2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Seansında Yaşanan Değişimler
MAKALE #19957 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ekim 2018 | 2,009 Okuyucu
EMDR SEANSINDA YAŞANAN DEĞİŞİMLER
Değerli okurlar, EMDR travmatik yaşantılarla ilgili genellikle olumsuz duygu ve düşünceleri zihinde yeniden işlemden geçirmeye dayanan bir terapi yöntemidir. EMDR ilaç ve hipnoz kullanmadan uygulanan bir travma tedavi yöntemidir. Terapist ,danışanın gözlerini sağa sola hareket ettirerek ve işitsel uyaran vererek , beynin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşılmasını sağlar. EMDR yöntemi kişinin dikkatinin yönünü değiştirerek beyni devamlı olarak uyarır , böylece bozuk şekilde depolanmış bilgi yeniden değerlendirilmiş olur.
Acı veren anılar onlardan kaçınıldığı sürece rahatsızlık verme gücünü korurlar. Bazı anı , geri dönüş ve kabuslar en az olayın yaşandığı an kadar üzücü ve bunaltıcı olabilir. EMDR terapisinde bu acı veren anılarla , oldukça güvenli bir ortamla karşılaşılır, böylece bu yüzden kendinizi bunalmış hissetmezsiniz. Bu şekilde onun üstüne gidebilir ve üstesinden gelmek için harekete geçme şansını bulursunuz.
EMDR öğrenmeyi kolaylaştırır. Hedef rahatsız edici bir anı olduğunda olumsuz resimler , negatif bilişler ve olumsuz duygular daha az belirgin ve geçerli olurlar .Bu kötü anılar daha uygun bilgilerle ilişkilendirilirler. Danışan geçmişte yaşanmış kötü deneyimden kendisi için öğretici olacak kullanışlı bilgileri alır, yaşanan olay , anı ağında uyumlu , sağlıklı ve stres oluşturmayacak bir biçimde saklanır. Fakat öğrenme devam eden bir süreçtir. Hedef olumlu olduğunda , örneğin arzulanan alternatif bir gelecek hayal edildiğinde ,resimler, bilişler ve duygular daha zengin ve gerçekçi olurlar.
EMDR seansında olumsuz anı işlenmesi sırasında şu noktalarda değişimler yaşanır;
*İmgede değişimler: Hedef olayın resmi, başka ama çağrışımlı bir olaya ya da aynı olayın başka bir boyutuna doğru kayarak değişim gösterebilir . Aynı zamanda resmin içeriğinde değişim olabilir .İçerik değişiminde kötü bakan bir yüz gülümseyen bir yüze dönüşebilir , bir cetvel ortadan kaybolabilir .Resmin görüntüsündeki değişiklik sahnede daha fazla ayrıntıyı içine alacak şekilde bir genişleme şeklinde olabilir. Örneğin bir vakada ,danışan aşağılanmış olduğu bir toplantının anısını gözü önüne getirmişti , ancak tek görebildiği onu aşağılayan meslektaşının yüzündeki ifadeydi. İşleme devam ettikçe sahne genişledi .Değişen geniş sahnede danışan diğer kişileri – daha olumlu ve destekleyici yüz ifadelerine sahip olanları- görebilmeye başladı.
*Seslerde değişimler: Danışanlar hedef anıdaki kişilerin seslerinin kısıldığını ya da tamamen kaybolduğunu bildirebilirler. Örneğin iş yerinde rahatsızlık verici bir yüzleşmeyi işlerken , danışan hatırladığı diyalogda değişimler söyleyebilir. Kendini aniden daha atılgan bir dil kullanırken , meslektaşının da daha saygılı bir dil kullanmaya başladığını ifade edebilir. Setler sırasında danışanlar istismarcı ebeveynlere karşı daha baskın ve atılgan bir dil kullanmaya başladığını ifade edebilir.
*Bilişte değişimler: Danışanın iç görüsü bir setten diğer sete artış gösterir .İşlemenin erken bir evresinde negatif bilişten , pozitif bilişe çarpıcı bir değişim gösterebilirler. Danışan sosyal ilişkiler bağlamında “ Bende bir sorun var.” İnancıyla yola çıkarken , bir set sonrasında “Ben iyiyim” diye düşünmeye başlar.
*Duygularda değişimler: Anı işlendikçe , beraberindeki duyuların yoğunluğu azalabilir. Danışan çoğunlukla ekolojik olarak daha geçerli , uyumlu duygulara doğru bir değişim bildirecektir. Bu değişim kendini farklı duygu katmanlarında bir hareketlenme olarak olarak ortaya koyacaktır. Örneğin , suçluluk hissinden öfkeye , üzüntüye , kabullenmeye .
*Bedensel duyumlarda değişimler: Bedensel duyumlar , işleme sırasında ortaya çıkan duygulara bağlı olabilir.( ör. Yüksek kalp atışı ve korkuyla bağdaştırılan mide sıkışması) Ya da bu bedensel duyumlar orijinal olay sırasında deneyimlenmiş duyumlar da olabilirler. ( çocukken yatağa bağlanan ve anısı işlenirken bileklerindeki baskıyı hisseden danışan örneğinde olduğu gibi)
EMDR tekniği fobi, panik bozukluk ,sosyal fobi, depresyon, yas , kronik ağrı bozukluklarında , sınav kaygısı, derse karşı motivasyonu , başarıyı arttırmak alanlarında çok kısa sürede işe yarar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Seansında Yaşanan Değişimler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Psikoterapide Yaşanan Zorluklar Psk.Meryem Gül EREN
► Evliliklerde En Sık Yaşanan Sorunlar Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Gençlikte Aileyle Yaşanan Sorunlar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emdr Seansında Yaşanan Değişimler' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:04
Top