2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sahte Doktorlara Dikkat
MAKALE #19942 © Yazan Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ | Yayın Ekim 2018 | 2,271 Okuyucu
Sahte Estetik Cerrahlar Artıyor


Yurdumuzda olduğu gibi tüm dünyada da zaman zaman sahte doktorlara rastlanmaktadır. Ancak son yıllarda hızla gelişen estetik sektörü bir çok grubun iştahını kabartmaktadır. Yeni teknolojiler ile bazı güzellik işlemleri ameliyatsız veya çok küçük ameliyatlar ile yapılabilmektedir. Bu da işin ehli olmadığı halde bir şekilde öğrenen insanlara sanki bu konunun uzmanı imiş gibi kendilerini tanıtma fırsatı vermektedir.

Çakma Estetikçiler

Yurdumuzda bu olay 2000 li yıllardan sonra saç ekimi ile farkedildi. Saç ekimi cerrahi bir işlem olmasına karşın fazla alet ve genel anesteziye gerek duyulmadan ameliyathane dışında yapılabilir. Bunu fırsat bilen pek çok pratisyen tabip bu işlemi yapmaya başladı. Bir süre sonra hemşire ve sağlık memuru gibi personel de bu işi öğrenip yapmaya başladılar. Daha ilerisi ücretli olarak bu konuda yasadışı kurslar alan ve tıp dışı mesleklerden pek çok kişi kendini uzman gibi gösterip saç ekimi yapmaya başladı.

Olayın çığrından çıktığını gören sağlık bakanlığı saç ekim merkezleri hakkında kurallar koydu ve yalnızca plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları tarafından yapılabileceğini belirledi.

Ancak liposuction, dolgu, botulinum toksini ve güzelleştirici lazerler ile ilgili kurallar henüz tam belirlenemediğinden hem yurdumuzda hem de dünyada bu konudaki karışıklıklar devam etmektedir.

Sahte Profesörler

http://www.egeozgentas.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/2018-06-19-sahte-profesor.jpg
(Editöre not: Bu resmi sitemden indirerek kendiniz de yazıya ekleyebilirsiniz)

Bir süre önce İstanbul Tabip Odası aşağıdaki ibret verici duyuruyu yayımladı. Tıp doktoru olmadığı halde kendisini dünyaca ünlü bir beyin cerrahı olarak tanıtan ve televizyon programları ile ünlenen bir sahtekarın yakalanarak tutuklandığı açıklandı.

Tv Programlarının Meşhur Ettiği Yeteneksiz Doktorlar

Gene kısa bir süre önce de ABD de kendini kozmetik uzmanı olarak tanıtan bir Kadın-Doğum uzmanının sakat bıraktığı hastalarının şikayeti üzerine soruşturma geçirdiği haberleri geldi. Bu kişinin de Amerika’nın en meşhur reality show programlarının sunucuları ile irtibat kurarak kendini çok başarılı bir estetikçi olarak tanıttığı ortaya çıktı. Televizyon ve sosyal medya bilgi almak için gerçekten çok önemli kaynaklar. Ancak bunların ticari kuruluşlar olması parayı verenlerin programlara çıkmasını sağlayabilmektedir. Tv programcıları yalnızca programın sansasyon yaratması ve reyting yapması ile ilgilenmekte gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı üzerinde fazla durmamaktadırlar. Oysa bu kanalları izleyenler programa çıkan kişilerin buraya çıkmayı hak edecek kadar becerikli ve yeterli kişiler olduklarını varsayıp söylenenlerin etkisi altında kalabilmektedirler.

Diploma ve Uzmanlık Belgesini Görmeden Karar Vermeyin

Şunu tekrar tekrar hatırlatmakta yarar vardır. Pek çok konuda olduğu gibi tıpta da mucizeler yoktur. Bir günde kanserin ilacı bulunmaz. Ancak yavaş fakat sürekli gelişmeler vardır. Günümüzde kanser hastalarının çok daha uzun yaşatıldığını görüyoruz. Ayni şekilde estetik cerrahi de yavaş fakat emin adımlar ile ilerlemektedir. Yeni çıkan bir yöntemin gerçekten işe yarar olup olmadığını anlamak en az 5 yıl almaktadır. Bu arada yeni olduğu söylenen pek çok yöntem de birkaç yıl sonra tamamen terkedilmektedir. Hastalarımızı uyarıyoruz. Her yenilik mutlaka ilk çıktığında denenmek zorunda değildir. Ancak geçerliliği yetkili uzmanlarca kanıtlandıktan sonra güvenilmelidir. Unutmayın, mesleki geçmişleri ile kendini kanıtlayamayanlar daima yeni bir buluş veya mucize bir ameliyat uyguladıklarını idda ederek reklam yapmaya çalışırlar. Kendinizi emanet edeceğiniz hekimin geçmişini, eğitimini ve en önemlisi de diplomasını mutlaka inceleyin. Estetik cerrah olduğunu iddia eden herkesi Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği web sayfasından araştırın.

Bu konu ile ilgili videoyu "Videolarım" kısmında "Estetikçi Doktorum Diye Kandırdı" başlığı altında izleyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sahte Doktorlara Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ege ÖZGENTAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın Yazıları
► Sahte Estetik Cerrahlara Dikkat! Op.Dr.Zübeyir ÖRTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sahte Doktorlara Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kol Germe Ameliyatı PDF Ocak 2022
◊ Meme Dikleştirme Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:18
Top