılmış yumurtada daha fazla kalori ve yağ olmasına sebep olmaktadır. Ancak, kızartılmış ve haşlanmış yumurtada bulunan mikrobesin değerleri aynıdır.
Bütün bahsedilenleri bir paragrafta toparlayacak olursak, katı yumurtalar düşük kalorili ve besin değeri yüksek besinlerdir.
Yumurtalar mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır ve B vitaminleri, çinko, kalsiyum ve diğer önemli besin maddeleri ve kolin, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından zengin besinlerdir.
Kolesterol bakımından yüksek olsa da, çoğu insandan kalp hastalığı riskini arttırmadığı gözlemlenmiştir.
Yumurtayı besleyici ve kolay olmasından dolayı diyetlerinizde kullanabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Katı Yumurtanın Besin Gerçekleri: Kalori, Protein ve Daha Fazlası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
► Detoks Gerçekleri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Kalori Sayarak Diyet Yapılır mı? Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Katı Yumurtanın Besin Gerçekleri: Kalori, Protein ve Daha Fazlası' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:19
Top